Poreč domaćin jedne etape europskog prvenstva u jet skiju

0
Manifestacija je predstavljena na konferenciji za medije 12. svibnja
Manifestacija je predstavljena na konferenciji za medije 12. svibnja

Poreč će od 15. do 17. svibnja biti domaćin velikog sportskog događanja - Aquabike European Continental Championshipa, europskog kontinentalnog prvenstva u jet ski sportu, koje se održava u organizaciji Jet Ski Saveza Hrvatske i pod pokroviteljstvom Grada Poreča.

Natjecanje koje će okupiti tristotinjak natjecatelja u ovom vodenom sportu iz cijele Europe održavat će se u porečkom akvatoriju ispred Gradskog kupališta i gradske rive, a posjetitelji će besplatno imati prilike pratiti atraktivne adrenalinske vratolomije vozača jet skija.

„Nakon nekoliko godina „hibernacije“ odlučili smo ponovno pokrenuti Europsko prvenstvo u Europi, jer veliki dio europskih vozača se nalazi na samom vrhu svjetske rang liste i bilo je neprirodno da se u Europi odvija jako mali broj utrka. Pokrenuli smo cijeli tour koji počinje u Poreču u Hrvatskoj i nastavlja se u Španjolskoj, Portugalu i Francuskoj. Pokazali smo da smo jaka sila u organizaciji ovakvih evenata. Hrvatska već dugi niz godina organizira nešto na nivou Alpe-Adria, ali ovo je nešto što će biti velika stvar za Europu. Prijave su počele prije utrke i za sada imamo toliki broj prijavljenih koliko nije bilo na utrci Svjetskog prvenstva, svi su iskoristili priliku da dođu u Poreč“, kazao je konferenciji za novinare održanoj 12. svibnja na Gradskom kupalištu, Davor Hundić, predsjednik Jet Ski Saveza Hrvatske,  ujedno i svjetski prvak ovog sporta 1999. godine.

Očekuje se od 600 do 800 posjetitelja

Dodao je kako uz prijavljene natjecatelje očekuju i njihovu pratnju i tehničare, te će se za vrijeme manifestacije broj posjetitelja popeti na 600 do 800 ljudi, pa su ovakvim odazivom i više nego zadovoljni.  

Daniel Šakin, glavni inicijator ove manifestacije u Poreču, zahvalio se porečkom gradonačelniku Ediju Štifaniću na potpori i prilikom ovog i još nekoliko sportskih projekata koje organiziraju u gradu.

„Cilj i ideja je implementirati ovo natjecanje u manifestaciju, plivački maraton  Porečki delfin. U dogovoru sa gradonačelnikom vjerujem da će naš rad ići u tom smjeru i da ćemo od Porečkog delfina napraviti najjači festival sportova na vodi na Jadranu. Od jet ski sportskog natjecanja pokušavamo napraviti event sa što više sadržaja. Postoji cijeli niz djelatnika u Poreču koji rade jet ski safarije i iznajmljuju jet ski i uspjeli smo ovime spojiti sport i turističku ponudu, što nam se uklapa u priču da Grad Poreč nudi sve više sadržaja“, kazao je Šaškin.

Gradonačelnik Edi Štifanić izrazio je zadovoljstvo održavanjem ovog sportskog događanja u Poreču i rekao kako je ovo za Poreč mjesec manifestacija. „Svibanj je mjesec velikih događanja u našem gradu, konačno smo postigli da naš grad bude prepoznat po manifestacijama i da one budu motiv dolaska u Poreč. Počeli smo svibanj sa velikim Hrvatskim školskim sportskim prvenstvom, nastavili sa Vinistrom, slijedi jet ski natjecanje i otvaranje akvaparka i Dance Star natjecanje u plesu, a mjesec završavamo sa studentskim sportskim igrama, pa je ovo intenzivan sportski mjesec u našem gradu. To su manifestacije koje dovode turiste u pred sezoni i to je ono što smo željeli. Svakako da je najinteresantnija manifestacija upravo jet ski prvenstvo, jer je puna adrenalina, naboja, vrlo atraktivna i vjerujemo da će se skupiti puno gledatelja. Stoga pozivam sve Porečane i Porečanke i one koje žive u našoj regiji da dođu pogledati natjecanje, jer će se sigurno isplatiti“, kazao je gradonačelnik.

Sve počinje u petak 15. svibnja u jutarnjim satima tehničkim pregledima i kvalifikacijama kroz cijeli dan ispred Gradskog kupališta, a nastavlja se u subotu kvalifikacijama i prvim kružnim utrkama, stajaćim i sjedećim, klase za muškarce, žene i različite načine dorade samog motora. U subotu navečer, sve očekuje iznenađenje na rivi u Poreču, u akvatoriju ispred hotela Palazzo, gdje od 19 sati nadalje starta slalom u dvije klase, osam najboljih i stajaćih u jet skijima, zatim free stile show najvještijih vozača (od kojih su neki sudjelovali i u snimanju filma Tomb Rider), a dolazi i ekipa iz Mađarske, jedni od najboljih flyboard vozača.

Borgstřom: Ovim natjecanjem se otvara nova era akvabikea u Hrvatskoj

Riječ je o novoj disciplini u kojima  nastupaju surferi na vodenim mlaznicama, koji se dižu u zrak i do 80 metara i isprepliću, skaču, rone i rade pravi spektakl. U nedjelju traju natjecanja i u 17 sati slijedi službena dodjela nagrada za cjelokupnu utrku na Gradskom kupalištu.

Na konferenciji je bio i Håkan Borgstřom iz Švedske čija će se kći natjecati na jet skiju, a u Hrvatskoj je ovom prilikom prvi put. Rekao je kako se ovim natjecanjem u Hrvatskoj otvara nova era akvabikea, ovog rastućeg spektakularnog sporta koji okuplja i sve više mladih ljudi, kako muškaraca tako i žena.

„Dolazimo prvi put u Hrvatsku i imamo jako dobre informacije o natjecanju i nije nam bilo teško proći 200 kilometara za doći ovdje. Nakon Poreča nastavljamo na Svjetskim prvenstvu jet skija koje će se održati u Italiji“, kazao je Borgstřom.

Zanimljivost je i da će natjecatelji u Poreču nositi tzv. petorale, majice sa natjecateljskim brojevima u različitom bojama ovisno o kategoriji i sa logoima svih organizatora i pokrovitelja kako u Hrvatskoj tako i na sljedećim natjecanjima u Španjolskoj, Portugalu i Francuskoj. Sve četiri utrke nosit će bodove za Europsku rang listu koja će na samom kraju godine iznjedriti europske kontinentalne prvake u devet kategorija i klasa.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA