Akcija Kupujmo hrvatsko izravno povezala domaće proizvode s hrvatskim turizmom

0
Sudionici okruglog stola Hrvatski proizvod za hrvatski turizam
Sudionici okruglog stola Hrvatski proizvod za hrvatski turizam

„Aktivnosti Hrvatske gospodarske komore usmjerene su na trajno povezivanje dobavljača, proizvođača i kupaca. Moramo povećati postotak domaćih proizvoda u turističkom, ali i drugim sektorima. Samo tako čuvamo svoja radna mjesta i stvaramo nova“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović otvarajući 23. travnja u Poreču akciju „Kupujmo hrvatsko – Hrvatski proizvod za hrvatski turizam“, specijalizirani projekt HGK koji ima za cilj povećati udio hrvatskih proizvoda u turističkom sektoru.

Naime, udio hrvatskih proizvoda u hotelima 2013. godine bio je iznad 55 posto. Burilović je tako iznio podatak kako turisti u našim hotelima konzumiraju 45 posto ribe koja nije domaća, 52 posto tjestenine ili primjerice 44 posto janjetine koja dolazi sa stranog tržišta.

„Ako znamo i da je devizni prihod od turizma prošle godine iznosio više od 7 milijarda eura, mislim da ne moram posebno naglašavati koliki se potencijali kriju u tom sektoru“, dodao je predsjednik HGK.

Stvaranje svijesti potrošača o hrvatskim proizvodima

Župan Istarske županije Valter Flego istaknuo je da čine velike napore kako bi povezali unutrašnjost Istre s obalom tj. kako bi se proizvođači autohtonih istarskih proizvoda povezali s turizmom na obali.

„Ljudi još uvijek dolaze u Hrvatsku zbog sunca i mora,  ali sve više dolaze i zbog ukupnog turističkog doživljaja u što spadaju i gastronomija i enologije. Upravo zbog toga su ovakvi događaji i važni kako bi dodatno pridonijeli povezivanju hrvatskih proizvoda s hrvatskim turizmom. Da je tome tako složio se i Burilović koji je istaknuo kako turisti žele kvalitetan izvorni proizvod za koji su spremni platiti i odgovarajuću cijenu, a HGK vidi veliku šansu za turizam u povezivanju zelene i plave Hrvatske, što podrazumijeva plasman domaćih prehrambenih proizvoda iz svih krajeva Hrvatske turistima na Jadran.

Ministar turizma Darko Lorencin smatra kako je ova akcija odlična jer stvara svijest potrošača o hrvatskim proizvodima.

„Trebamo se rukovoditi globalnom konkurentnošću i ne smijemo zanemariti „Kupujmo hrvatsko“ nego trebamo poduprijeti Komoru oko promidžbe hrvatskih proizvoda kako bi oni postali konkurentniji i prepoznatljiviji“, rekao je Lorencin i dodao kako vjeruje da će ovo postati tradicija i mjesto zajedničkog susreta na kojemu će se  tražiti zajednička rješenja.

I pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić rekao je kako upravo ovako zamišlja razvoj platformi za rast i razvoj hrvatskih proizvoda te dodao kako intenzivno rade i surađuju s HGK na ovom projektu te da ga raduje što ovdje vidi velik broj renomiranih hrvatskih tvrtki.

Novi projekt poticanja hravtskih proizvoda u hotelima

U sklopu akcije održao se i Okrugli stol pod nazivom Hrvatski proizvod za hrvatski turizam na kojem je zaključeno kako kvaliteta hrvatskih proizvoda nije upitna te se raspravljalo o mogućnostima i modelima kako povećati korištenje hrvatskih proizvoda u turizmu i kako hrvatske proizvode kroz različite projekte, promocije i modele poticanja i subvencija učiniti cjenovno konkurentnijima. Predsjednik HGK Burilović najavio je i pokretanje novog specijaliziranog projekta u sklopu  projekta poticanja hrvatskih proizvoda. Ideja je da se hotelima koji koriste određeni veliki postotak hrvatskih proizvoda u svom poslovanju dodijeli odgovarajući znak temeljem kojega bi bili prepoznatljivi. Slični znakovi već postoje u nekim zemljama. Njemačka primjerice ima znak  koji u slobodnom prijevodu znači „10 kilometara hotel“ što konkretno znači da su svi proizvodi koji se u tom hotelu koriste, u određenom postotku, proizvedeni u krugu od 10 kilometara oko hotela. 

U sklopu ove akcije, u sajamskom okruženju izlaže osamdesetak ponajboljih hrvatskih tvrtki, na čak 2.500 četvornih metara. Tijekom akcije održavaju se i B2B susreti, paneli i prezentacije, edukacije najmlađih i građanstva o postojanju kvalitetnih hrvatskih proizvoda. Osim okruglog stola održat će se i paneli: Energetska učinkovitost i zeleno hotelijerstvo i Trgovina – kanal i partner za plasman hrvatskih proizvoda u turizam.

HGK već 18 godina provodi akciju "Kupujmo hrvatsko" kako bi naglasila važnost promocije domaćih proizvoda vrhunske kvalitete, nositelja znakova "Izvorno hrvatsko" i "Hrvatska kvaliteta".  Osim što boljeg plasmana hrvatskih proizvoda, na ovaj se način potiče konkuretnost i čuvaju radna mjesta.

Akcija je organizirana u suradnji  Gradom Porečom , a glavni sponzor događanja je Hrvatska poštanska banka. HGK je  omogućila izlaganje i  dvjema ustanovama za rehabilitaciju: uriho – Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i „Suvenir Arbor“ – Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje. Sajam je od 15 sati otvoren i za građane, a trajat će do sutra 24. travnja do 19 sati.

Ministar turizma Darko Lorencin na okruglom stolu
Ministar turizma Darko Lorencin na okruglom stolu

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa