U Puli održan sastanak koordinacije župana Jadranske Hrvatske

0
Župan Valter Flego s članovima Koordinacije župana Jadranske Hrvatske
Župan Valter Flego s članovima Koordinacije župana Jadranske Hrvatske

Istarski župan Valter Flegi bio je domaćin 7. sastanka Koordinacije župana Jadranske Hrvatske održanog 8. travnja u sjedištu Istarske županije u Puli. Sastanku su prisustvovali župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, zamjenik župana Ličko-senjske županije Sanjin Rukavina, župan Zadarske županije Stipe Zrilić, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić, predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te ravnatelji regionalnih razvojnih agencija spomenutih županija.

Po završetku sastanka istarski župan Flego zahvalio se na dolasku svim predstavnicima županija Jadranske Hrvatske i najavio daljnje sastanke i suradnju na svim područjima. Kao glavne zaključke sastanka istaknuo je prioritetne teme iz područja energetike i infrastrukture koje će se ugraditi u nacrt Jadransko-jonske strategije krajem lipnja. Dodao je da je za Istarsku županiju posebno važna izgradnja željezničke linije između Pule, Rijeke i Trsta.

Istarski župan osvrnuo se i na poteškoće na koje županije nailaze pri izradi Županijskih razvojnih strategija budući da još uvijek nije usvojena Nacionalna razvojna strategija. Stoga su na sastanku župani donijeli zaključak kako nastavljaju s izradom svojih strategija i usuglašavanja prioritetnih projekata bez obzira na dinamiku nadležnih tijela.

Župan Flego je, između ostalog, naglasio kako je izrazito zadovoljan dosadašnjom suradnjom župana budući da su kroz ovakve sastanke iznijeli svoja stajališta o raznim problemima te došli do zajedničkih zaključaka i rješenja istih.

„Na ovaj način usuglašavamo prioritete koji se ugrađuju u Operativne programe, a koji su od iznimnog značaja za sve jadranske županije“, dodao je župan Flego.

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina istaknuo je kako je je Jadransko-jonsku strategiju potrebno integrirati u Razvojnu strategiju RH jer je nužno da su iste povezane. Kao najznačajnije buduće projekte naveo je nastavak izgradnje jadransko-jonske autoceste s pripadajućim krakovima u Hrvatskoj te izgradnju jadransko-jonskog plinovoda.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izrazio je želju za uključivanjem Makedonije i Kosova u Jadransko-jonsku euroregiju. Kao strateški značajan projekt izdvojio je produljenje autoceste od Ploča prema Crnoj gori, Albaniji i Grčkoj, dodajući kako alternativni pravac za njih nije prihvatljiv. Zaključio je kako je sastanak bio iznimno sadržajan te zahvalio domaćinima na gostoprimstvu.

Nakon održanog sastanka župani su obišli budući pulski studentski dom i menzu te Centar za istraživanje materijala - METRIS.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa