Jakovčić pozvao na pripremu infrastrukturnih projekata za jadransko-jonsku regiju

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić sudjelovao je 9. travnja na sastanku Koordinacije župana Jadranske Hrvatske kojem je domaćin bila Istarska županija.

Govoreći o Strategiji EU za jadransku i jonsku regiju, za koju je glavni izvjestitelj EP-a, Jakovčić je naglasio da je njegov cilj pripremiti Izvješće s prijedlozima konkretnih razvojnih projekata. Župane Jadranske Hrvatske i direktore razvojnih agencija pozvao je na suradnju te da mu dostave razrađene projekte važne za područje Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske te Dubrovačko-neretvanske županije. Predstavio je i mogućnosti financiranja takvih projekata na području Jadransko-jonske regije sredstvima Europskog fonda za strateške investicije, tzv. Junckerovog fonda. Župani su istaknuli potrebu uključivanja u Strategiju EU-a za jadransku i jonsku regiju infrastrukturnih projekata u području energetike, cestovnog i željezničkog prometa te projekata povezivanja sa susjednim zemljama. Naglašena je i važnost uključivanja Jadransko-jonske strategije u hrvatske strateške dokumente.

Jakovčić je najavio da će prvi nacrt njegova izvještaja o Strategiji biti pripremljen u lipnju. O konačnom tekstu tog dokumenta Europski će parlament, kako se očekuje, raspravljati na plenarnoj sjednici u jesen ove godine.

Strategija EU za jadransku i jonsku regiju otvara novu perspektivu za razvoj i suradnju četiri zemlje članice: Hrvatske, Grčke, Italije i Slovenije te za zemlje koje još nisu članice EU: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju i Albaniju. Tom strategijom Europska unija se opredijelila za aktivno poticanje gospodarskog rasta, zapošljavanja, bolje prometne povezanosti i veće socijalne kohezije u zemljama iz te makroregije.

Ivan Jakovčić i župani Jadranske Hrvatske
Ivan Jakovčić i župani Jadranske Hrvatske

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa