od oštarije do istarskog brenda

Foto Pazinska obitelj slavi važnu obljetnicu. Već stotinu godina proizvodi kultno piće!

17.05.2024 - 15:21
Foto: Istarski.hr
Foto: Istarski.hr

Obitelj Ferenčić iz Pazina slavi stogodišnjicu proizvodnje bezalkoholnih pića, među kojima i kultne Pasarete, koju su Istrijani prekrstili u - Pašaretu. Piće neodoljivog okusa i privlačne crvene boje postalo je jedan od simbola Istre, brend po kojem je Poluotok prepoznatljiv.

 

U povodu ove značajne, okrugle obljetnice, proizvodni pogon obitelji Ferenčić u Starom Pazinu obišla je pazinska gradonačelnica Suzana Jašić sa suradnicima.  

Obilaskom pogona, koji djeluje još od 1924. godine i razgledavanjem proizvodnog procesa delegacija Grada upoznala se s djelićem povijesti obiteljske tvrtke čiji je brend kroz generacije postao simbolom tradicije i svojevrsni identitet Pazina i Pazinštine pa i cijelog Poluotoka.

Od ručne punionice za opskrbu nekoliko oštarija u Pazinu do kultnog pića Pasarete. Nije greška, u originalu je bila Pasareta, kasnije je govorom postala Pašareta, ali bez obzira kako ju zvali sigurno ste čuli i bar jednom probali ovo kultno osvježavajuće bezalkoholno crveno piće. Franko, Renato i Feručo, trojica braće Ferenčić danas vode obiteljski posao koji je prije točno sto godina pokrenuo njihov djed Giuseppe.

Kako nam je kazao Franko, djed je ručno punio sirup u posebne boce koje se danas više ne proizvode, ustajao je u 4 u jutro i nakon punjenja razvozio pijaču automobilom (jednim od 4 koja su tada vozila gradom) u nekoliko oštarija u Pazinu. Nakon djeda, posao je uvijek ostao u obitelji koja je održala proizvodnju i za vrijeme Drugog svjetska rata te su danas jedan od najstarijih obrta u Hrvatskoj. Osim Pašarete, proizvode i žutu inačicu – Oranžadu te Tonic water.

Zanimljivo je kako obitelj Ferenčić nikada nije ulagala u marketing, niti imala skupe reklame vezane uz ovo piće. No, popularnost Pašarete svakako je neizmjerna na području Pazina i Pazinštine, ali i cijele Istre, gdje niti jedno slavlje ili bilo koja druga slična prigoda ne prolazi bez ovog kultnog pića koje se mora naći na stolu. Tome je uvelike pridonijela usmena predaja o ovom bezalkoholnom piću. Put do novih obožavatelja Pašareta tako pronalazi usmenom predajom koje se prenosi generacijama i to vrlo uspješno, u tolikoj mjeri da je Pašareta postala i unikatan poklon.

Za kraj, svih sigurno zanima od čega se radi Pašareta. Naravno, pri posjetu su Ferenčići otkrili samo dio sastojaka: voda, šećer i arome agruma, dok su oni ključni sastojci ostali tajna, kao što su to već 100 godina. Kažu Ferenčići i da čari obiteljskog poslovanja imaju svoje mane, ali i prednosti. Poslovanje vode zajednički i složno, no, ne zadugo jer poslovanje preuzimaju mlađe generacije obitelji Ferenčić kojima svakako treba zaželjeti svu sreću u nastavku i očuvanju ove vrijedne tradicije. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti