Ferić: Tražit ćemo objavu svih većih dužnika Grada Pule

0
Danijel Ferić
Danijel Ferić

Na tiskovnoj konferenciji održanoj 8. travnja, predsjednik pulskog SDP-a Danijel Ferić govorio je o pojedinim točkama dnevnog reda 14. sjednice Gradskog vijeća Grada Pule.

Na početku tiskovne konferencije Ferić je istaknuo kako će Dejan Janković iz SDSS-a preći u Klub vijećnika Mauricija Licula i Brune Nefata, kako bi omogućili ravnopravniju i veću uključenost u raspravu po pojedinim točkama.

Naime, ističe Ferić, trenutačno u Gradskom vijeću egzistiraju dva Kluba, a Licul i Nefat su jedni od aktivnijih vijećnika u Gradskom vijeću, a bez oformljenog Kluba za koji je potrebno tri vijećnika, ne mogu se javljati za rasprave u ime kluba i dobiti veću „minutažu“ u raspravama po točkama.

Odluka o komunalnom redu

Što se tiče samog dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća Ferić je istaknuo kako se mijenja Odluka o komunalnom redu koja je netom usvojena na pretprošloj sjednici, te konstatirao kako nema nikakvog reda u pripremanju Odluka koje idu na usvajanje Gradskom vijeću, a sama Odluka o komunalnom redu je predložena bez konzultacija sa strukom iz građevinskog područja.

Ferić kaže kako je novost u Odluci o komunalnom redu dozvola građevinskih radova u sezoni do 20 sati, ali glasnoće 20 decibela, što je slikovito opisuje Ferić glasnoća „miksera“ te ne zna tko će uopće biti zadužen za mjerenje glasnoće radova.

Vezano za izmjenu Odluke o socijalnoj skrbi koju je Gradsko vijeće donijelo u prosincu 2014. godine, Ferić kaže kako su upozoravali da su odredbe navedene u istoj veoma štetne za građane Pule, ali gradonačelnik nije htio prihvatiti njihove interpelacije koje su mu uputili vezano za izmjenu tih štetnih odredbi. Odnosno, kaže Ferić, selektivno ju je prihvatio pa se danas Gradskom vijeću predlaže izmjena Odluke o socijalnoj skrbi samo u onom dijelu za subvenciju u cijeni programa predškolskog odgoja za drugo dijete iste obitelji.

Štetne odredbe gradske vlasti

Ferić se pita što je s ostalim štetnim odredbama kao što su podizanje cijene vrtića, ukidanje subvencije prijevoza za učenike, ili neosiguranje sredstava za školske udžbenike, kojima se kaže reduciralo mnogo toga potrebnog građanima koji su ugroženi, a u isto se vrijeme gradska vlast hvali da daje potpore socijalno ugroženim građanima.

Nastavno, govoreći o interpelaciji koja će se danas naći na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća, Ferić ističe, kako je nezavisni vijećnik Mauricio Licul potaknut nalazima Državnog ureda za reviziju podnio interpelaciju potpisanu od strane devet vijećnika, a vezano za nenaplaćena potraživanja Grada Pule koja iznose vrtoglavih 165 milijuna kuna, ili pola gradskog proračuna.

Ferić kaže kako će od gradonačelnika s obzirom na nalaz revizije tražiti da se Gradsko vijeće kvartalno izvještava o dinamici naplate i nenaplate potraživanja, te da se javno na stranicama Grada objavi popis svih većih dužnika prema Gradu Puli. Također, naglašava, kako će zatražiti i izvješće o dinamici naplate potraživanja od strane gradskih poduzeća, jer se ne može dogoditi da primjerice Pulapromet dobiva osim milijuna kuna iz pulskog proračuna, a istovremeno je Grad Vodnjan dužan Pulaprometu za izvršene usluge milijun kuna, a što u konačnici plaćaju građani Pule.

Završno, Ferić se osvrnuo na točku dnevnog reda vezano za dokapitalizaciju NK Istre 1961, odnosno na Odluku kojom se tražbina dioničara Mikhaila Shcheglova u iznosu od 5.301.000,00 kuna pretvara u ulog u Društvu. Ferić si postavlja pitanje što će se dogoditi i koji će biti udio Grada Pule nakon izvršene dokapitalizacije.

Ističe kako će Klub SDP-a podržati ovu Odluku, jer vjeruju kako je između svih loših varijanti ova najbolja. Međutim, kaže Ferić, kako očekuje da će se ukoliko se smanji udio Grada u NK Istri 1961 napokon posvetiti pažnja pulskom sportu koji je na izdisaju, a ne može se dogoditi da se pola proračuna za sport daje nogometnom klubu koji je u većinskom privatnom vlasništvu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa