Karamarko i Linić mliječne proizvode kupuju u Šumberu

0
Hela Liverić s kozom, psima i krmkom Rokijem, a u pozadini konji Grizu, Frida i Pipi
Hela Liverić s kozom, psima i krmkom Rokijem, a u pozadini konji Grizu, Frida i Pipi

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo „Drijade“ Hele Liverić u Šumberu u Općini Sv. Nedelja nije farma životinja kakvu smo navikli vidjeti, to je mjesto gdje životinje žive zajedno s ljudima. „Cilj mi je osmisliti način uzgoja životinja i proizvodnje ekološke hrane, pretežito mliječnih proizvoda, bez zlostavljanja životinja. Radi se o provedbi humanog odnosa prema njima, o čemu se puno govori. U principu je to područje koje tek treba istražiti i zato pokušavam u praksi stvoriti proizvod dobiven u partnerskom, a ne robovlasničkom odnosu“, objasnila nam je Liverić.

Ovo nije biznis

Riječ je o Riječanki koja se nastanila na zemlji naslijeđenoj od Toneta Bašanića, djeda s majčine strane.  Po struci je medicinska sestra primalja ili pučki rečeno babica. Radila je u riječkom rodilištu i bavila se kućnom njegom, potom je tri godine vodila Eko centar Mavrović Željka Mavrovića u Slavoniji, a nakon toga je prodala stan u Rijeci i sve uložilu u farmu. Sada ponosno kaže da živi u štali. „U štali imam svoj apartmančić, tri sa tri i pol. Tako sam bliže kozama“, kaže ona.

Hela Liverić
Hela Liverić

O povratku uloženog ne razmišlja. „Sve što farma zaradi ide u korist životinja. Ovo nije biznis, ovo je ulaganje u moj život. Kada kupujete krevet ili lonac ne razmišljate o povratku sredstava. Gradim mjesto na kojemu ću biti sretna i zadovoljna zajedno sa životinjama i nadam se će ljudi koji cijene tu ideju za neko vrijeme ovdje otkriti mjesto na kojemu mogu provesti slobodno vrijeme“, objasnila nam je svoj stil života.

Ovdje se uz zdrave životinje mogu vidjeti i one bolesne i stare; uz korisne i one od kojih osim gnoja nema koristi. Straha da bi neka od njih mogla završiti u loncu ili pećnici nema, prozvodi koji se prodaju su mlijeko, sir, skuta, sirutke i jaja. 

Velika i sretna obitelj

Prvo što će vas dočekati na ulazu u farmu je čopor od četiri gostoljuba ili možda bolje reći „gostonjušeća“ psa. Pu i Ron su mješanci koji izgledom najviše vuku na zlatne retrivere, Tampa je engleski border collie i školovana je, pa valjda zato gostima pod noge nosi štap za bacanje, a Tera je još štene udomljeno iz utočišta za pse i može ju se posvojiti.

Kokoši, ima ih 25, ali uskoro će ih biti stotinjak, do podneva nesu jaja, a nakon toga imaju izlazak, koje obično najprije iskoriste da utrče u staju gdje borave koze i pročeprkaju slamu.  Koza ima najviše , 63 ženki, 45 jarića i jedan jarac. Mliječni proizvodi dolaze od njih 35 na mužnji. Koze su uz to i zaslužne za naziv farme jer su drijade šumske boginje iz grčke mitologije, koje su u gornjem dijelu tijela žene, a u donjem koze. S kozama štalu dijeli obitelj crnih vijetnamskih svinja. Mama Roža i kćeri Rožica, Ines, Darija, Anjica i brat Lado drže se na okupu, a tata Roki voli biti sam.

Boškarinka Sentona
Boškarinka Sentona

Na farmi možete upoznati i Sentonu, kravu boškarinku. Ona im sestru Učku i kćer Alicu. Tu su još i simentalka Luca i matafunka Mafin, koja je trenutačno u štali jer je nedavno slomila nogu, koja joj je operirana u Zagrebu.

Šest gusaka ovih dana nese jaja i zbog toga napadaju sve što se kreće, ali nije teško obraniti se od njih. Konja ima tri: Grizu je njemački toplokrvni dresurni konj, a Frida i njezina kćer Pipi su hrvatski hladnokrvnjaci. Uz njih pase i Blanka, srednjedalmatinska magarica. Prave farme nema bez mačaka, a one ovdje dobivaju imena po ribama, pa tako imamo Oradu, Škarpinu, Glavoča, Papalinu i Šparića.

Mlijeko za političare i umjetnike

O svakodnevnoj skrbi za životinje Heli pomaže volonterka Marija. Smještena je u drvenoj kući za volontere izgrađene u obliku A-fremea, postavljenoj na drvene stupove i stijene. Metodom „cordwood“ , zidanja kratko ispiljenih dijelova trupaca povezanih vapnom i pijeskom, zida se „Hacijenda stare koke“, odnosno budući kokošinjac koji će imati krov po kojemu će rasti trava. Na isti će se način graditi i druga kućica za volontere, ali od nje je za sada izgrađen samo njen specifičan, spiralan krov.

„Radi se o krovu od greda koje se poslože tako da podupiru jedna drugu nakon što se izbije središnji stup. Nisam vjerovala u to, pa sam ih ipak pričvrstila vijcima i sada mi je žao“, kaže Liverić.

Tko od poznatih kupuje mliječne proizvode i jaja s „Drijada“? Pa, Slavko Linić, Tomislav Karamarko, Rade Šerbedžija…

„Gospodin Linić i njegova supruga jako cijne naše proizvode, isto kao i gospodin Karamarko i njegova partnerica Ana Šarić, koja je prijateljica farme i koja nam je puno pomogla. Šerbedžija dolazi jer je moj brat Edvin Liverić također glumac, pa se o farmi pročulo među umjetnicima“, kaže Liverić.

Dodala je da joj je posebno drago da može pomoći ljudima koji po mlijeko i jaja dolaze po preporuci liječnika. To što se životinje hrane prirodnom hranom, slobodno se kreću i žive bez zlostavljanja osjeća se u njihovim proizvodima. (Tekst i foto: Robi Selan)

Koze su najbrojnije na farmi
Koze su najbrojnije na farmi
Guske su ovih dana agresivne
Guske su ovih dana agresivne
Konji Frida i Grizu te magarica Blanka
Konji Frida i Grizu te magarica Blanka
Hela i vijetnamske svinje
Hela i vijetnamske svinje
Budući kokošinjac „Hacijenda stare koke“
Budući kokošinjac „Hacijenda stare koke“
Spiralni krov
Spiralni krov
Volonterka Marija sprema se nahraniti kokoši
Volonterka Marija sprema se nahraniti kokoši

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa