Flego u Oprtlju: Novi sustav ocjenjivanja razvijenosti je nepravedan

0
Župan Valter Flego i oprtaljski načelnik Aleksander Krt
Župan Valter Flego i oprtaljski načelnik Aleksander Krt

Općina Oprtalj jedna je od osam istarskih jedinica lokalne samouprave koja je od ove godine izgubila status područja posebne državne skrbi ili brdsko-planinskog područja. Što takav gubitak predstavlja za daljnji razvoj Općine zanimalo je istarskog župana Valtera Flega, koji se jučer susreo s načelnikom Aleksanderom Krtom i suradnicima. Načelnik Krt kazao je da će zbog novih zakonskih izmjena Oprtalj u iduće dvije godine izgubiti oko 600 tisuća kuna, a dodatni udar na njihov proračun predstavlja i nova Vladina mini porezna reforma.

„Gubitak materijalnih sredstava predstavlja veliki udarac za Oprtalj i životni standard njegovih stanovnika. Primjera radi, Općina godišnje izdvaja 200 tisuća kuna za stipendije“, naveo je načelnik Krt dodajući kako će se morati pronaći alternativna financijska sredstva kako bi uspjeli održati postojeći standard. Načelnik je, pritom, napomenuo kako je Općina racionalizirala svoje poslovanje te ostvarila uštede na plaćama zaposlenika što je istarski župan pozdravio napominjući kako je i Županija provela slične mjere.

„Novi sustav ocjenjivanja razvijenosti je nepravedan te će u velikoj mjeri određivati budući razvoj i projekte unutrašnje Istre. Upravo iz tog razloga želio sam se danas susresti s vama te iz prve ruke vidjeti što zajedno možemo učiniti“, naglasio je župan Flego.

Govoreći o razvoju ruralnog turizma na području Općine Oprtalj, župan je pohvalio jače povezivanje turizma i poljoprivrede, kao i projekt Oprtaljskih vrtova, kojeg mu je načelnik jučer i predstavio. Naime, tim projektom želi se stvoriti dodatna turistička atrakcija, a potencijal predstavlja i mali muzej Parenzane u Livadama. Prošle sezone, rekao je načelnik, tijekom tri mjeseca muzej je zabilježio veliki broj posjetitelja. Općina ga, ovisno o raspoloživim sredstvima, planira otvoriti i ovog ljeta.

Govoreći o budućim projektima, načelnik Krt je naveo sanaciju Doma DVD-a što će se realizirati putem EU fonodva, te saniranje ulice u Oprtalju (Kladrma) za što je potrebno oko 300 tisuća kuna. Od infrastrukturnih projekata, načelnik je izdvojio sredstva dobivena iz IPA programa za rekonstrukciju nerazvrstanih cesta.

Prilikom posjete Općini Oprtalj, župan Flego i njegovi suradnici - načelnik županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić i pročelnica za međunarodnu suradnju i europske poslove Patriza Bosich - obišli su i mjesnu osnovnu školu te dječji vrtić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa