S klobasicom u Europu: Supetarci će ugostiti 80 proizvođača

0
Iva Jekić, Viktor Prenc, Mario Bratulić, Blanka Sinčić Pulić i Monika Udovičić
Iva Jekić, Viktor Prenc, Mario Bratulić, Blanka Sinčić Pulić i Monika Udovičić

Mario Bratulić, načelnik Općine Sv. Petar u Šumi, sazvao je 26. veljače konferenciju za novinare na kojoj je najavio Međunarodni sajam „S klobasicom u Europu“, koji će se u organizaciji ove općine održati 28. veljače i 1. ožujka. Pridružili su mu se Iva Jekić, voditeljica LAG-a Središnja Istra, Viktor Prenc, organizator Svjetskog prvenstva u nadivanju kobasica na beku, koje je dio programa, predsjednica Udruge senzornih analitičara Blanka Sinčić Pulić i moderatorica konferencije Monika Udovičić.  

Pokrovitelj ovogodišnjeg, trećeg po redu „S klobasicom u Europu“ je Istarska županija, a partner Osječko baranjska županija. Dolazak je najavilo 29 kobasičara, što s proizvođačima ostalih tradicijskih proizvoda daje ukupan broj od 80 izlagača.

Mario Bratulić
Mario Bratulić
„Ove godine bilježimo značajan korak naprijed u programu i interesu izlagača. Pokroviteljstva su se prihvatili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo turizma i ministarstvo pojloprivrede. Dodali smo dvije nove kategorije ocjenjivanja, pa sada imamo četiri: istarska kobasica, slavonska kobasica, kulenova seka i specifična kobasica. Uključio se i LAG Središnja Istra i udruge koje se bave prozvodnjom kobasica: Udruga Lemeški kulen iz Vojvodine, Društvo salamarjev iz Sevnice u Sloveniji, Udruga Zlatna šajba iz Samobora i Poljoprivredna zadruga Mali Bukovec iz Ludbrega. Iz Osječko baranjske županije dolaze nam predstavnici Općine Jagodnjak, koja organizira najveći sajam kulena u Hrvastkoj te predstavnici Baranjske kuće, koji će izvesti gastronomski show“, najavio je Bratulić.

Iva Jekić
Iva Jekić

„Uz LAG Središnja Istra svoje će aktivnosti predstaviti LAG-ovi Luka Dunav i Baranja iz županije partnera. Uz to smo pozvali i predstavnike drugih LAG-ova iz Hrvatske, pa na sajam dovodimao ukupno 80-ak posjetitelja. Za sve smo organizirali dvodnevni obilazak središnje Istre“,kazala je Jekić.

Viktor Prenc
Viktor Prenc

Svjetsko prvenstvo u nadivanju kobasica na beku

„Do sada se za Svjetsko prvenstvo u nadivanju kobasica na beku prijavilo 16 natjecatelja, što znači da ćemo za natjecanje formirati dvije skupine. Ako se u međuvremeno prijavi još netko, mogli bismo imati i tri. Cilj nam je dobiti šest finalista koji će u nedjelju dati svjetskog prvaka“, objasnio je Prenc.

Blanka Sinčić Pulić
Blanka Sinčić Pulić

Sinčić Udovičić je na konferenciji sudjelovala kao predstavnica Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije te kao predsjednica komisije za ocjenjivanje kobasica, formirane od članova Udruge senzornih analitičara pršuta, kojom također predsjedava.

„Članovi komisije mogu biti samo stručnjaci educirani za senzornu analizu, koji su k tome priznati stručnjaci u mesnoj industriji i znastvenici sa sveučilišta koja se bavi sektorom mesa i suhomesnatih proizvoda. Ove smo godine imali 42 uzorka u četiri kategorije i veseli nas što smo u svakoj dobili šampiona, odnosno svi su uzorci nagrađeni brončanom, srebrnom i zlatnom medaljom za kvalitetu“, kazala je ona.

Proglašenje pobjednika i dodjela priznanja održat će se prilikom svečanosti otvaranja sajma koja će se 28. veljače u 11 sati održati u sportskoj dvorani. (Tekst i foto: Robi Selan)

Kupci će na sajmu dobivati posebne vrećice s logom
Kupci će na sajmu dobivati posebne vrećice s logom

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa