Proračun Općine Medulin veći od proračuna nekih istarskih gradova

0
Sjedište Općine Medulin
Sjedište Općine Medulin

Na 14. sjednici Općinskog vijeća Medulina, održanoj 23. prosinca, izglasan je rebalans za 2014. i proračun za 2015. godinu. Sjednica je trajala svega 60 minuta, jer je suradnja svih političkih opcija pri izradi proračuna bila na, do sada, najvišoj razini. Od ukupno 15 vijećnika, sjednici je nazočilo njih 12. Svoj izostanak zbog bolesti opravdali su predsjednik Općinskog vijeća Marko Zlatić (IDS), Klaudio Privrat (lista Gorana Buića) i Neven Iveša (lista Emila Jukopile), pa je sjednicu vodila zamjenica predsjednika Divna Radolović Rosanda s načelnikove liste.

Dvostruko više od Buzeta

Proračun Općine Medulin za 2015. godinu iznosi čak 73 milijuna kuna, što je više i od nekih istarskih gradova,  a od Buzeta čak dvostruko više.     

Sjednica je započela donošenjem Odluke o sufinanciranju predškolskih ustanova temeljem koje je povećana mjesečna subvencija roditelja za boravak djece u Dječjem vrtiću Medulin. Tako će od 1. siječnja 2015. godine redoviti cjelodnevni 10-satni program iznositi  650,00 kn mjesečno, poludnevni 6-satni 342,00 kn mjesečno, redoviti cjelodnevni 10-satni program obogaćen engleskim jezikom iznosi 850,00 kn te poludnevni 6-satni obogaćen engleskim jezikom 342,00 kn mjesečno.

Nakon toga je Općinsko vijeće donijelo odluke o dodjeli koncesije na pomorskom dobru luke nautičkog turizma – Luke Volme tvrtkama Luka Volme d.o.o. i Energy pelets d.o.o.  i to na 20 godina uz  koncesijsku naknadu od 569.450,00 kn  godišnje  naknade  uvećano za 10% od ukupnog  godišnjeg  prihoda luke.

Izgradnja groblja u Premanturi

Koncesija za gospodarsko korištenje morske plaže ispod Hotela Belvedere dodijeljena je  tvrtki Arenaturist d.o.o. i to na rok od pet godina uz koncesijsku naknadu od 11.630,00 kn godišnje  te  3%  od  godišnjeg  prihoda od djelatnosti na plaži.

Donijeta je Odluka o zaduženju Općine Medulin za izgradnju groblja u Premanturi za iznos od 1.800.000,00 kn  na rok od tri godine, te će se nakon dobivanja suglasnosti Vlade na zaduživanje zaključiti ugovor o kreditu s Privrednom bankom Zagreb.

Izmijenjeni su programi gradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2014. godinu, programi javnih potreba u kulturi, obrazovanju, sportu, zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Izmjene programa rezultirali su izmjenom proračuna prema kojem su prihodi poslovanja umanjeni za 7,8 mil. kuna, odnosno s 58 na 50,8 mil. kn; prihodi od prodaje  nefinancijske imovine umanjeni su za 6,2 mil kn radi nerealizirane prodaje  nekretnina; rashodi poslovanja  smanjeni su za 3,1 mil. kn, odnosno od 44 na 40 mil. kn; rashodi za nefinancijsku imovinu  smanjeni su za 10,8 mil. kn, odnosno od 25 na 14,9 mil kn.

Na kraju je usvojen proračun za 2015. godinu s projekcijama za 2016. i 2017. godinu s popratnim programima s 9 glasova za i 3 suzdržana. U 2015. godini predviđeni su prihodi poslovanja u iznosu od 57,9 mil. kn, prihodi od prodaje  nefinancijske imovine u iznosu od 9,7 mil. kn, rashodi poslovanja predviđeni su u iznosu od  41,8 mil kn,  te rashodi za nefinancijsku imovinu u iznosu od  32,6 mil. kn. Planirani su i primici od zaduženja u iznosu od 5,3  mil. kn, te  prijenos viška iz prethodne godine u iznosu od 3,7 mil. kn.

Stopa prireza nepromijenja

Važno je napomenuti da, usprkos izmjeni zakona o porezu na dohodak, nije planirano povećanje prireza, tako da stopa prireza na dohodak ostaje 5%. Na kraju sjednice načelnik Općine Medulin Goran Buić zahvalio se svim vijećnicima na suradnji i izglasavanju proračuna bez ijednog glasa protiv te zaželio ugodne Blagdane i uspješan rad u 2015. godini.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa