arhitektura za uživanje

'Pametne' vile u srcu Istre spajaju istarsku i skandinavsku tradiciju

16.05.2024 - 20:02
Foto: Telegram
Foto: Telegram

Ako ne znate što je mediterandi, bit će dovoljno da pogledate vizualizacije posljednjeg projekta s potpisom studija Pokoja Maslina, iza kojeg stoji arhitektica Gabriela Rukavina. Riječ je o stilu uređenja koji kombinira lokalne, odnosno tradicionalne elemente u dizajnu interijera s onima iz Skandinavije. Ovaj novootvoreni studio ima za cilj stvarati arhitekturu za uživanje i buđenje svih osjetila korisnika, ne samo onih vizualnih, a to postižu pomnim odabirom materijala i kompozicija, čime korisnike žele navesti na dodir i istraživanje prostora te razvoj imaginacije. Upravo je ovaj kompleks vila u Istri pravi primjer njihove dizajnerske filozofije koja spaja najbolje od dvaju svjetova, piše Telegram.

 

Projekt u mjestu Smoljanci odraz je želje za dovođenjem vrhunske arhitekture koja je razrađena od najvećeg mjerila do – najmanjeg detalja. Četiri vile smještene su na rubu sela, svega 15 minuta od Rovinja. Svaka vila prati dvokrilni tlocrt, gdje vizualno u prostoru dominira dvoetažno krilo obučeno u kamen s kosim krovom, dok je nešto suptilnije ono prizemno, betonsko krilo ravnoga krova, koje se preko staklenih stijena otvara prema terasi i postaje difuzan prostor. On je povezan s potpuno natkrivenom terasom od 90 kvadrata na kojoj se nalaze vanjska kuhinja s otokom, boravak, vanjski tuš i blagovaonica, skrivena od sunca, ali otvorena prema pogledu na more.

Ove vile od 300-350 m2 mogu smjestiti osmero ljudi u 4 en-suite spavaće sobe, a svaka spavaća soba ima i svoj walk-in ormar. Interijer i eksterijer je spojen velikim staklenim stijenama koje se u potpunosti mogu otvoriti pa tako stvaraju homogen prostor. Također, vila uključuje i spa prostoriju sa saunom i izravnim izlazom prema bazenu, a autohtona hortikultura oko parcele uključuje vrste kao što su stabla masline, lavanda, menta, ružmarin i ostalo aromatično bilje koje raste uz bazen i sunčalište.

Svaka je vila zasebna kuća s vlastitim prilazom i parkiranjem te su zapravo zamišljene kao smart kuće sa sustavom koji vlasniku omogućuje apsolutnu kontrolu preko aplikacije te praćenje rada kuće. Uporabom vrhunskih materijala i pomnim planiranjem, vile su postigle status pasivne kuće, a dodatkom solarnih panela na ravni krov one gotovo zadovoljavaju vlastite potrebe za strujom i grijanjem.

Više pročitajte ovdje.

Tweet

Posljednje novosti