U epidemiji noro virusa u Klarićima zaražene 74 osobe

0
Uzročnik ove epidemije bio je noro virus
Uzročnik ove epidemije bio je noro virus

U ugostiteljskom objektu u Klarićima nedaleko Savičente 13. prosinca došlo je do epidemije akutnog virusnog gastroenteritisa u kojoj su registrirane 74 oboljele osobe, potvrdila nam je dr. Vlasta Skopljak iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Radi se o virusu koji izaziva proljev, grčeve u trbuhu, povraćanje a katkad i povišenu temperaturu, klonulost, bolove u mišićima i glavi. 

- Epidemiološkom obradom utvrdili smo da je uzročnik ove epidemije bio noro virus, a izložene su mu bile osobe koje su u subotu, 13. prosinca bile na večeri. Poduzete su potrebne protuepidemijske mjere, izjavila je dr. Skopljak.

Informacija o zarazi u popularnoj konobi Klarići, poznatoj kao omiljeno mjesto za poslovne i druge organizirane zabave, počela se širiti Istrom proteklog tjedna, pri čemu se govorilo kako uzrok nije bio u hrani već je morao doći preko neke osobe. Bolest obično prolazi sama od sebe od 48 do 72 sata, bez većih posljedica, ali kod slabijih osoba moguće su komplikacije, poput sistemskih infekcija i dehidracije.

Zaraze ovim virusom, koji izaziva akutnu upalu crijeva i želuca, obično se događaju u zatvorenim kolektivima, kao što su bolnice ili domovi, ali zabilježeni su slučajevi kad je zaraza pogađala cjelokupno stanovništvo jedne države. Primjerice, 2009. u Finskoj je zabilježena velika epidemija noro virusa koji se proširio preko smrznutih malina, a u SAD-u se 2002. godine tijekom dodjele Oskara zarazilo 55 tisuća ljudi.

Noro virus prenosi se s osobe na osobu, fekalnim i oralnim putem, preko zaraženih površina ili hrane, a prevencija se sastoji u pranju ruku i termičkoj obradi hrane. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa