Žulić: Grad Buzet iduće godine gubi više od 20% izvornih prihoda

12.11.2014 - 15:38
Ana Pernić, Siniša Žulić, Damir Sirotić i Michela Blagonić
Ana Pernić, Siniša Žulić, Damir Sirotić i Michela Blagonić

Na konferenciji za medije održanoj 12. studenog u Dvorani za sastanke Grada Buzeta, gradonačelnik Siniša Žulić, dogradonačelnica Ana Pernić, predsjednik Gradskog vijeća Damir Sirotić i zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Michela Blagonić predstavili su prijedlog proračuna Grada Buzeta za 2015. godinu te se osvrnuli na gubitak statusa brdsko-planinskog područja.

Buzetski gradonačelnik Siniša Žulić rekao je kako, s obzirom da smjernice za donošenje proračuna još nisu donesene, a uključujući najavljene promjene, trenutni prijedlog proračuna po prvi puta ne odražava pravo stanje stvari te narušava želju da se transparentnom javnom raspravom stvori temeljni gradski financijski dokument po mjeri što većeg broja građana.

Buzetski gradonačelnik Siniša Žulić naveo je da je izvjesno kako će najavljenim zakonskim promjenama Grad Buzet u idućoj godini izgubiti više od 20% izvornih prihoda, što je najveće smanjenje sredstava od samostalnosti Republike Hrvatske. U idućoj godini Grad Buzet očekuje smanjenje za više od šest milijuna kuna, uz prošlogodišnjih 2,5 milijuna kuna, dok će se u gradskom proračunu kroz naredne dvije godine izgubiti dodatnih pet milijuna kuna.

Ugrožen razvojni put Grada Buzeta

Prema tome, ovogodišnji proračun planiran je sa šest milijuna kuna manje poreznih sredstava, što će zasigurno utjecati na sufinanciranje brojnih aktivnosti. Razvojni put Grada Buzeta značajno će biti ugrožen i vraćen petnaestak godina unatrag, a novi odnosi rasporeda poreznih sredstava unutar tijela javnih vlasti, nažalost, ukazuju na sve veću centralizaciju zemlje.

„Ova odluka je, svakako, situacija u kojoj gubimo svi, hrvatska država, županija, gradovi, no ponajviše građani“, zaključio je Siniša Žulić.

„U proteklo vrijeme, u nekoliko navrata, pokušali smo intervenirati na izmjene Zakona o brdsko-planinskom području i, prije svega, na indeks razvijenosti gradova i općina, koji je apsurdan. Prema navedenom indeksu, susjedna Općina Lanišće razvijenija je od, primjerice, Bjelovara, Vinkovaca ili Slavonskog broda, a umirovljenjem ili smrću svakog građanina ta ista općina postaje sve razvijenija, objasnila je dogradonačelnica Grada Buzeta Ana Pernić.

Prema riječima buzetske dogadonačelnice, Grad Buzet će nastojati zadržati dio sredstava tražeći da se ne izglasaju predložene izmjene Zakona o brdsko-planinskom području te kroz izmjene kriterija i revizija indeksa razvijenosti, kako bi on pravilnije i pravednije ocrtavao stanje na terenu. Svi saborski zastupnici bit će upoznati s predmetnim zahtjevima.

Na iznošenje podataka o izvršavanju programa iz proračunskih sredstava po osnovi statusa brdsko-planinskog područja u razdoblju od 2003. do 2013. godine, u cilju poticanja demografske obnove, rješavanja socijalnih prilika i stvaranja preduvjeta za gospodarski razvoj, odnosno za povećanje kvalitete života u Gradu Buzetu, osvrnula se zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Grada Buzeta Michela Blagonić.

Upitno proširenje dječjeg vrtića

Kroz navedeno razdoblje Grad Buzet značajno je sudjelovao u dogradnji osnovne škole, čime je učenicima omogućeno pohađanje nastave u jednosmjenskom radu i korištenje produženog boravka u školi. Također, prošireni su kapaciteti dječjeg vrtića, gdje je više od 400 djece dobilo priliku boravka. Proširenje dječjeg vrtića, koje se namjerava nastaviti i u narednom razdoblju, zbog smanjena financijskih sredstava u sljedeće dvije godine, upitno je.

U istom je razdoblju na području Grada Buzeta izgrađeno 14 dječjih igrališta, uloženo je u izgradnju i obnovu društvenih domova, izgrađene su nove nerazvrstane ceste, kanalizacijske cijevi, javna rasvjeta i niz drugih aktivnosti koji su standard na selu približili gradskim uvjetima života. Izgrađen je Dom za starije i nemoćne osobe, čiju uslugu je dosad koristilo više od 250 korisnika, a njih preko 200 s područja Općina Lanišće, Oprtalj i Grada Buzeta bilo je uključeno u program Pomoć u kući.

Uz potporu Grada Buzeta ostvareni su novi programi i modernizirana stručna nastava, što je dovelo do povećanja broja učenika za 30 posto. „Osim navedenih, i ostali željeni projekti bit će zaustavljeni ili usporeni jer će se financijska pomoć za njihovu realizaciju morati pronaći u nekim drugim izvorima“, rekla je Michela Blagonić.

Prema obavljenoj reviziji Državnog ureda za reviziju iz listopada ove godine o osnivanju i ulaganju u opremanje i razvoj poduzetničkih zona, Buzet je na trećem mjestu po ulaganjima u Istarskoj županiji. Također, Buzet je grad sa samo tri posto nezaposlenih, čemu su pridonijela i proračunska sredstva jer je putem mjera aktivnog zapošljavanja ostvareno zapošljavanje za oko 80 sugrađana.

Sirotić: Smanjenja proračunskih stavaka mogu dovesti do dodatnog opterećenja građana kroz više cijene usluga

„Najznačajnijim dosegom Grada Buzeta smatramo činjenicu da je, prema Popisu stanovništva 2011. godine, po prvi puta zabilježen pozitivan rast stanovništva, što je zaustavilo iseljavanje ljudi, prvenstveno iz ruralnih dijelova Buzeštine“, navela je dogradonačelnica Ana Pernić.

Kada je riječ o raspodjeli navedenih sredstava, potrebno je naglasiti da je ovdje riječ o sredstvima koja pripadaju građanima Grada Buzeta, dodala je, a koja će u budućnosti, umjesto u održavanje njihove kvalitete života, biti preusmjerena dalje. Osim toga, veliki dio sada izgubljenih financijskih sredstava vraćao se, kroz različite radove i usluge, i buzetskim poduzetnicima, koji će smanjenjem gradskog proračuna, također, biti zakinuti.

Ukoliko odluke i izmjene Zakona o brdsko-planinskom području budu prihvaćene, uvelike će nanijeti štetu području koje je oduvijek bilo nerazvijeno i u kojem, bez obzira na dostignuti komunalni i društveni standard, stanovnici imaju manje osobne prihode naspram ostatka države.

Uz to, sva smanjenja proračunskih stavaka mogu dovesti do dodatnog opterećenja građana kroz više cijene usluga. Ako uzmemo u obzir sve navedeno, dolazimo do zaključka da sve veća količina prihoda odlazi u centralnu blagajnu, dok se istovremeno prava i mogućnosti građana zakidaju, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Buzeta Damir Sirotić.

Tweet

Posljednje novosti