Umro prvi istarski župan Luciano Delbianco

0
Luciano Delbianco (1954-2014.)
Luciano Delbianco (1954-2014.)

Sinoć je u 60. godini života, nakon teške bolesti, umro Luciano Delbianco, prvi istarski župan, gradonačelnik Pule u dva navrata i saborski zastupnik od 1995. do 1999. godine. U politiku je ušao kao posljednji ex-komunistički predsjednik općine i kasnije gradonačelnik Pule.

Izvan Pule proslavio se nakon što je osigurao mirno povlačenje JNA iz Pule, a kultni politički status stekao je čuvenim intervjuom u tadašnjem tjedniku Danas, kada je javno izrazio nezadovoljstvo svojom tadašnjom strankom SKH-SDP i najavio IDS kao stranku budućnosti u Istri. Na krilima svoje i IDS-ove popularnosti na izborima 1993. godine izabran je za prvog istarskog župana.

S IDS-om se razišao krajem 1996. godine i tada osniva Istarski demokratski forum. S tom strankom, u koaliciji sa SDP-om 2001. godine osvaja vlast u Puli, što je bio njegov posljednji politički uspjeh.

Nakon toga Delbianco se uglavnom posvećuje znanstvenom radu. Krajem 1998. doktorirao je na zagrebačkom FER-u, te je radio kao docent na Tehničkom fakultetu u Rijeci i kao profesor na Visokoj tehničkoj školi u Puli. Bio je jedan od osnivača i dekan na Politehničkom studiju u Puli. (Nenad Čakić)

Istarski župan Valter Flego uputio pismo sućuti obitelji Luciana Delbianca

 „U ime Istarske županije kao i u svoje osobno ime upućujem izraze najiskrenije sućuti povodom prerane smrti dragog nam Luciana. U ovim tužnim trenucima naviru sjećanja na velikog čovjeka koji je čitav svoj život posvetio za dobrobit svoga kraja po čemu će trajno ostati u našim sjećanjima“, istaknuo je istarski župan Valter Flego u pismu sućuti upućenom

Također je naglasio kako je Luciano, kao prvi istarski župan, pulski gradonačelnik, saborski zastupnik i ugledni profesor, dao nemjerljiv doprinos razvoju Istre. „U tuzi zbog rastanka upućujemo mu riječi zahvale za sve dobro što je učinio“, stoji u pismu župana.

Boris Miletić: Luciano je bio velika i pozitivna ličnost

Pulski gradonačelnik Boris Miletić uputio je u ime Grada Pule i svoje osobno izraze najiskrenije sućuti obitelji Luciana Delbianca. "Luciano je bio velika i pozitivna ličnost, koja je ostavila neizbrisiv trag u modernoj povijesti Istre. S velikim poštovanjem sjećat ćemo se njegovog entuzijazma i energije te izuzetne posvećenosti poslu na dobrobit istarske zajednice", izjavio je Miletić.
 

Komemoracija danas u pulskom Domu branitelja

Komemoracija prvom istarskom županu Lucianu Delbiancu održat će se 1. listopada, u Domu hrvatskih branitelja, u Puli, s početkom u 15 sati.

Europarlamentarac Ivan Jakovčić o suradnji s Delbiancom (video)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa