Odlukom Ministarstva pulske škole bez pomoćnika u nastavi

0
Jasmina Lichtenberg i Elvira Krizmanić Marjanović
Jasmina Lichtenberg i Elvira Krizmanić Marjanović

Na konferenciji za novinare održanoj 29. rujna pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović osvrnula se na negativno mišljenje koje je Gradu Puli dostavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za zapošljavanje pomoćnika u nastavi u pulskim školama. Naime, putem nedavno okončanog natječaja Ministarstva, a iz Europskog socijalnog fonda, osigurano je gotovo 46 milijuna kuna kojima će se financirati 1022 pomoćnika za ukupno 1080 učenika, ali nejasnim obrazloženjem Ministarstvo je odlučilo da neće financirati pomoćnike u nastavi za  djecu s teškoćama s područja Pule.

„Obrazloženje da nismo zadovoljili kriterije relevantnosti projektne prijave te izvedivosti projekta posve nas je šokiralo budući da se ipak radi o djeci s posebnim potrebama kao krajnjim korisnicima, a u svojoj prijavi smo pokušali biti maksimalno racionalni te smo za 44-ero djece tražili ukupno 28 pomoćnika u nastavi“, rekla je Krizmanić Marjanović dodavši kako neće dopustiti da pojedinci pokušavaju dobiti političke bodove na račun djece s posebnim potrebama, pogotovo stoga što se proziva Grad koji je naporno radio na ovome projektu posljednja dva mjeseca.

Grad Pula će iz svojih sredstava zaposliti pomoćnike u nastavi za najpotrebitije

Unatoč nejasnom objašnjenju i činjenici da Ministarstvo neće financirati pomoćnike u nastavi u pulskom školama, Grad Pula će iz svojih sredstava zaposliti pomoćnike u nastavi za najpotrebitije, a o koliko je pomoćnika riječ znat će se u skorije vrijeme.

Pojasnivši sam početak natječaja, Krizmanić Marjanović istaknula je kako je Grad Pula, kao nositelj projekta pod nazivom "Poticanje inkluzivnog obrazovanja u Gradu Puli" raspisao javni poziv za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama u osnovnim školama. Projektom je bio predviđen odabir i zapošljavanje nezaposlenih osoba u osnovnim školama kao pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama i prijavljeno je ukupno 28 izvršitelja. Ravnatelji svih pulskih škola bili su pozvani da se očituju o svojim potrebama za pomoćnike u nastavi, dok je pritom Odsjek za odgoj, obrazovanje, sport i tehničku kulturu služio kao baza za prikupljanje dokumenata koji su predani potpuni i na vrijeme.

Voditeljica spomenutog odsjeka Jasmina Lichtenberg napomenula je kako će napokon krenuti i izrada pravilnika za djecu s posebnim potrebama na razini Ministarstva, izrazivši želju da se u buduće problem zapošljavanja pomoćnika u nastavi rješava transparentno i sustavno.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa