Kajin: Čudno da Koraca može biti na fejsu ali ne i na poslu

0
Bruno Poropat i Damir Kajin na konferenciji za medije
Bruno Poropat i Damir Kajin na konferenciji za medije

Nitko bolje ne opisuje izreku: "Ako Bog da zdravlja, od ponedjeljka sam na bolovanju", od doministra turizma Daglasa Korace. Konstatirao je to 29. rujna na konferenciji za medije predsjednik Istarskih demokrata Damir Kajin, koji je Koracu nedavno prozvao zbog bolovanja dugog gotovo svih prvih šest mjeseci ove godine.

Kajin je naglasio kako u slučaju Korace niti podmeće, niti išta prejudicira, no čudno mu je da netko može biti na 'fejsu', obavljati sve svoje sociološke i političke potrebe, a da ne može biti na poslu.

„Poručio mi je da sam prekršio Zakon o tajnosti osobnih podataka, a ja ga podsjećam da je on javni dužnosnik i nema se što tajiti oko bilo čega. A pandan Koraci je ekipa u Ministarstvu turizma koja je smijenila trudnu Meri Matešić, direktoricu HTZ-a, samo zato jer se pobunila, pretpostavljam, protiv načina isisavanja novca iz te zajednice“, kazao je Kajin.

Ministarstvo turizma postaje problem hrvatskog turizma

Ministarstvo turizma, naglasio je, zbog načina na koji se vodi postaje problem hrvatskog turizma. Smatra da u ministarstvu kad se govori o čelnim pozicijama, nema mjesta ni za koga osim za ljude iz Istre.

„Ministar-zamjenik-tajnik-šef kabineta- šef HTZ-a: ovo postaje ministarstvo IDS-a kojemu je taj resor u cijelosti prepušten. Tu je riječ o 1 milijardi kuna (MINT 220 mil, HZT 650 mil, ACI 200 ml). ACI, koji de facto vodi bivši tajnik IDS-a Tedi Chiavalon, je do prije 2-3 godine imao dobit od 20 milijuna kuna, a sada ima dobit 3 milijuna kuna“, zaključio je Kajin.

Istaknuo je da se oni ponašaju spram drugih dijelova Hrvatske gore nego se hrvatska vlast ponašala prema Istri do 2000. godine, iako je i u to vrijeme bilo mjesta za ministre iz Istre, počevši od ministra turizma Popovića i Heraka, ministrice školstva Jurkić Girardi, ministra bez portfelja iz Karojbe itd.

 „No, ovdje se na sva mjesta postavlja stranačke ljude. Smatram da u svim ministarstvima treba biti mjesta za ljude iz Istre, ali i u Ministarstvu turizma, kojim se upravlja iz Bruxellesa ili iz Ciboninog tornja, za ljude izvan Istre“, poručio je Kajin.

Rovinj jedini istarski grad u kojem raste nezaposlenost

Pozvao je Giovannija Sponzu, gradonačelnika Grada Rovinja i tajnika IDS-a, da se oglasi oko Mirne i Geneze na način na koji je to učinio u Saboru: ''Puna nam je pipa onih koji se miješaju u Rovinj''. Kajin smatra da će uskoro građanima Istre biti ''puna pipa'' takve politike. Naime, dodao je Kajin, Sponza je predlagao da Grad Rovinj i Geneza zajedno pokrenu predstečajnu nagodbu. I da se to dogodilo Geneza bi preuzela Mirnu u cjelini, dodao je.

 „Kome se željelo pogodovati?“, pita se Kajin, te ujedno istaknuvši kako je Grad Rovinj jedini grad u Istri u kojem raste nezaposlenost. Naglasio je i kako je uvjeren da Grad Rovinj neće osjetiti transformacije oko TDR-a, te dodao kako ništa više neće biti kako je bilo, te se grad radi industrije mora okrenuti Mirni.

Geneza za Mirna Ribolov traži predstečaj drugi put, podsjetio je. „U ožujku 2014. bilo je 9,7 milijuna kuna, a sada u rujnu 2014. 27 milijuna kuna + 5 milijuna kuna planiranih konzervi.

To su plasirali sebi, tj. Makedoncima. Što je bit toga? Raste potraživanje Geneze, a dug se prema državi smanjuje ispod 2/3, te Ministarstvo financija neće biti presudno za izglasavanje predstečajne nagodbe, a Geneza će se javiti kao strateški partner i ni za što dobiti Mirnu“, upozorio je, te nastavio: „Postavljam pitanje: je li to scenarij Grada Rovinja? Je li to scenarij gradonačelnika Rovinja? IDS je bio za Genezu, to nije sporno, ali zašto radi štetu Istri, Istrijanima, Rovinju, Rovinježima? Išli su korak dalje“.

Objasnio je kako je IDS želio da Geneza preuzme i Puris, ali na svu sreću to se zaustavilo. „Zašto je ta ekipa protiv Podravke i zašto sjedi na dvije stolice, pita to nitko ne zna“, konstatirao je Kajin. Prema njegovim riječima moglo bi se dogoditi da Rovinj ostane bez industrijske prepoznatljivosti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa