Za Brijuni Rivijeru stigle samo dvije ponude: Rok produljen za šest mjeseci

0
Stefan Stangl i Danko Končar
Stefan Stangl i Danko Končar

Brijuni Rivijera, ambiciozno najavljivani kao najveći istarski razvojno turistički projekt,  nisu izazvali željenu pažnju svjetskih investitora. Nakon tri mjeseca, koliko je natječaj bio otvoren, za sada je sigurno da stižu samo dvije ponude, sveprisutnog biznismena Danka Končara i njemačkog poduzetnika Stefana Stangla. Obojica konkuriraju za istu lokaciju, Katarina Monumenti kraj Pule, na kojoj se prema strogo određenim parametrima natječaja mogu graditi marina, jedan hotel i prateći sadržaji. Danas je zadnji dan za predaju ponuda upravo za tu lokaciju, piše Jutarnji list.

Končar je potvrdio da je njegova ponudbena lokacija već na stolu povjerenstva, a Stefan Stangl je preko svoje glasnogovornice najavio da će to učiniti tijekom današnjeg dana. Za druge dvije lokacije na zapadnoj obali Istre, Hidrobazu i Pinetu, natječaj otvoren do 16. siječnja, no prema neslužbenim saznanjima, nema najava da bi se do tog roka mogao pojaviti netko od ponuđača. Premda je 20 potencijalnih investitora preuzelo natječajnu dokumentaciju, i to većinom oni koji su se javili na prednatječaj raspisan još prije četiri godine, interes je očito u međuvremenu splasnuo.

Dva su moguća razloga – to što zbog globalne krize ovo nije pogodno investicijsko vrijeme ili predviđeni model samih investicija na bivšim vojnim lokalitetima  tzv. BOT sistemom, izgradi i upravljaj, ulagačima nije isplativ. Premda o samom natječaju nitko za sada ne želi govoriti, novi ministar turizma Veljko Ostojić, koji je ujedno bio prvi direktor tvrtke Brijuni Rivijera te uz župana Ivana Jakovčića i idejni tvorac te istarske investicijske priče, najavio je mogućnost da se natječaj produlji za čak 6 mjeseci.

„Formalno o tome još nije donesena odluka jer je ona još u pripremi. Međutim voljeli bismo da se taj rok produlji jer su neki potencijalno zainteresirani investitori kasno dobili informaciju pa su nas zamolili da produljimo rok. Ipak je rieč o velikom projektu“, izjavio je Ostojić na prošlotjednom prvom brifingu za novinare. Upravo ta izjava navodi na zaključak da ni u Vladi ne očekuju stizanje konkretnih ponuda. Vjerojatno će o produljenju odlučiti povjerenstvo koje je na zadnjoj sjednici Vlade dobilo novi sastav. Umjesto Jadranke Kosor i njezinih resornih ministra, povjerenstvo preuzima novi premijer Milanović zajedno sa ministrima graditeljstva, turizma i gospodarstva. Uz jake snage Vlade tu su istarski župan, te gradonačelnici Pule, Vodnjana i Fažane.

Projekt Brijuni Rivijera, težak u idealnoj izvedbi oko 300 milijuna eura, na tako visoku političku razinu digla je Jadranka Kosor odlukom da samo tri mjeseca prije izbora pokrene desetljeće zamrznutu istarsku razvojnu priču te sebe i još polovicu Vlade imenuje u povjerenstvo zaduženo za natječaj. Pravdalo se to činjenicom da je riječ o lokalitetima koji su većim dijelom u državnom vlasništvu, a tek manjem lokalne samouprave, no objektivno nema razloga da se sam vrh vlade bavi investicijom koja se bez obzira na značaj za Istru ne može smatrati strateškom za državu. Riječ je o nekoliko hotela, turističkom naselju i dvije marine na stotinjak hektara obalnog područja koje je nekada koristila vojska na potezu od Pule do Fažane. Turistička valorizacija sva ta tri lokaliteta otprilike je teška kao kompleks Kempinski kod Umaga. Upućeni kažu da se odaziv jakih svjetskih investicijskih igrača može očekivati tek ako Vlada za ulaganja otvori Brijunsko otočje, koje i u svjetskim razmjerima ima oznaku ekskluzivne destinacije, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa