Istarskim karatistima tri medalje na Svjetskom kupu za uzrast od 10 do 17 godina

0
Goran Fazlović, Luana Štifanić i Moreno Emanuelle Pinter
Goran Fazlović, Luana Štifanić i Moreno Emanuelle Pinter

Prošlog je tjedna prvi put u Hrvatskoj, točnije u Umagu, u organizaciji Svjetske karate federacije (WKF) i Hrvatskog karate saveza (HKS), održana jedna od najprestižnijih karate manifestacija za mlade. Naime, riječ je o WKF Trening kampu i Svjetskom kupu i to za uzrast od 10 do 17 godina.

Nakon uspješno odrađenog Trening kampa, koji je trajao od ponedjeljka do četvrtka (30.06. – 03.07.), u petak i subotu (04.07. i 05.07.) održan je Svjetski kup.

U brojnoj i izuzetno kvalitetnoj konkurenciji 30-ak država svijeta, Karate savez Istarske županije izvrsno su predstavili predstavnici 4 istarska kluba: Karate klub ''Finida'' Poreč, Karate klub ''Novigrad'', Karate klub ''Pula'' i Karate klub ''Shotokan'' Umag, te su pokazali da se istarski karate ubrzano kreće prema jednoj visokoj razini.

Nakon sve većeg broja državnih medalja, koje svake godine pristižu u Istru, na ovogodišnjem Svjetskom kupu za mlade, nastupilo je petero istarskih karatista, te su osvojene više nego odlične tri medalje, što je svakako jedan od najvećih uspjeha na razini Županijskog saveza, ali i pokazatelj kvalitete samih natjecatelja.

Moreno Emanuelle Pinter, član Karate kluba ''Novigrad'', prošlogodišnjim osvajanjem čak tri državne medalje u mlađe kadetskom i kadetskom uzrastu, na najbolji je način najavio ono što slijedi. Svojim prvim nastupom na Svjetskom kupu (Karate1 WKF Youth World Cup) Moreno je pokazao svu svoju kvalitetu i  potencijal. Moreno je nastupio u kategoriji kadeta u izvođenju kata, te odličnim nastupom na ovoj svjetskoj smotri, svakako pokazao sav svoj talent i rezultat napornih treninga. Uvjerljivim pobjedama nad predstavnicima Hong Konga, Češke i Hrvatske, Moreno se potpuno zasluženo penje na postolje ove svjetske manifestacije, te pobjedom nad prvakom Hrvatske osvaja sjajno 3. mjesto i brončanu medalju, čime je ostvario svoj najveći dosadašnji uspjeh, te ujedno dokazao da je itekako zreo za velike rezultate na najjačim svjetskim i europskim natjecanjima.

Mlađi kadet Goran Fazlović, član Karate kluba ''Pula'', nastupio je u kategoriji U14 +55 kg, te također ostvario svoj najveći uspjeh. Nakon što je bio na korak do osvajanja državne medalje na ovogodišnjem Prvenstvu Hrvatske u borbama, svojim odličnim nastupom u Umagu, Goran se plasirao u finale gdje ga je čekao predstavnik Švedske. Nakon napetog finalnog susreta, koji je završio 4:2 u korist Goranovog protivnika, Goran osvaja izvrsno 2. mjesto i srebrnu medalju, čime svakako potvrđuje svoj napredak i najavljuje da od njega možemo očekivati odlične rezultate i u budućnosti, u starijim kategorijama.

Mlađa kadetkinja Luana Štifanić, članica Karate kluba ''Finida'' iz Poreča, nastupila je također u borbama, i to u kategoriji U14 -47 kg. Nakon niza izuzetno uspješnih nastupa na međunarodnim turnirima i ovogodišnjem Prvenstvu Hrvatske gdje je u zadnjim sekundama ostala bez brončane medalje, Luani se ovog puta sreća osmjehnula, te je uspjela osvojiti 3. mjesto i brončanu medalju. Ovim osvajanjem medalje Luana dobiva dodatan poticaj za ostvarenje sve boljih rezultata.

Valja spomenuti i nastup mladog kataša Damira Barjamovića, inače člana Karate kluba ''Shotokan'' Umag. Damir je nastupio u izvođenju kata u kategoriji U12, te nakon pobjeda nad predstavnicima Njemačke i Srbije, gubi od predstavnika Hong Konga. Na žalost, u repasažnoj borbi za treće mjesto, od Damira je bio bolji predstavnik Rusije, te se Damir na kraju plasirao na 5. mjesto. Predstavnica Karate kluba ''Pula'', juniorka Lucija Šipura, nastupila je u borbama u kategoriji U18 -59 kg, međutim gubi u prvom kolu natjecanja od predstavnice Nizozemske.

Luana Štifanić na postolju
Luana Štifanić na postolju

Svrha je Svjetskog kupa da dovede najbolje natjecatelje u svijetu koji će nastupiti na jednom u nizu od najvećih natjecanja otvorenog tipa. Kako bi se stvorili što kvalitetniji natjecatelji, 2012. godine, na petom Trening kampu i Svjetskom kupu, u sustav natjecanja uvedene su i kategorije za djecu (10-11 i 12-13 godina), te se istovremeno prvi put susrećemo sa Svjetskim kupom, ali u obliku Karate1.

Naime, Karate1 je manifestacija koja je u organizaciji Svjetske karate federacije (WKF) i sastoji se od 10 najjačih natjecanja godišnje za službene kategorije, koja se odvijaju diljem svijeta i redovito okupljaju najbolje natjecatelje u svijetu karatea, mahom reprezentativce, budući da upravo na njima natjecatelji sakupljaju bodove za službenu WKF rang listu. WKF Karate1 World Cup je drugi najviši nivo natjecanja u svijetu karatea. Zajedno sa WKF Karate1 Premier Ligom, to je serija svjetskog ranga karate natjecanja podržana od Svjetske karate federacije, kao glavnog organizatora.

Ne treba ni naglašavati da je izuzetno velika čast sudjelovati na ovakvom izvanrednom događaju Karate1 serije, odnosno da je ovo izvrsna prilika za mlade natjecatelje da sudjeluju na natjecanju visokog nivoa.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa