Jakovčić: Istra i Primorje oduvijek na braniku ideja antifašizma

0
Ivan Jakovčić na 70. komemoraciji „Lipa pamti“
Ivan Jakovčić na 70. komemoraciji „Lipa pamti“

U budućnosti moramo imati isti cilj, a to je ideja slobode, ravnopravnosti građana, stvaranja boljih uvjeta života pred izazovima Europske unije, izjavio je izaslanik istarskog župana i počasni predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić na jubilarnoj 70. komemoraciji „Lipa pamti“, održanoj 30. travnja u mjestu Lipa u općini Matulji.

U svom obraćanju velikom mnoštvu građana, Ivan Jakovčić je istaknuo kako „Istra i Primorsko-goranska županija su oduvijek bile na braniku ideja antifašizma i ideja slobode naroda“.

- Mogu biti ponosan da sam na ovom skupu bio prisutan i pred ravno 20 godina, bilo nas je manje prisutno nego danas, ali cijelo vrijeme vodi nas ista ideja, a to je sjećanje i duboko poštovanje prema žrtvama nacističkog terora u kojem je pred 70 godina na današnji dan u užasnom teroru spaljeno selo Lipa i ubijeno preko 260 njenih mještana, kazao je Jakovčić.

Počast žrtvama stravičnog masakra u Lipi počinjenog 30. travnja 1944. godine odali predstavnici lokalne, županijske i nacionalne vlasti, a ove je godine, uz veliku podršku lokalne zajednice obnovljen spomen dom i memorijalni centar.

U prigodnom programu uz prisustvo izaslanika predsjednika Republike Hrvatske, zatim ministrice kulture Andree Zlatar Violić, predstavnika susjednih općina i gradova, odnosno mještani sela Šajini, sela koje je također stradalo u vrtlogu 2. svjetskog rata.

Počast žrtvama stravičnog masakra u Lipi počinjenog 30. travnja 1944. godine
Počast žrtvama stravičnog masakra u Lipi počinjenog 30. travnja 1944. godine

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa