Istra postaje poželjna filmska destinacija

0
Dejan Karaklajić i župan Valter Flego
Dejan Karaklajić i župan Valter Flego

Nakon višemjesečnih pregovora s eminentnim filmskim stručnjacima, 14. travnja je učinjen prvi konkretan korak kojim bi se Istra trebala razvijati kao destinacija filmske produkcije, priopćeno je iz kabineta župana.

 Naime, Istarska županija i tvrtka Istria Film Productions d.o.o., iz Rovinja, danas su potpisale Pismo namjere s ciljem promicanja i razvijanja Istre kao lokacije za snimanje igranih filmova, televizijskih serija, TV reklama i ostalih audio-vizualnih projekta inozemne i domaće produkcije.

Pismo namjere potpisali su istarski župan Valter Flego i direktor Istria Film Productions d.o.o. Dejan Karaklajić, uz prisustvo načelnika županijske uprave Istarske županije Valerija Drandića i programskog direktora medijske kuće B92 Igora Stoimenova iz Beograda.

Istria Film Productions d.o.o. ocijenila je da Istra sa svojim prirodnim ljepotama, povijesnom baštinom te živopisnim gradskim ulicama predstavlja idealne setove za filmska dijela te će privući filmske ekipe, kojima će spoj geografskih različitosti, povijesnih građevina, arhitektura i krajolika biti neodoljiv. Također, prednost Istre je i njezina lokacija kao i dobra povezanost s europskim tržištima, na kojima je ova grana industrije veoma razvijena.

Župan Flego smatra kako bi prednosti za Istru, u tom pogledu, bile višestruke. Osim što je filmska i reklamna industrija visoko profitabilna, time bi se Istru dodatno promoviralo u svijetu. Onim najvažnijim, pak, smatra mogućnosti koje bi se pružile za istarske poduzetnike i obrtnike, ali i nova zapošljavanja lokalnog stanovništva. S tim ciljem, idući korak je uspostavljanje filmske komisije koja bi se, uz ostalo, bavila prekvalifikacijom djelatnika za zanimanja potrebna u filmskoj industriji.

Dejan Karaklajić je podsjetio kako su na ovim područjima snimani i kultni filmovi iz `70.-ih i `80-ih godina poput „Željeznog križa“ Sama Peckinpaha ili „Dugi brodovi“ s Kirkom Douglasom u glavnoj ulozi. Dejan Karaklajić poznati je filmski i televizijski redatelj, tvorac čuvenih jugoslavenskih filmova „Ljubavni život Budimira Trajkovića“ i „Erogena zona“, popularnih TV sadržaja te stotinjak reklama.

Dugi niz godina je živio i radio u SAD-u i Norveškoj, a nedavno se vratio u rodni Beograd. Igor Stoimenov producent, redatelj te programski direktor medijske kuće B92, iza sebe, također, ima bogato iskustvo na području dokumentarnih filmova, serija i televizijskih reklama.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa