Istrani imaju lagan izbor na predstojećim euroizborima

0
Izbori za Europski parlament održavaju se 25. svibnja
Izbori za Europski parlament održavaju se 25. svibnja

U ponedjeljak je započela službena kampanja za izbore za Europski parlament koji se održavaju 25. svibnja, na nekadašnji Dan mladosti, i na njima će građani moći birati između ukupno 25 lista, a bira se 11 zastupnika.

Poučeni prošlogodišnjim fijaskom po pitanju izlaznosti, ovogodišnja kampanja počela je 7. travnja i trajat će sve do 23. svibnja, dakle punih 45 dana. Svi se nadaju da će dugačka kampanja omogućiti veću senzibilizaciju javnosti po pitanju EU izbora i da će izlaznost biti veća od prošlogodišnje kada je bila nešto iznad 20 posto.

Izborna pravila su drugačija nego na parlamentarnim izborima za Sabor. Prag za prelazak izbornog praga je pet posto, ali budući da se bira 11 europarlamentaraca, za ulazak u zonu mandata trebat će dobiti potporu barem 8-9 posto birača.

Svaki birač ima pravo dati dva glasa, jedan listi i jedan kandidatu, a to se zove pravo preferencijalnog glasa. Tako građani mogu zaokružiti samo kandidata kojeg preferiraju ili samo listu, ili i kandidata i listu (glasovi će važiti samo ako zaokruže listu i kandidata s te iste liste).

12 kandidata iz Istre

Stranke su podijeljene u dva velika bloka, Kukuriku koaliciju+Milorad Pupovac i koaliciju desnih stranaka prevođenih HDZ-om. Nositelji ove dvije liste su Neven Mimica (Kukuriku lista) i Andrej Plenković (HDZ-HSS-HSP dr. Ante Starčević-BUZ). Ankete daju još dobre šanse za prelazak izbornog praga OraH-u Mirele Holy i Laburistima. Jedina koalicija koja je uopće blizu prelaska praga je desna koalicija Savez za bolju Hrvatsku.

Što se tiče Istre, ukupno je 12 kandidata iz Istre,  a to su:
1. Ivan Jakovčić, Poreč (SDP-HNS-IDS-HSU)
2. NansiTireli, Labin (Hrvatski laburisti)
3. Sanja Frankola, Potpićan (Akcija mladih)
4. Adriana Hadrić, Umag (Akcija mladih)
5. Viktor Milinović, Pula (DSŽ-HSN-ASBU)
6. Jovan Kardoš, Pula (DSŽ-HSN-ASBU)
7. Nensi Krupić, Pula (Savez za promjene)
8. Veli Huseini, Pula (Snaga Roma)
9. Neđat Bajrami, Pula (Snaga Roma)
10. Vladimir Kapuralin, Pula (SRP)
11. Davor Rakić, Pula (SRP)
12. Mirko Bijelonjić, Pula (Stranka umirovljenika)

Istrani na ovim izborima imaju lagan zadatak koga zaokružiti, makar kada je riječ o glasu za kandidata. Uz dužno poštovanje prema ostalim kandidatima iz Istre, Istrani mogu glasati za Ivana Jakovčića ili Nansi Tireli.

Jakovčić je na četvrtom mjestu Kukuriku liste i ima realne šanse da idućih pet godina provede u Europskom parlamentu, kao jedini predstavnik Istre i Kvarnera (u najnovijem Globusu riječki SDP-ovci su izrazili veliko nezadovoljstvo što oni nemaju niti jednog kandidata na listi).

NansiTireli je na osmom mjestu liste Laburista i nema skoro nikakve šanse da je izaberu s ove liste, osim ako ne dobije najviše preferencijalnih glasova.

Tako da dugogodišnji predsjednik IDS-a i sadašnji počasni predsjednik Ivan Jakovčić ostaje Istranima jedini izbor ukoliko žele imati svog zastupnika u Europskom parlamentu. Jakovčić je svoju kampanju počeo uz potporu kandidata europskih liberala za predsjednika Europske komisije u Momjanu.

Velike stranke bez kandidata iz Istre

Tužno je da niti jedna „velika“ nacionalna stranka nije istaknula na atraktivnim mjestima kandidate iz Istre, regije koja je prva i zakoračila u Europu dok je ostatak Hrvatske još bio na balkanalijama i kad je riječ europske vrijednosti bila neprijateljska.

Možda je tome doprinijela i poslovična umješnost u politici Nina Jakovčića, koji si je s ovakvim rasporedom lista i kandidata na njima, gotovo osigurao mjesto u Europskom parlamentu.

U svakom slučaju, poznajući sklonost Istrana da glasaju za IDS i ostale stranke lijevog centra, Kukuriku lista bi trebala dobila lijepu zalihu glasova, a Ninu mjesto u Europskom parlamentu, gdje će biti svoj na svome. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa