Istarski proljetni biciklistički spektakl završio u Umagu

18.03.2014 - 07:00
Utrka Istarsko proljeće završila je 16. ožujka
Utrka Istarsko proljeće završila je 16. ožujka

Trećom etapom između Pazina i Umaga završilo je ovogodišnje jedanaesto izdanje međunarodne etapne biciklističke utrke “Istarsko proljeće“.  Pobjednik posljednje etape je Nijemac Stefan Schafer (LKT Team Brandenburg), dok je ukupni pobjednik utrke Danac Magnus Cort Nielsen (Cult Energy Vital Water).

Nakon prologa u Umagu te starta prvih dviju etapa u Poreču i Vrsaru došlo je vrijeme da start bude i u “srcu Istre“, u Pazinu. Pravo proljeće je vladalo i u nedjelju 16. ožujka nešto prije 11 sati kada je biciklistička karavana krenula iz središta grada prema Bermu.

Kako je uobičajeno odmah počinju pokušaji bijega iz glavne skupine ali bezuspješno. Prije Tinjana dolazi vijest da se peloton razdvaja na dvije velike grupe te je kod mjesta Bašići vodeća grupa imala 30 sekundi prednost. Ipak, par minuta kasnije kod Baderne prednost se smanjuje te se grupe spajaju.

Visoki ritam glavne grupe ne dopušta nikakve bjegove te svi dolaze zajedno na brdski cilj kod Nove Vasi (51. kilometar od starta). Talijan Alessandro Bisolti (Vini-Fantini-Nippo) prvi je osvojio vrh, a nakon njega dolazi vozač pazinske Meridiane Kamen Antonio Santoro.

Start u Pazinu
Start u Pazinu

Sedam kilometara kasnije vozače čeka prolazni cilj u Novigradu te ga pobjednik prologa u Umagu Gregor Muhlberger (Tirol Cycling Team) osvaja.

Na izlazu iz Novigrada dolazi do napada petorice vozača: Talijan Davide Mucelli (Meridiana Kamen Team), Rus Sergey Belykh (Team 21), Nijemac Tobias Knaup (LKT Team Brandenburg), Hrvat Radoslav Rogina (Adria Mobil) i Norvežanin Bjorn Tore Hoem (Team Sparebanken Sør). Ovo nije bio bezopasan napad jer trojac Mucelli, Rogina i Hoem su predstavljali veliku opasnost za ukupnu pobjedu Danca Cort Nielsena.

Na ulazu u Umag petorica vozača s minimalnom prednošću ispred glavne skupine prolazi kroz još jedan prolazni cilj. Mucelli ga osvaja ispred Rogine i Hoema. U Umagu vozači vide ciljnu ravninu ali moraju voziti još tri kruga po Bujštini da bi prošli kroz cilj po posljednji put.

Odmah nakon što je glavna skupina uhvatila petoricu bjegunaca u napad ide novih šest; Hrvat Matija Kvasina (Team Gourmetfein Simplon Wels), Austrijanac Gregor Muhlberger (Tirol Cycling Team), Norvežanin Sondre Gjerdevik Sortveit (Team FixIT.no), Nizozemac Emiel Dolfsma (Rabobank Devel. Team), Slovenac Klemen Štimulak (Adria Mobil) te je iz prošlog bijega ostao Hoem.

Najbolja momčad utrke
Najbolja momčad utrke

U ovom bijegu kao četvrtoplasirani u generalnom plasmanu bio je Muhlberger te je iznenađujuće da je momčad iz Danske, Cult Energy Vital Water pustila u bijeg tako opasnog vozača za njihovog kapetana Nielsena. Šestorica odličnom i visokim tempom stvara prednost od dvije minute, ali danska momčad nije paničarila i uspješno je smanjivala prednost da bi vodeće ulovila 15 kilometara do cilja i time zapečatili ukupnu pobjedu Nielsena.

Šprinterske momčadi pripremale su se za finalni šprint te se borile da svoje najbrže vozače što bolje pozicioniraju na čelu glavne skupine. 500 metara do cilja dolazi do pada dvojice vozača što je malo poremetilo planove te se skupina sasvim razvukla da bi u šprintu etapnu pobjedu odnio Stefan Schafer (LKT Team Brandenburg). Za nekoliko milimetara ostali su kratki drugoplasirani Talijan Antonio Viola (Vini-Fantini-Nippo) i trećeplasirani Slovenac Aljaž Hočevar (Adria Mobil).

Na 9. mjestu za pazinsku momčad završio je Davide Mucelli, dok je najbrži Hrvat bio osvajač 3. mjesta na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2012. godine, Josip Rumac (Etixx).

U generalnom plasmanu podij je ostao isti kao prethodnog dana: prvi Danac Magnus Cort Nielsen (Cult Energy Vital Water), drugi Čeh Karel Hnik (Etixx), treći Austrijanac Felix Grosschartner (Team Gourmetfein Simplon Wels).

Davide Mucelli
Davide Mucelli

Davide Mucelli (11. mjesto) najbolji je kod Meridiane Kamen, a njegov klupski kolega Emanuel Kišerlovski (14. mjesto) najbolje je plasirani hrvatski vozač.

Austrijska momčad Team Gourmetfein Simplon Wels osvojila je pehar za najbolju momčad a odlično treće mjesto pripalo je trenutno najboljem hrvatskom biciklističkom klubu, Meridiani Kamen iz Pazina.

Vlasnici majica za najbolje u brdskim i prolaznim ciljevima ostali su isti. Slovenac Robert Jenko (BK Perfa) osvojio je plavu majicu (prolazni ciljevi) te Nijemac Tim Schlichenmaier (MLP Team Bergstrasse) zelenu (brdski ciljevi).

Organizatori su nakon utrke izjavili da su zadovoljni. Uz čestitke svima koji su sudjelovali u utrci napominju da je ovo bio pravi biciklistički spektakl i po organizaciji, vremenskim uvjetima te konfiguraciji samih staza utrke. Zahvalili su se svima koji su omogućili da se jedanaesto izdanje Istarskog proljeća besprijekorno privede kraju.

Za otprilike mjesec dana znati će se i rezultati doping testova koji su obavljeni tijekom utrke. Meridiana Kamen sljedeću utrku voziti će u Italiji na 29. izdanju utrke “Settimana Internazionale Coppi e Bartali“ koja je na rasporedu od 27. do 30. ožujka.

Meridiana kamen na startu
Meridiana kamen na startu

Generalno najbolji
Generalno najbolji
Pobjednik posljednje etape je Nijemac Stefan Schafer
Pobjednik posljednje etape je Nijemac Stefan Schafer

Tweet

Posljednje novosti