Trofej Umag: Bronca pazinskom biciklističkom klubu

06.03.2014 - 08:58
Utrka Trofej Umag održana je 5. ožujka
Utrka Trofej Umag održana je 5. ožujka

Trofej Umag, prva od tri biciklističke cestovne utrke koje najavljuju proljeće u Istri, vozila se 5. ožujka. Najbrži je bio Slovenac Matej Mugerli (Adria Mobil), a poslije njega s četiri sekunde zaostatka prošli su Hrvat Matija Kvasina (Team Gourmetfein Simplon) i Talijan Davide Mucelli koji vozi za pazinsku Meridianu Kamen.

U nedjelju je na rasporedu Trofej Poreč, a 13. ožujka starta etapna utrka Istarsko proljeće. Sunčano vrijeme dočekalo je u Umagu, gdje je bio start i cilj utrke, dvjestotinjak biciklista iz cijelog svijeta. Sedam krugova ukupne dužine nešto veće od 160 kilometara nije bio lagan zadatak za natjecatelje, jer je unatoč lijepom vremenu puhao vjetar.

Start je bio dosta nervozan i sve su momčadi htjele imati vozača u bijegu tako da je dolazilo do čestih napada na glavnu skupinu. Napadali su i biciklisti pazinske momčad Meridiane Kamen, Emanuel Kišerlovski i Antonio Santoro.

Na polovici utrke uspjela se odvojiti skupina od 13 biciklista. Kako se približavao kraj utrke bilo je jasno da će doći do novog napada te se tako odvajaju Matej Mugerli (Adria Mobil) i Matija Kvasina (Team Gourmetfein Simplon). U zadnjem krugu a desetak kilometara nakon bijega spomenutog dvojica na potez se odlučio Davide Mucelli (Meridiana Kamen Team), te odličnom vožnjom uspijeva uhvatiti vodeći dvojac.

Pobjednik utrka je Slovenac Matej Mugerli
Pobjednik utrka je Slovenac Matej Mugerli

Trojac kod Plovanije nije imao veliku prednost pred glavnog skupinom, te je bilo teško za očekivati da će izdržati do cilja u Stella Marisu. Unatoč svim prognozama vodeći biciklisti su uspjeli se međusobno boriti za pobjedu. Mugerli je prošao prvi kroz cilj nakon 3 sata i 47 minuta. Četiri sekunde poslije njega prošli su ciljem Kvasina i Mucelli koji je svojom vožnjom sve iznenadio te nastavio s odličnim rezultatima ove sezone.

Glavna skupina ostala je kratka, te je zaostala 8 sekundi za pobjednikom a predvodio ih je Slovenac Martin Otoničar (Radenska). Mugerli je ovom pobjedom definitivno potvrdio da je glavni favorit za preostale dvije Istarske utrke (koje je osvojio prošle godine), ali puno biciklista imati će nešto za reći prije nego se predaju.

Pored trojice spomenutih za Meridianu Kamen nastupili su i Endi Širol, Peter Kozlovič, te Igor Rudan. Nastupile su još dvije momčadi iz Hrvatske, biciklistički klubovi Rijeka i Perfa iz Zagreba.

Trofej Umag jednodnevna je utrka međunarodnog kalendara Svjetske biciklističke organizacije UCI (Union Cycliste international). Diljem klastera Sjeverozapadne Istre na ruti dugoj 163 kilometra snage su odmjerile 34 biciklističke ekipe iz 15 zemalja diljem svijeta.

„Utrka je prošla sjajno. Zabilježili smo rekordan odaziv kontinentalnih ekipa, sudjelovale su čak 23 ekipe iz prvih 60 rangiranih ekipa na svijetu. Utrka je bila dinamična, zahvaljujući vremenskim prilikama s puno bočnog vjetra, koji je diktirao i veliki broj bjegova. Upravo je iz tog razloga i završnica bila izuzetno dinamična, jer su se prva trojica u zadnjih 20 km odvojila od glavnine i uspjeli doći s 15 sekundi ispred glavne grupe. Čestitao bih pobjednicima, a organizatorima i klubovima zahvalio na uspješno odrađenoj utrci.“, izjavio je Ivica Gržinić, direktor utrke.

Utrka Trofej Umag je rangirana kao 1.2 i otvorena je za bicikliste u kategorijama Muški Elite i U-23, odnosno za UCI kontinental ekipe, nacionalne ekipe, regionalne ekipe i klubove. Organizator drugog izdanja utrke Trofej Umag je biciklistički klub Meridiana - Kamen iz Pazina, uz suorganizatore - Grad Umag, Turističku zajednicu Grada Umaga, Istraturist te Istarsku razvojnu turističku agenciju i brojne sponzore.

Santoro ispred Bassa u Luganu                                                  

Tri dana prije utrke u Umagu pazinski su vozači nastupili u Švicarskoj na 68. izdanju jednodnevne utrke G.P. Citta di Lugano (1.1 UCI kategorije). Četiri Pro Tour momčadi; Cannondale i Lampre – Merida iz Italije, Orica GreenEDGE iz Australije te francuska momčad AG2R La Mondiale kontrolirale su utrku te se je na zadnjem usponu pet kilometara do cilja odvojila skupina od 14 vozača.

U vodećoj skupini bili su jaka svjetska imena Diego Ullisi, Damiano Cunego, Jerome Pineau i Ivan Basso. Među njima bili su i pobjednik Umaga Matej Mugerli te vozač Meridiane Kamen Antonio Santoro.

Talijan Mauro Finetto pobijedio je u sprintu vodeće skupine, dok je Santoro završio na dvanaestom mjestu te iza sebe ostavio dvostrukog osvajača Gira, Ivana Bassa. Davide Mucelli (19. mjesto) došao je na cilj s drugom skupinom koja je zaostala 24 sekunde za pobjednikom.

Još su za pazinsku momčad nastupili; Emanuel Kišerlovski, Endi Širol, Peter Kozlovič, Igor Rudan i Mariano Giallorenzo.

Tweet

Posljednje novosti