Nezaposlenost u Buzetu od 2007. godine povećana 300 posto

23.02.2014 - 12:52
Vedran Majcan, Elena Jerman, Vlatko Mrvoš i Branko Rončević
Vedran Majcan, Elena Jerman, Vlatko Mrvoš i Branko Rončević

Od prosinca 2013. do danas grad Buzet bilježi 6% porast nezaposlenih, a od 2007. godine do danas, zabilježen je konstantni rast broja nezaposlenih od gotovo 300 % i pad proračuna sa 47,71 na 37,26 milijuna kuna, rečeno je konferenciji za medije Kluba vijećnika SDP-HNS u Gradskom vijeću Buzeta, kojoj su prisustvovali Vedran Majcan, Elena Jerman, Vlatko Mrvoš i Branko Rončević.

Vijećnici oporbenog bloka SDP-HNS su istakli da su se aktivno uključili u raspravu oko izrade Proračuna Grada Buzeta za 2014. godinu.

„Na prijedlog Proračuna iznijeli smo brojne primjedbe i amandmane koji većim dijelom nisu prihvaćeni. Stoga smo prilikom glasanja bili protiv donošenja proračuna za 2014. godinu, zato jer on odražava politiku lošeg kontinuiteta proteklih proračuna i znači nastavak pada gospodarstva, razvoja, ali i porast broja nezaposlenih“, rekao je u ime Kluba vijećnika njegov predsjednik Vlatko Mrvoš, dodavši da je rješenje za zaustavljanje negativnog trenda hitno stavljanje u funkciju barem jedne privredne zone i poticaji gospodarstvu.

„Najviše amandmana uputili smo na prijedloge poticaja gospodarstvu za koje smatramo da su izrazito mali i gotovo simbolični. Stoga smo na tim stavkama predložili uvećanje sa 955 tisuća na 1,42 milijuna kuna za što smatramo da je od proračuna u visini od preko 37 milijuna kuna minimum koji bi se gospodarstvu koje i puni taj proračun moralo vratiti. Međutim, to nije prihvaćeno“, rečeno je na presici.

Nezaposlenost u Buzetu
Nezaposlenost u Buzetu

Nepotrebna obnova palače Verzi u Starom gradu

„U situaciji teškog gospodarskog stanja smatramo da nije produktivno npr. obnavljati palaču Verzi u Starom gradu za koju su planirane investicije u 2014. u iznosu od 900 tisuća kuna, kada i u Starom gradu i na području cijelog Grada ima važnijih i prečih infrastrukturnih projekata koji su društveno mnogo važniji (kao npr. parkiralište u Starom gradu ili uređenje poduzetničke zone Mala Huba). Međutim navedeni argumenti očito nisu bili dovoljni za vladajuće, pa ih ni teška gospodarska situacija nije spriječila da ukupne bruto plaće Gradske uprave i ove godine povećaju u Proračunu u odnosu na proteklu godinu za cijelih 11 %!“, smatraju vijećnici SDP-a i HNS-a.

Osim za poticaje gospodarstvu Klub vijećnika SDP-HNS predložio je među amandmanima predložio i izradu idejnog rješenja i druge potrebne projektne dokumentacije za parkiralište Buzet-Stari grad, cestu Minjera-Sovinjak, cestu Mažinjica-Žonti-D44 i uređenje trga Fontane i tržnice.

Osim predloženih amandmana, Klub vijećnika SDP-HNS Buzet predložio je i donošenje nove Odluke o sufinanciranju dadilja na području Grada Buzeta kako bi se dadiljama koje bi se odlučile registrirati djelatnost sufinancirao dio troškova čuvanja djece adekvatan trošku koji Grad ima za sufinanciranje čuvanja djece u vrtiću.

„Uz nejasna obrazloženja odluka nije prihvaćena iako je pozdravljena od strane vladajućih. Ista će u nešto izmijenjenom obliku kao sufinanciranje nabavke opreme za dadilje očito biti donijeta od strane Gradonačelnika.

„Poligon“ u Mašimovoj škuji ni nakon 10 mjeseci nije stavljen u funkciju

Moramo reći da je jedan projekt koji smo u tijeku izborne kampanje prošao, a to je izrada projektne dokumentacije zaobilaznice Marčenegla.

Također smo u više navrata upozoravali na sanaciju i proširenje ceste Minjera – Sovinjak, te smo zato u Gradskom vijeću tražili da se krene u pregovore sa Županijskom upravom za ceste i da se konačno realizira taj projekt.

Kao primjer lošeg trošenje novca je „Poligon“ u Mašimovoj škuji koji niti nakon više od 10 mjeseci nije stavljen u funkciju, a na njega je utrošeno oko 600.000 kn. To je novac svih građana ovoga grada i smatramo da se treba puno mudrije i sa više pažnje odnositi prema njemu“, rekao je Vlatko Mrviš u ime Kluba vijećnika SDP-HNS.

Tweet

Posljednje novosti