Predstavnica Geneze prekinula Kajinovu presicu ispred Mirne

21.02.2014 - 12:34
Damir Kajin i Bruno Poropat ispred Mirne
Damir Kajin i Bruno Poropat ispred Mirne

"Nansi Tireli i Giovanni Sponza rade protiv radnika, kooperanata i Istre. Oni su svjesno činili sve kako bi se Mirne dokopao Miroslav Kutle. Iako je on nedostupan hrvatskom pravosuđu, dostupni su zato neki drugi ovdje u Istri. Osramotili su saborsku govornicu, svoju stranku, Istru i građane Rovinja, a najveća je tragedija da ih neki lokalni mediji pokrivaju. Dok je Ivan Jakovčić bio u Poreču, problemi su bili u Poreču, ista je stvar sada s Rovinjom i vrijeme je da odseli negdje drugdje“, izjavio je nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin na konferenciji za novinare održanoj 21. veljače ispred Mirne, rovinjske tvornice ribe.

Istaknuo je kako predstečajni postupci nisu pomogli hrvatskom gospodarstvu da opstane i da krene ka boljoj budućnosti. „Očito je to još jedna nesretna sudbina svih naroda na ovim balkanskim prostorima. Najvažnije je od svega da Mirna opstane i poveća proizvodnju a da imovina ostane u rukama Istrijana.

Imajući na umu kako prolaze mali kooperanti koji imaju do 10, 20 zaposlenika, oni će bolje proći kroz formu stečajnih planova i stečaja. Što se tiče velikih tvrtki, stečaj će im sigurno naštetiti. Međutim, ako imate uspješnog stečajnog upravitelja i dobar stečajni plan, stečaj nije kraj. To može biti novi početak“, rekao je Kajin koji je u svom izlaganju naprasno bio prekinut.

Naime, za vrijeme Kajinovog nastupa dogodio se neočekivani obrat dolaskom predstavnice Geneze Valentine Ljubešić, koja je naprasno prekinula presicu.

Valentina Ljubešić
Valentina Ljubešić

Ljubešić: Kajin i SDP poslali inspekciju u Mirnu  

Osvrčući se na prozivke u medijima Valentina Ljubešić je kazala da su ulaskom Hrvatske u EU, prehrambene tvornice kao i neke druge, izgubile pravo na izvoz u CEFTU. Podsjetimo, u zemlje CEFTA-e može se izvoziti jedino ako se zadovoljavaju uvjeti koji su propisani i u skladu su sa EU, ili pak, ako se postigne dogovor s njihovim ministarstvom poljoprivrede da formira veterinarsku inspekciju i da se na temelju stanja na terenu uvjeri da su uvjeti zadovoljeni. Ljubešić je naglasila kako je nevjerojatno da u vrijeme dok je inspekcija u Mirni, Damir Kajin održava presicu za medije. Zahvalila se za učinjenu reklamu kao znak nagrade da Mirna u posljednje vrijeme pozitivno posluje. Također je rekla da su inspekciju poslali upravo Kajin i SDP.

S Kajinom je ispred tvornice bio i nezavisni vijećnik Bruno Poropat, no on je tek stigao reći da Mirna apsolutno mora ostati na istom mjestu, kako treba povećati proizvodnju i zaposliti nove radnike. Smatra da se takva tvornica na sjevernom Jadranu ne smije ugasiti, već da treba iskoristiti sve blagodati morskih izvora i poticati daljnji razvoj i proizvodnju. U prilog tome naveo je i ovu „najbolju pozicija na svijetu“ koja postoji, čiji potencijal u turističkom gradu koji ima 3 milijuna noćenja treba znati iskoristiti.

Osvrnuo se i na prethodnu nezainteresiranost Grada Rovinja kroz cijelo ovo vrijeme da pomogne, rekavši kako je sadašnji načelnik županijske uprave Valerio Drandić, još kao pročelnik za gospodarstvo Grada Rovinja jednom izjavio kako nam Mirna ne treba i da je treba preseliti. Također je naglasio i da se rovinjski gradonačelnik, koji je do prije 15 dana minorizirao problem, odjednom odlučio progovoriti na krilima lokalnih medija i zaraditi pokoji poen kako bi skrenuo pozornost s afere u rovinjskoj bolnici te najnovijoj u rovinjskoj Mirni. (D.B.)

Sponza: Kajin nema konkurencije u davanju neodgovornih i štetnih izjava

Na izjave Damira Kajina izrečenih na tiskovnoj konferenciji ispred tvornice Mirna reagirao je gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza.

„Nadam se da su svi svjesni da ukoliko ne pokažemo visok stupanj društvene odgovornosti u zaštiti i obrani Mirne i sa ciljem njenog spašavanja ne uključimo u dijalog te za istim stolom posjednemo predstavnike radnika, grada,  županije i države, Mirnu nećemo uspjeti spasiti.

Problematika Mirne i želja da se nastavi sa proizvodnjom - koja je od izuzetnog značaja za Rovinj i Istru, je iznad ambicija bilo kojeg pojedinca. Stoga ovo nije vrijeme za besmislena politička prepucavanja, već je vrijeme za konkretne akcije u cilju spašavanja svakog radnog mjesta.

Damir Kajin je i danas potvrdio da nema konkurencije u davanju besmislenih, neodgovornih i štetnih izjava stoga na njega neću trošiti riječi“, stoji u priopćenju za medije Giovannija Sponze.

Tweet

Posljednje novosti