Uprava Mirne: Podravka nikada nije dostavila ponudu za Mirnu

20.02.2014 - 17:30
Tvornica Mirna u Rovinju
Tvornica Mirna u Rovinju

Predstavnici Uprave Mirne i Geneze, uz predstavnike Sindikata su 20. veljače u Mirni održali Zbor radnika na kojem su radnicima još jednom poručili da je jedini cilj Uprave očuvanje radnih mjesta i egzistencije radnika, ribara i dobavljača te njihovih obitelji i nastavak proizvodnje.

Također je Uprava istaknula da se posljednjih nekoliko dana u medijima na žalost pojavljuju i dezinformacije i neistine kojima se krivnja za mogući stečaj Mirne sa stvarnih krivaca nastoji prebaciti na Upravu Mirne. Jedna od ključnih dezinformacija na kojim se temelje sve optužbe na račun Uprave je da nije prihvatila navodnu ponudu Podravke za dokapitalizaciju Mirne. „Podravka nikada i nikome nije dostavila svoju ponudu niti pismo namjere u kojem iskazuje interes za dokapitalizaciju, odnosno želju da postane strateški partner Mirne. To je jedina istina i samim time sve izjave koje su dane imaju jasan cilj diskreditiranja rada Uprave Mirne kao i svih do sad ostvarenih rezultata, koje unatoč nastojanjima nitko ne može osporiti“, rečeno je na sastanku.

Nitko osim Grada Rovinja i Geneze nije dostavio ponudu

U predstečajnoj nagodbi koja po zakonu maksimalno smije trajati 210 dana nitko osim Grada Rovinja i Geneze nije dostavio ponudu kojom želi ući u strateško partnerstvo s našom tvrtkom. Ministarstvo financija, kao najveći vjerovnik imalo je priliku 7 mjeseci predložiti ili uvjetovati strateškog partnera. No Ministarstvo ne samo da nije nikoga predložilo već se 13.1 nije ni pojavilo na ročištu, što prema zakonu o predstečajnoj nagodbi automatski znači stečaj.

Uprava Mirne upravo na tom ročištu uspjela je dobiti još jedan termin, 13. velječe, kako bi izbjegla stečaj. Na tom se novom ročištu, sukladno Zakonu, moglo glasati jedino o planu koji je predložila Uprava jer ni jedan drugi plan nije predan niti Fini, niti Vijeću, a ni Upravi Mirne.

„Kako je Ministarstvo tvorac zakona o predstečajnoj nagodbi teško je za povjerovati da nisu znali da se planovi o kojima se glasa moraju objaviti na webu 8 dana prije glasanja. Također teško je za vjerovati da nisu znali da zakon koji su sami pisali ne dopušta da se na ročištu uvjetovano glasa i mijenja ponuda, pa ostaje upitan stvaran interes onoga tko želi stečaj i posljedično gašenje radnih mjesta i egzistencije 1000 osoba izravno povezanih s Mirnom“, istaknuto je na zboru radnika.

Neka se ponovi zadnje ročište na kojemu se glasalo o Planu restrukturiranja Mirne

„Ne možemo pristati na tu igru jer uistinu želimo da se proizvodnja nastavi i da Mirna zadrži primat u preradi i konzerviranju ribe. Želimo naglasiti i nanovo ponoviti da smo od 2012. godine kada smo preuzeli upravljanje Mirnom proizvodnju konzervi podigli na rekordnih 20 milijuna što je 4 milijuna više nego godinu prije, a 2013. postavljen je novi rekord sa 22.772.000 milijuna proizvedenih konzervi. Ukupni prihodi su u 2012. povećani za 27 posto, a u 2013. godini, bez obzira na ukidanje poticaja i izlazak iz CEFTE, povećani za još 2 posto. Izvozimo 85 posto svojih proizvoda, redovno isplaćujemo plaće i sve svoje obveze podmirujemo u roku.

Stečaj Mirne još nije otvoren i o tome će odlučivati Trgovački sud po primitku zahtjeva od FINA-e s obzirom da predstečajna nagodba nije pozitivno izglasana. Jedino pravedno bi bilo da se ponovi zadnje ročište na kojemu se glasalo o Planu restrukturiranja Mirne ali da ročište ovaj put bude sukladno Zakon o predstečajnoj nagodbi.

Sve navedeno potvrđuje da je jedini interes Uprave proizvodnja,opstojnost 252 radna mjesta kao i budućnost ribara koji zapošljavaju preko 400 članova posade na preko 50 brodova odnosno gotovo 1000 obitelji usko povezanih s Mirnom. Radimo dalje, proizvodimo i ne stajemo s radom ni u jednom trenutku“, rečeno je na sastanku Uprave i radnika Mirne.

Tweet

Posljednje novosti