Red Bull Air Race dolazi u Rovinj

30.01.2014 - 13:22
Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo okuplja najbolje svjetske pilote
Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo okuplja najbolje svjetske pilote

Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo 2014. najavilo je 30. siječnja da u kalendar dodaje novu europsku utrku koja će se 12. i 13. travnja održati u Rovinju, čime se ovo najbrže sportsko natjecanje na svijetu proširuje na ukupno osam utrka u sedam zemalja na tri kontinenta.

„Velika nam je čast i zadovoljstvo što Red Bull Air Race dolazi u Rovinj i tako nam daje priliku da čitavom svijetu pokažemo jedinstvenu ljepotu našeg grada. Uvjeren sam da će grad Rovinj u suradnji s Adris grupom ponuditi savršenu kulisu za ovu utrku i svim sudionicima ovog uzbudljivog sportskog događanja pružiti vrhunski doživljaj i nezaboravno iskustvo“, izjavio je rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza.

Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo okuplja najbolje svjetske pilote, koji uz kombinaciju brzine, preciznosti i vještine u potpunom motosportskom iskustvu, izuzetno brzim i okretnim avionima upravljaju između 25 metara visokih zračnih vrata. Posljednja dva naslova prvaka pripala su Paulu Bonhommu, a za svoj treći uzastopni naslov u sportu velikih brzina i niskih nadmorskih visina Britanac će se boriti protiv 11 vodećih svjetskih pilota iz devet zemalja.

Hrvatska utrka odat će počast i bogatoj zrakoplovnoj tradiciji cijele regije. „Veoma smo uzbuđeni što će Red Bull Air Race po prvi put u svojoj povijesti doći u Hrvatsku“, izjavio je sportski direktor Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva Sergio Pla. „U Hrvatskoj imamo mnogo obožavatelja, a osim toga, uz cijelu regiju, Hrvatska ima dugu zrakoplovnu tradiciju s mnogo aktivnih sportskih pilota, proizvođača zrakoplova i njihovih dijelova te nemali broj prekrasnih malih zrakoplovnih luka.“

Staza će biti postavljena uz sjevernu obalu u neposrednoj blizini starogradske jezgre
Staza će biti postavljena uz sjevernu obalu u neposrednoj blizini starogradske jezgre
Izazovna letačka staza u Rovinju bit će postavljena uz sjevernu obalu, u neposrednoj blizini starogradske jezgre, čime će ova utrka dobiti spektakularnu kulisu gdje će tisuće gledatelja svjedočiti dosad neviđenom zračnom spektaklu u Hrvatskoj. „Staza će biti prepuna tzv. G okreta, a najveći izazov bit će nam bura“, rekao je Pla, misleći pritom na udare vjetra sa sjevera koji često uzrokuju probleme duž istočne Jadranske obale, ali i u čitavoj regiji. „Ako bude vjetra, uvjeti za utrku bit će veoma teški“, dodao je. Bit će to prva utrka na Sredozemnom moru nakon finala sezone 2009., koje je održano u Barceloni.

Nakon tradicionalnog otvorenja sezone nad svjetlucavim plavim vodama Arapskog zaljeva u Abu Dhabiju i nakon druge postaje u Rovinju, Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo 2014. seli se u Maleziju (17. i 18. svibnja), Poljsku (26. i 27. srpnja) i Veliku Britaniju (16. i 17. kolovoza), da bi se zatim dvaput zaustavilo u SAD-u (Fort Worth 6. i 7. rujna i Las Vegas 11. i 12. listopada) te u konačnici završilo u Kini 1. i 2. studenog. Više informacija o natjecanju i ulaznicama potražite na www.redbullairrace.com.

Tweet

Posljednje novosti