Sezona za pamćenje pazinskog biciklističkog kluba

27.01.2014 - 11:47
 Antonela Ferenčić, Ivica Gržinić, Vinko Polončič i Endi Širol na medijskoj konferenciji
Antonela Ferenčić, Ivica Gržinić, Vinko Polončič i Endi Širol na medijskoj konferenciji

U petak 24. siječnja 2014. godine održana je konferencija za novinare u hotelu Lovac gdje je pazinski biciklistički klub Meridiana Kamen Team rezimirao 2013. godinu,  za koju se treba reći da je sezona najboljih rezultata u bogatoj prošlosti pazinskog kluba te se je predstavio plan za novu sezonu.

U bodovanju za “Europa Tour“ Svjetske biciklističke federacije - UCI, momčad BK “Meridiana Kamen Team“ je 2013. godinu završila na odličnom 33 mjestu od 126 procontinental i continental ekipa. Ovom uspjehu najviše je doprinijela generalna pobjeda (uz dvije etapne pobjede) na talijanskoj utrci Settimana ciclistica by Bergamasca UCI kategorije 2.1.

No za tako visoko mjesto treba konstantno skupljati bodove na međunarodnim utrkama, što je pazinskom klubu pošlo za rukom: 2. mjesto na Memorijalu Marca Pantanija (UCI 1.1), 3. mjesto generalno na utrci po Sloveniji (UCI 2.1) te 3. mjesto generalno i jedna etapna pobjeda na domaćoj utrci Istarsko proljeće (UCI 2.2) također su osigurali vrijedne bodove.

Devet naslova prvaka Hrvatske

Na domaćoj biciklističkoj sceni pazinski klub je ostvario čak 9 naslova prvaka Hrvatske u svim disciplinama (ciklokros, brdo, cesta, kronometar i pista) i time potvrdio da je trenutno najbolji hrvatski biciklistički klub.

Prvaci u muškoj konkurenciji su: Pavel Potočki (Do-23) i Andrej Bizjak (početnici A) u ciklokrosu; Luka Stranić (početnici B) na kronometar te na pisti trostruki prvak je Pavel Potočki. Trostruka državna prvakinja je Antonela Ferenčić (ciklokros, brdo i cesta) te treća u Kupu Hrvatske. Pobjednici Kupa Hrvatske u muškoj konkurenciji su Emanuel Kišerlovski (Elite) i Pavel Potočki (Do-23). Treba napomenuti da je budućnost kluba dobra s trinaest biciklista u najmlađim kategorijama.

U prošloj godini Pazinci su organizirali 3 utrke u međunarodnom kalendaru Svjetske biciklističke federacije UCI koje se boduju za Europa Tour i Svjetsku rang listu klubova i pojedinaca na kojima se skupljaju bodovi za nastup na Svjetskom i Europskom prvenstvu -Trofej Umag, Trofej Poreč i Istarsko proljeće. Ove godine također će se organizirati te tri utrke: Trofej Umag, Trofej Poreč, i Istarsko proljeće.

Patrick Sinkewitz predvodi seniorsku momčad

Odličnom formom pri kraju prošle sezone Nijemac Sinkewitz je zauzeo visoko 11. mjesto na rang listi pojedinaca za Europa Tour tako da će i ove sezone biti kapetan pazinske ekipe. Prošle godine veliku ulogu i podršku imao je od svojih timskih kolega koji su ga odlično čuvali tijekom utrka te mu omogućili da se pri kraju utrke bori za visoka mjesta u poretku.

Hrvatski vozači u ekipi su Emanuel Kišerlovski, Massimo Demarin, Luka Grubić, Endi Širol, Marko Ivančić, Peter Kozlovič i Igor Rudan. Sportski direktor momčadi Vinko Polončič se nada da će ova ekipa uspjeti doći do trofeja cestovnog prvaka Hrvatske. Talijanski trojac Mariano Giallorenzo, Antonio Santoro i David Mucelli također su u rosteru ovogodišnje ekipe. Novopridošli David Mucelli prošlogodišnji je pobjednik utrke Il Giro dell'Appennino te će biti uz Emanuela jaka podrška Sinkewitzu. Najavljeno je da će tijekom sezone potpisati još nekoliko vozača.

Odlični rezultati, a klubovi se gase

Ivica Gržinić je na konferenciji izrazio svoju zabrinutost za biciklizam u Hrvatskoj.  „Htio bi i javno upitati sebe i sve prisutne što se u zbilji događa s ovim vrhunskim sportom u Istri i Hrvatskoj. Uz blistave rezultate posljednjih godina naših najboljih biciklista ostvarenim u stranim pa i našim ekipama ovaj sport ipak zamire u Istri i Hrvatskoj. Nas posebno brine u Istri koja je bila rasadnik talenata i špica Hrvatskog pa i Jugoslavenskog biciklizma. Kako to da biciklista ima sve više na istarskim cestama pa i turista, a da nam nestaju jaki klubovi kao što su Pula, Loborika, Kršan itd. U isto vrijeme sve nam više voze bicikle bogati pojedinci, pa i razni političari, a biciklizam kao sport stagnira. Što je krivo da obraz vrhunskog sporta u ovoj grani sporta jedino osvjetljava Meridiana Kamen Team zahvaljujući talijanskim sponzorima i dugovječnom sponzoru rudarske tvrtke Kamen u srcu najturističkije regije Hrvatske. Apsurdi Hrvatske zbilje, uvijek bježimo u rekreaciju, a nema za vrhunske sportaše koji su bili ponos ovih krajeva, žao mi je sportskih radnika od Edija Rajkovića, Klaudia Bearzi, pa i sebe, biciklista Nevia Valčića, Cvitka Bilića, Bruna Bulića i drugih koji su stvorili temelje razvoja ovog sporta, a mi nismo uspjeli nastaviti napredak  u realnom sektoru, da se pravilno izrazim, već glumimo i bježimo uvijek u lakše i mekše, tipičan Hrvatski i Istarski sindrom„, zaključio je Gržinić.

Tweet

Posljednje novosti