Hoće li Rovinj hrvatskim odbojkašicama biti sretan kao rukometašima?

0
Fantastična odbojkaška predstava pred više od 1000 fanatičnih gledatelja u rovinjskoj dvorani Gimnasium
Fantastična odbojkaška predstava pred više od 1000 fanatičnih gledatelja u rovinjskoj dvorani Gimnasium

Nakon završnice Kupa Hrvatske za seniore i seniorke, Rovinj je na početku 2014. godine ponovo bio domaćin jednoj velikoj međunarodnoj odbojkaškoj priredbi. Kvalifikacijski turnir za plasman na Svjetsko prvenstvo 2014. u Italiji, bio je veliki izazov domaćinu, odbojkaškim djelatnicima Rovinja i Istarske županije te Hrvatskoj odbojkaškoj udruzi. Sponzori, turistička kuća Maistra, Grad Rovinj i ostali sponzori samo su dio jedne predivne sportske priče koja se ovih dana odvijala u Rovinju.

Skandiranje Samanti Fabris, jedinoj Istranki u reprezentaciji

Fantastična odbojkaška predstava pred više od 1000 fanatičnih gledatelja u rovinjskoj dvorani Gimnasium, pravi je početak ženske odbojkaške priče u Novoj godini.. Nakon rujanskog petog mjesta na Europskom prvenstvu, potom osiguranog nastupa u FIVB Grand Prixu 2014., iz ženske odbojke stigla je tako i treća odlična vijest u samo nekoliko mjeseci. Rovinj je bio najposjećeniji odbojkaški grad. Posjetitelja iz cijele Istre dakako, nije manjkalo. S posebnim odobravanjem i skandiranjem, bio je popraćen svaki ulazak i poen naše jedine Istranke u reprezentaciji, Samante Fabris.

Arduino Popović, član IO HOU, Zdeslav Barač, predsjednik HOU i Klaudio Poropat, predsjednik istarskog odbojkaškog saveza
Arduino Popović, član IO HOU, Zdeslav Barač, predsjednik HOU i Klaudio Poropat, predsjednik istarskog odbojkaškog saveza

Odbojkašice su te koje su pisale povijest drugim uzastopnim plasmanom na Svjetsko prvenstvo, a ujedno široj javnosti podarile osmijeh na lice. U vrućoj rovinjskoj sportskoj dvorani i staro i mlado moglo je uživati u pravom sportskom spektaklu. Gledatelji su prepoznali ekipu koja imponira skromnošću, ozbiljnošću, borbenošću i najviše rezultatom. Odbojkašice su zapalile dvoranu, a Rovinj im je vratio na najbolji mogući način. Bila je to snažna promidžba odbojke, ali i našeg turizma. Zahvaljujući velikom trudu pedesetak marljivih entuzijasta, igrača i simpatizera kluba, uspjeli su poslati u svijet sliku o velikoj odbojkaškoj smotri.

Prije 11 godina "kauboji" iz dvorane Valbruna krenuli po svoje prvo svjetsko zlato

Prije 11 godina, Lino Červar i njegovi "kauboji" iz dvorane Valbruna krenuli su u svoje prvo osvajanje svjetske zlatne medalje. Nogometaši su nekoliko puta ostvarili zapažene uspjehe nakon odrađenih priprema u Rovinju. Prije nekoliko mjeseci odbojkašice su pak, u maloj, sretnoj dvorani u Rovinju osigurale nastup na prvenstvu Europe, sada su ponovno pobjednice, ali za svjetsko. Je li konačno stvoren mit o dobitnoj kombinaciji? Nadam se da posljednjih desetak godina govori u prilog tome.

Za tri utakmice u tri dana nije bilo mjesta iznenađenju i opuštanju. Svi aduti morali su biti na raspolaganju. Utakmice protiv Mađarske i Francuske bile su vrhunski odrađene, a kao šlag za kraj bila je ona protiv uvijek neugodne Nizozemske. Koliki se osjećao naboj govori i činjenica da je dvorana sat i pol prije utakmice, točnije u 18 30 h bila gotovo puna. Ostalo je bilo na igračicama. Utakmica u pet setova bila je pravi melem za nedjeljno večer. U gotovo više od dva sata igre, izmijenilo se puno emocija, a potrošilo još više energije, kako na terenu tako i na tribini.

Uoči utakmice s Nizozemskom
Uoči utakmice s Nizozemskom

Nezaboravan ambijent u Rovinju

Hrvatska odbojka može biti ponosna na nezaboravan ambijent u Rovinju, gdje su se naše cure pokazale u pravom svijetlu. Temperamentnom treneru, Angelu Vercesiju, koji igra uz teren sa svojim djevojkama, nije bilo jednostavno u tako kratkom vremenu stvoriti pobjedničku ekipu. Zbog toga su ove kvalifikacije imale posebnu težinu. Završnica Kupa, a sada kvalifikacijski turnir sljubio je publiku i odbojku. To se vidjelo u Rovinju, srcu naše ženske odbojke kako bi rekao naš Mićo Dušanović.

Svjetsko prvenstvo počinje 23. rujna u Italiji, u zemlji gdje se igra najbolja klupska odbojka u Europi. Gotovo devet mjeseci u kojima Vercesi ima vremena posložiti stvari. Kvaliteta za to sigurno postoji.

Na redu su sponzori da financijski osiguraju veliki povratak odbojkašica u svjetski vrh odbojke jer za to očito ima potencijala. Ako išta vrijedno možemo sa ponosom istaknuti u našoj zemlji, to je hrvatski sport. On je najjači Hrvatski brend i na tome treba i dalje raditi. Volio bi za početak, da nas samim plasmanom Nizozemki na Svjetsko prvenstvo, posjeti još više nizozemskih turista. Kako god, Rovinj i odbojka stvorili su nešto što se zove jedna duša. Vidimo se ponovno! (Ivan Ban)

Samanta Fabris s malim navijačem iz Rovinja
Samanta Fabris s malim navijačem iz Rovinja

Hrvatska odbojkaška reprezentacija
Hrvatska odbojkaška reprezentacija
Hrvatska odbojka može biti ponosna na nezaboravan ambijent u Rovinju
Hrvatska odbojka može biti ponosna na nezaboravan ambijent u Rovinju

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa