Uništene mine iz podmorja: Najveća imala jednu tonu

0
Uklonjeno je ukupno sedam minsko eksplozivnih sredstava
Uklonjeno je ukupno sedam minsko eksplozivnih sredstava

Kako bi se povećala sigurnost građana na moru, proteklog su tjedna djelatnici Protueksplozijskog odjela Policijske uprave istarske uklonili sedam minsko eksplozivnih sredstava iz akvatorija Istarske županije.

Ova opsežna akcija trajala je od 16. do 21. prosinca, a u njoj su zbog složenosti sudjelovali i policijski službenici Protueksplozijske službe Uprave policije, ronioci Specijalne jedinice policije i Interventne jedinice policije, pomorski policajci sa službenim plovilima te djelatnici hitne medicinske pomoći i druge pomoćne službe.

Akcija uklanjanja mina iz hrvatskog podmorja započela je u ranim jutarnjim satima, upravo kako bi se što manje ometao normalni život građana i kako bi se povećala njihova sigurnost. Policijski službenici uklonili su ukupno sedam minsko eksplozivnih sredstava na pulskom i umaškom području, a za istaknuti je pronalazak protubrodske mine iz I. svjetskog rata te mine iz Savudrije, koja je težila oko jednu tonu, a imala je oko 700 kilograma eksploziva.

Izvlačenje tako zahtjevnih sredstava uvijek predstavlja poseban izazov stručnim policijskim službenicima protueksplozijske zaštite, ali i roniocima specijalne i interventne policije. Nakon izvlačenja iz mora, minsko eksplozivan sredstva su prevezene morskim putem do poligona Marlera, gdje su uništena spaljivanjem i kontroliranim eksplozijama. 

Policijska uprava istarska podsjeća građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takva sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192.Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa