Novigrad: Održan tradicionalni trodnevni božićni sajam

17.12.2013 - 17:40
Na sajmu se kroz tri dana moglo razgledati i kupiti ponešto iz ponude 15-ak izlagača
Na sajmu se kroz tri dana moglo razgledati i kupiti ponešto iz ponude 15-ak izlagača

Sredinom posljednjeg mjeseca u godini, od 13. do 15. prosinca, održan je u organizaciji i uz pokroviteljstvo Grada Novigrada-Cittanova i novigradske Turističke zajednice, te suorganizacijsku pomoć niza drugih ustanova i institucija, božićni sajam pod nazivom Novigradske božićne radosti. Riječ je o petom izdanju manifestacije koja se i ove godine održala na Velikom trgu, u velikom grijanom šatoru, u kojem se kroz tri dana moglo razgledati i kupiti ponešto iz ponude 15-ak izlagača, mahom Novigrađanki i Novigrađana različitih uzrasta, koji su ovom prigodom izložili svojih ruku dijela, kreativne uratke koji mogu poslužiti kao prigodni blagdanski ukras ili lijepi poklon u vremenu darivanja.

Pored štandova s izlagačkom ponudom, u šatoru je bio smješten i punkt na kojem su članovi galerije-ateliera Agata tijekom trajanja sajma provodili kreativne radionice izrade ukrasa i prigodnih poklona tehnikama decoupagea, stencila i shabby chica. Isto tako, na dva izlagačka stola svoju su djelatnost promovirale predstavnice dviju gradskih udruga, nedavno osnovanog Zdravog Novigrada te Društva Naša djeca, koje je također nedavno obnovilo svoju djelatnost.

Bogatstvo rukotvorina, ukrasa, domaćih proizvoda i drugih izložaka kojima su bogato i raskošno bili ispunjeni izlagački stolovi unutar šatora odavali su uistinu duh (pred)blagdanske atmosfere, koju su prigodnim nastupima dodatno oplemenili sudionici programa u okviru sajma. Da doživljaj i atmosfera ovog božićnog sajma budu potpuni, nedostajao je možda još samo snježni pokrivač, prirodna kulisa koja bi na najljepši način zaokružila ovu blagdansku priču...

novigradski gradonačelnik Anteo Milos i novigradski župnik Luka Pranjić
novigradski gradonačelnik Anteo Milos i novigradski župnik Luka Pranjić
U programu su pak sudjelovale brojne novigradske snage svih uzrasta, pa je i sam program bio za sve generacije. U petak su tako, nakon što su gradonačelnik Anteo Milos i župnik Luka Pranjić svečano otvorili božićni sajam, nastupili Mali balunaši te pjevački zbor iz Dječjeg vrtića Tičići. Nakon njih, izvan šatora, na prostoru Trga ispred crkve Svetog Pelagija i svetog Maksima, mališani iz Dječjeg vrtića Suncokret-Girasole priredili su žive jaslice s bogatom i pomno osmišljenom scenografijom, koja je prostor trga krasila i ostale dane održavanja sajma. U toku prve večeri pjesmom, plesom i recitacijama predstavili su se još učenici Talijanske osnovne škole i Osnovne škole Rivarela.

Subotnje poslijepodne na Novigradskim božićnim radostima proteklo je pak u znaku glazbe i pjesme. Program su otvorili učenici harmonike novigradske Osnovne glazbene škole, koji su za ovu prigodu ugostili i nekolicinu svojih vršnjaka, također mladih harmonikaša, iz Grožnjana. Uslijedili su potom nastupi novigradskih zborova i vokalnih skupina – Ženskog zbora Lavanda, čije su članice ovom prigodom ugostile i muški komorni zbor iz Pirana, zatim župnog zbora Župe Svetog Ivana Krstitelja iz Dajle, te Cittanova Vocalensemblea, vokalne skupine koja djeluje pri novigradskoj Zajednici Talijana.

U nedjelju je na Veliki trg, u vlakiću, stigao najdraži dječji gost, Djed Mraz, te podijelio poklone mališanima predškolske dobi koji ne polaze vrtić. Njegovom dolasku prethodila je predstava za djecu pod nazivom "Vilibald na božićnom zadatku" Tetra Oz iz Lovrana, a nakon što je podijelio poklone, omiljeni Djedica još se dugo fotografirao i družio u šatoru sa svojim malim novigradskim domaćinima. U okviru nedjeljnog programa obavljeno je i proglašenje pobjednika na natječaju kojeg je u potrazi za zaštitnim znakom Volonterskog kluba pokrenula udruga Zdravi Novigrad.

Na natječaju za idejno rješenje logotipa najviše uspjeha imao je Andrea Rozar, mladi Novigrađanin trenutno na Studiju primijenjenih umjetnosti u Bologni. Nagradu - košaru punu zdravih proizvoda novigradskih proizvođača, u njegovo ime preuzeo je otac Renzo, a predala ju je predsjednica Zdravog Novigrada Viviana Fakin. Na kraju nedjeljnog programa, ujedno i kao posljednja točka trodnevnoga sajma, nastupili su folkloraši iz KUD-a Novigrad-Cittanova, i to mali plesači iz dječje sekcije kao i njihovi odrasli kolege, pobravši pritom velike aplauze brojne publike.

U neposrednoj blizini šatora u kojem se održavao božićni sajam bio je i manji šator s prigodnom ponudom kuhanog vina i toplog čaja, te jednostavnih prigodnih zalogaja, što se odlično uklopilo u atmosferu manifestacije. U subotu su pak članovi novigradske podružnice Gljivarskog društva Boletus priredili malo kulinarsko iznenađenje, gljivarski kotlić kojeg su okupljeni začas pojeli.

Tweet

Posljednje novosti