Štede i čuvaju okoliš: Pulski vijećnici dobit će tablete umjesto papira

0
Sve materijale umjesto s papira vijećnici će čitati s tableta
Sve materijale umjesto s papira vijećnici će čitati s tableta

Na 6. sjednici Gradskog vijeća Grada Pule koja je na rasporedu 12. prosinca u 17 sati vijećnici po prvi put ispred sebe neće više imati poveću količinu papira jer će sve materijale čitati s novih tableta.

Logičan je to slijed transparentnog poslovanja Grada Pule koji je još 2008. godine kao prvi grad u Hrvatskoj uveo e-poslovanje i prednjači u korištenju novih tehnologija u poslovanju gradske uprave. Upravo je modernizacija jedan od razloga što je Pula proglašena najštedljivijim gradom u Hrvatskoj ove godine.

Korištenjem tableta znatno će se uštedjeti na trošku uredskog materijala, ponajviše papira, povećati će se transparentnost, doprinijeti kvalitetnijem i ažurnijem kolanju informacija, omogućit će veću fleksibilnost u radu te sveopćem efikasnijem poslovanju.

Naposljetku stvara se i čuva održivi okoliš kao prioritet današnjice, štede se radni sati, pojednostavljuju radni procesi koji rezultiraju kvalitetno dugoročnim mogućnostima rukovanja bazom podataka.

Procjena uštede na papiru i toneru primjenom elektronske pošte je preko dvije tisuće kuna po prosječnoj sjednici Gradskog vijeća, odnosno ovisno o obimu materijala taj iznos može doseći i cijenu od oko pet tisuća kuna kada vijećnici primaju na razmatranje dokumente puno većeg sadržaja kao što su proračun i rebalans (400 str), polugodišnji obračuni proračuna (220 str), strategije razvoja (300 str), statuti 11 OŠ (13.750 stranica/25 vijećnika), prostorni planovi, prijedlozi nagrada Grada i drugi sadržajno opsežni materijali.

Kad se tome doda i trošak poštarine, poslovnih procesa vezanih uz obradu i otpremu materijala, trošak goriva za povremene dostave izmjena i dopuna i drugi troškovi u usporedbi s ukupnom cijenom za 29 tableta koja iznosi 67.426,25 kuna s uključenim PDV-om, uštede u poslovanju su značajne.

Gradska uprava može se pohvaliti i uslugama e-potpis, e-usluge, e-računi, e-uplatnice, e-vrtići  koji su od 2011. postepeno uvođeni i prilagodili su djelovanje javne uprave u cilju postizanja što veće učinkovitosti rada, racionalnijeg korištenja proračunskih sredstava i kvalitetnijeg pružanja usluga.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa