usvojene prve koze

Franka: 'Ovo je jako važno za očuvanje naše Istre' (galerija)

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Franka Batelić, Šajeta, Igor Merlić i Radio Istra prvi su donirali novac (minimalno 500 eura) za očuvanje istarske koze i na taj način simbolički usvojili svatko po jednu kozu. 

Danas je u Pazinu u AZRRI-jevom Edukacijsko gastronomskom centru održana svečanost predstavljanja prvih donatora, među kojima je i direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Merlić.

On je objasnio da ugroženih istarskih koza trenutačno ima 148, a danas se usvajaju četiri. Do kraja godine plan je ukupno 70-ak usvajanja. 

 

"Ima jako puno zainteresiranih, a puno njih i izvan Istre, iz Slavonije, Dalmacije, Italije", rekao je Merlić. 

Igor Merlić

Franka Batelić je istaknula da joj je velika čast što sudjeluje u ovoj akciji, a kamoli da usvaja kozu.

"Kada smo startali brend Frankly good tražili smo za snimanje istarsku kozu i jako smo je teško našli. Već tada smo jako puno naučili zašto su koze na rubu izumiranja, pa kad su me pozvali iz AZRRI-ja za ovu akciju rekla sam naravno, što god treba. Mislim da je ovo jako važno zbog baštine i tradicije, da očuvamo našu Istru", kaže Franka.

 

Ako netko misli da će usvajači odnijeti koze doma, to tako ipak neće biti. One ostaju na farmama kod uzgajivača, a usvajanje je simboličko. No, to ne znači da ne postoji točno određena koza koja na neki način pripada donatorima.

"Posjećivat ću je s djecom. Njima će biti super, a i meni da vidim kako napreduje. Mislim da će ljudima biti drago pomoći jer sredstva idu direktno uzgajivačima", rekla je Franka. 

A ako je netko upućen u koze, onda je to Šajeta. On kaže da je poziv objeručke prihvatio, a potom je ispričao koliko je njegova obitelj povezana s ovom životinjom.

"Ja živim u dijelu Opatije koji se zove Kozji brijeg, to je danas kraj mondenog turizma, ali nekad su moji preci imali koze. Ako je netko od moje obitelji bio u novinama prije mene, onda su to bili mama i dva brata kada je koza dobila četiri kozlića. To je tada, 60-ih godina, bio događaj za novine. Osim toga, moj prvi bend se zvao Capra d'oro, Zlatna koza", kaže Šajeta.

Dodaje da je koza za njega najplemenitija životinja. 

"Moja mama je uvijek govorila da smo odgojeni na kozjem mlijeku, to je kult, nije slučajno koza na grbu Istre. Ja sam je opjevao 10-ak puta, a imamo i kozu koja je pobrstila marihuanu prije dolaska policije. Zato mi je sve ovo prirodno i ja sam oduševljen", kaže Šajeta.

Dodaje da je kozu mislio uzeti doma, ali ga je obitelj uvjerila da nema dovoljno vremena baviti se njome zbog estradnih obaveza. (Ivor Balen, Marcello Rosanda)

Zvjezdan Jurcola, direktor Radio Istre

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa