Maja Šarić favoritkinja na izborima za predsjednicu istarskog SDP-a

0
Maja Šarić (foto: Glas Istre)
Maja Šarić (foto: Glas Istre)

Prema dosadašnjem tijeku unutarstranačkih izbora u istarskom SDP-u već se polako daje naslutiti i koja će od tri kandidatkinje pobijediti na izborima za novu predsjednicu Županijskog odbora SDP-a Istre. Da podsjetimo, na izborima koji će se održati u četvrtak, 21. studenog istarski SDP-ovci birat će između Ade Damjanac, Tanje Vrbat i Maje Šarić.

Ada Damjanac i Tanja Vrbat svoj politički uzlet mogu zahvaliti Zoranu Milanoviću, dok se za Maju Šarić uvjetno može reći da predstavlja glas onih SDP-ovaca koji nisu zadovoljni politikom i smjerom aktualnog vodstva istarskog SDP-a, a posredno ni politikom predsjednika stranke Zorana Milanovića.

Nakon Zagreba Milanoviću prijeti poraz i u Istri

Stoga, ako se obistine izborne prognoze, predsjednik SDP-a bi, nakon Zagreba gdje je na unutarstranačkim izborima pobijedio njegov oponent Davor Bernardić, novi poraz mogao doživjeti i u istarskom SDP-u.       

Nekoliko je razloga zbog kojih poznavatelji prilika u istarskom SDP-u prognoziraju pobjedu Maje Šarić. Prvo, uz nju je kompletan Forum mladih, ali i većina starih izvornih članova stranke, još iz Račanova doba. Naime, Šarić je bila među desetak mladih SDP-ovaca iz čitave Hrvatske koje je pokojni Račan 2002. godine, pred kraj svog premijerskog mandata, zaposlio u središnjici stranke. U žargonu ta se grupa mladih SDP-ovaca zvala „13 apostola Ivice Račana“, a pokojni predsjednik stranke njih je odabrao kao snagu koja će u budućnosti voditi SDP.

Prednost starim kadrovima

U prilog izboru Maje Šarić za predsjednicu istarskog SDP-a idu i trenutni rezultati izbora u općinskim i gradskim organizacijama, gdje uglavnom pobjeđuju stari kadrovi. Drastični zaokret dogodio se jedino u Puli, gdje je pobijedio Danijel Ferić i u Umagu, gdje je pobijedio Mirko Grgić, bliski prijatelj Tanje Vrbat. No, valja naglasiti da je Umag i velika izborna baza Dina Kozlevca, bivšeg predsjednika Županijskog odbora.  

Za sada su izbori održani u više od polovice organizacija. U Kršanu je pobijedio Silvano Uravić, u Grožnjanu Damir Damiani, u Vrsaru Serđo Popović, u Višnjanu Ljubomir Sirotić, u Medulinu Damir Kauzlarić, u Fažani Rade Korač, a u Pazinu Ivica Gržinić.

Sigurni pobjednici, jer su jedini kandidati, bit će Vedran Grubišić u Raši, Oliver Arman u Vižinadi, Dean Laganis u Motovunu i Gvido Opašić u Cerovlju. (Nenad Čakić)        

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa