Na izvorima Istarskog vodovoda: Predstavljena knjiga povodom 80. obljetnice

05.11.2013 - 21:13
Danijela Doblanović, Laura Šuperina, Tajana Ujčić i Dean Krmac
Danijela Doblanović, Laura Šuperina, Tajana Ujčić i Dean Krmac

"Kao što su podzemni tokovi voda ponekad izbijali na površinu nakon mnogoborjnih prepreka, tako su se i velika infrastrukturalna ostvarenja, poput izgradnje vodovoda u Istri, suočavala s mnogim izazovima", rečenica je kojom počinje predgovor knjige "Na izvorima Istarskog vodovoda", koja je izdana povodom 80. obljetnice Istarskog vodovoda.

Naime, knjigu su 5. studenog u Buzetu predstavili direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina, ravnateljica Istarske kulturne agencije Tajana Ujčić, urednik Dean Krmac te autorica najvećeg broja tekstova Danijela Doblanović.

Tatjana Ujčić je, pričajući o knjizi, napomenula kako bi svima preporučila da Istru upoznaju preko lokaliteta koji su važni za razvoj istarskog vodovoda, a spomenuti su u knjizi, jer na Istru daju pogled iz potpuno nove, drugačije perspektive. Spomenula je i zanimljivu priču o svojevrsnom srazu tehnologije i tradicije. Naime, prema izvještaju o prometnoj nesreći iz 1940. na cesti između Vižinade i Poreča sudarili su se automobil Vodovoda i zaprežna kola s boškarinima. Ta je nezgoda, kako je zabilježeno, prošla bez težih posljedica.

Među zanimljivosti koje se nalaze na kraju knjige, uvršten je i podatak o tri pumpe koje su tijekom osamdeset godina ispumpale pet akumulacija Butonige. Također je zanimljiv podatak da je od početka planiranja do 1935. kada su dovršene prva i druga dionica sustava Mirne u izgradnju utrošeno 4,417 kilograma zlata, odnosno današnjih 136 milijuna eura što je oko milijardu kuna.

Direktorica Istarskog vodovoda zahvalila se svima koji su radili na knjizi i uložili svoj trud u stvaranje knjige. "Nadam se da će uskoro početi izgradnja objekta u kojem bi se čuvala arhivska građa Istarskog vodovoda", zaključila je na kraju ravnateljica Istarskog vodovoda Laura Šuperina. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Tweet

Posljednje novosti