Adris grupi pali prihodi i dobit

0
Adris grupa u prvih je devet mjeseci ostvarila dobit prije poreza u iznosu od 487 milijuna kuna, što je pad od 14,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani
Adris grupa u prvih je devet mjeseci ostvarila dobit prije poreza u iznosu od 487 milijuna kuna, što je pad od 14,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani

Adris grupa u prvih je devet mjeseci ostvarila dobit prije poreza u iznosu od 487 milijuna kuna, što je pad od 14,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a za 14,3 posto smanjena je i neto dobit koja iznosi 388,7 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća Adris grupe objavljenog na Zagrebačkoj burzi, donosi Tportal.

Po podacima iz izvješća, ukupni prihodi Adris grupe u prvih su devet mjeseci iznosili 2,5 milijardi kuna, što je za 3,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok su istodobno ukupni rashodi pali za 0,24 posto, na 2,01 milijardu kuna.

Prihodi od prodaje roba i usluga iznosili su 2,2 milijarde kuna, što je u usporedbi s devet mjeseci prošle godine pad za 3,8 posto, navodi se u današnjem priopćenju Adris grupe iz koje ističu i kako polovicu prihoda od prodaje roba i usluga i nadalje ostvaruju u izvozu, od čega gotovo 60 posto na tržištu Europske unije. Operativna dobit Adris grupe iznosi 307 milijuna kuna, a dobit prije poreza 487 milijuna kuna.

Iz Adrisa navode i kako je u 2012. u duhanskom dijelu grupe došlo do promjene amortizacijskih stopa, sukladno aktualnoj procjeni ekonomskog vijeka trajanja imovine, što je rezultiralo povećanjem amortizacije u 2013. TDR je, kako se navodi, u usporedbi s devet mjeseci prošle godine ostvario 17,3 posto manju prodaju, uz prosječan pad potrošnje na regionalnim tržištima od desetak i više posto.

U Hrvatskoj su od početka godine dva puta porasle trošarine, što je dovelo do znatnog rasta maloprodajnih cijena, a stalni rast poreza prisutan je i na tržištima regije. S druge strane, kupovna moć potrošača se smanjuje. Posljedica toga je snažan pomak potražnje prema nižim cjenovnim segmentima, navode iz Adrisa i dodaju kako je u snažnom porastu i potrošnja rezanih duhana.

Ulaskom pak Hrvatske u EU uvedene su znatno veće carine na izvoz cigareta na tržišta zemalja CEFTA-e, što će na godišnjoj razini, ako ne dođe do promjene carinskog režima, rezultirati povećanjem godišnjih troškova poslovanja za desetak milijuna eura, ističu iz Adris grupe.

Podsjećaju da je TDR u rujnu otvorio tvornicu u Iranu i time dodatno proširio poslovanje na tržište jugozapadne Azije. TDR je tvornicu izgradio u suradnji s vodećim iranskim duhanskim proizvođačem, Iranian Tobacco Company, investicija je vrijedna 30 milijuna eura, a kapacitet nove tvornice je šest milijardi cigareta godišnje.

U turističkom dijelu poslovanja Adris grupe ostvareno je četiri posto manje noćenja nego u prvih devet mjeseci 2012., uz povećanje ostvarene prosječne cijene od sedam posto. Turistički dio grupe, kako navode, i u ovom razdoblju ostvaruje rezultate koji opravdavaju dosadašnja i buduća ulaganja, a trenutačni booking potvrđuje zadržavanje dosadašnjih trendova do kraja godine.

Tvrtka Cromaris, koja se bavi uzgojem, prodajom i preradom ribe, je ostvarila 41 posto veću prodaju nego u prvih devet mjeseci prošle godine, a izvoz je porastao 78 posto, od čega najviše na talijanskom tržištu. Cromaris je rastom prodaje i prodajne cijene povećao profitabilnost te uspio nadoknaditi gubitak subvencija, koje su na godišnjoj razini iznosile gotovo 12 milijuna kuna, navode iz Adrisa, piše Tportal.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

POMOĆNI KUHAR/POMOĆNA KUHARICA

Do: 11.08.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA

PRODAVAČ/PRODAVAČICA - KONOBAR/KONOBARICA - RADNIK/RADNICA U AUTOPRAONI

Do: 11.08.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A RADNIK/ICA U KUHINJI

Do: 12.08.2020.

FUNTANA-FONTANE, ISTARSKA ŽUPANIJA

TRANSPORTNI/A RADNIK/ICA

Do: 12.08.2020.

GALIŽANA-GALLESANO, ISTARSKA ŽUPANIJA