U Puli održana edukacija za koordinatore volontera

0
U prvom modulu edukacije sudjelovalo je 14 sudionika iz Labina, Kršana, Ližnjana i Pule
U prvom modulu edukacije sudjelovalo je 14 sudionika iz Labina, Kršana, Ližnjana i Pule

Redovna godišnja aktivnost Volonterskog centra Istra, edukacija za koordinatore volontera, ovog se vikenda, 18. i 19. listopada 2013. godine održala u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.

U prvom od dva dvodnevna modula edukacije sudjelovalo je 14 sudionika iz Labina, Kršana, Ližnjana i Pule u većini iz organizacija s područja socijalne skrbi i zdravstva koje se bave marginaliziranim društvenim skupinama, a koje u rad uključuju volontere.

Edukacija za koordinatore volontera aktivnost je Volonterskog centra Istra usmjerena na jačanje kapaciteta organizacija za rad s volonterima i afirmiranje volonterskog rada u zajednici kroz kvalitetno, stručno i kontinuirano upravljanje volonterima kao resursom.

Na području Istarske županije ne postoji veliki broj educiranih koordinatora volontera, dok potrebe građana za volontiranjem neprestano raste. Jedan od problema kod upravljanja volonterima u radu organizacija koje ih koriste jest i nedovoljan broj volontera, nesustavno upravljanje volonterima i nepostojanje osoba u organizaciji koje su odgovorne za rad s volonterima. Stoga su i edukacijski ciklusi pod nazivom „Upravljanje radom volontera“  tematski osmišljeni da obuhvate teme kao što su: proces uključivanja volontera u organizaciju, planiranje aktivnosti, komunikacijske i socijalne vještine, te razne metode regrutiranja, evaluacije i nagrađivanja volontera.

Povratne informacije koje su kroz dvodnevni rad iznijeli sudionici govore nam i potvrđuju kako je edukacija ovog tipa veoma potrebna na području Istre i kako su znanja dobivena na istoj veoma vrijedna za koordinatore volontera, organizacije, a u konačnici time i za kvalitetnu uslugu krajnjim korisnicima.

Obje radionice su prošle u iznimno radnoj i ugodnoj atmosferi, a razmjena iskustava predstavnika raznih organizacija uvelike su doprinjela kvaliteti rada grupe. Edukacija je autorski rad Danijele Ustić, socijalne pedagoginje, predsjednice Volonterskog centra Istra koja je i njen izvođač.

Edukacija za koordinatore volontera „Upravljanje radom volontera“ provodi se uz financijsku podršku Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije te Ministarstva socijalne politike i mladih kroz projekt „Razvoj volonterstva u Istri“ koji Volonterski centar Istra provodi u partnerstvu s udrugom Suncokret – Pula, Gradom Pulom i Gradom Pazinom.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa