Posjetitelji će u Višnjanu moći doživjeti jedinstvene okuse čak 90 različitih pjenušaca
Višnjan se i ove prosinačke dane pretvara u prijestolnicu pjenušavog tekućeg zlata kraljevskog okusa jer se 6. i 7. prosinca, od 13 do 19 sati održava 6. Međunarodni festival pjenušaca.
Općina Višnjan i tamošnja Turistička zajednica pozivaju sve znalce i entuzijaste na neponovljivi užitak u očaravajućem ambijentu palače Sincich gdje će moći doživjeti jedinstvene okuse čak 90 različitih pjenušaca, od kojih je većina proizvedena klasičnom metodom, uz odabrane etikete charmat metode.
Sudionici će kroz čašu pjenušca imati priliku istraživati dubinu i slojevitost lokalnih i međunarodnih terroira jer će gotovo 40 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije predstaviti svoje najbolje pjenušce, dok će stručni ocjenjivački žiri predvođen eminentnim enolozima i sommelierima odabrati najbolje među njima.
„Pjenušava vina predstavljaju više od izvrsnosti u boci, ona pričaju priču o bogatoj tradiciji, znanju i strasti koja generira vrijednosti daleko iznad samog enološkog užitka. Suradnjom s međunarodnim partnerima te spajanjem održivog turizma, visokovrijednih proizvoda i autentične istarske kulture, pozicioniramo naš poluotok i Hrvatsku kao destinaciju koja simbolizira vrhunsku kvalitetu i jedinstveni doživljaj“, naglasio je Angelo Mattich, načelnik Općine Višnjan.
Bogatom gastro-enološkom tradicijom i sinergijom s astroturizmom, Višnjan se smješta na kartu svjetskih destinacija koje nude nezaboravna iskustva za um, osjetila i dušu.
Program festivala obuhvaća i dvije ekskluzivne radionice. U petak, 6. prosinca, Emil Perdec vodi radionicu „Istra vs. Austrija“, na kojoj će se usporediti pjenušci ovih dviju regija, dok će u subotu, 7. prosinca, Karin Rupena Perdec predstaviti „Pjenušci i tapasi“ – savršen spoj pjenušavih vina s maštovitim zalogajima. Broj sudionika za svaku radionicu ograničen je na 20 osoba, stoga je rezervacija mjesta obavezna.
Festival ne samo da promovira kulturu pjenušavih vina već i educira posjetitelje o zahtjevnoj proizvodnji koja stoji iza svake boce. Ocjene stručnog žirija, koji čine prof. dr. sc. Borislav Miličević, dekan Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, prof. dr. sc. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, doc. dr. sc. Toni Kujundžić, docent na Katedri za voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo Zavoda za biljnu proizvodnju i biotehnologiju Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Emil Perdec, sommelier, član Izvršnog odbora Hrvatskog sommelier kluba i regionalni povjerenik za Istru, Karin Rupena Perdec, sommelierka, te Ingrid Mahnič, međunarodno priznata ocjenjivačica i „kraljica malvazije“, osigurat će prepoznavanje i valorizaciju najboljih pjenušaca. Njihova stručnost i posvećenost dodatno potvrđuju prestiž i značaj ovog festivala te pridaju posebnu važnost onima koji osvoje najbolje ocjene, pozicionirajući ih kao istaknute nositelje enološke izvrsnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Ocjenjivanje se provodi prema standardima Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV), koristeći metodu od 100 bodova. Vrhunski pjenušci ocjenjuju se prema izgledu, mirisu, okusu i harmoničnosti, čime se naglašava kvaliteta svakog uzorka. Najbolja vina bit će nagrađena diplomama i priznanjima, što predstavlja snažan poticaj proizvođačima i dodatnu potvrdu njihove izvrsnosti.
Jedinstvena atmosfera i gastronomska ponuda
Višnjan će ovih dana odisati spojem tradicije i moderne enologije, uz pratnju opojnih istarskih delicija i ugodnih glazbenih nota. Ambijent srednjovjekovnog gradića zvjezdanog glasa, u sinergiji s toplinom lokalnih proizvođača i kreativnošću međunarodnih izlagača, stvara jedinstveno iskustvo koje budi sva osjetila. Među izlagačima se ističu neka od najpoznatijih imena: Misal s klasičnim pjenušcima poput Blanc de Noirs i Amore, vinarije kao što su Vuglec, Degrassi, Veralda, te posebni proizvođači poput P.T.O. Sosich Wines i Bolfan Vinski Vrh, kao i izlagači iz inozemstva. Ovaj festival, uz degustaciju vrhunskih pjenušavih vina, pruža jedinstvenu priliku za dublje razumijevanje bogate istarske vinarske tradicije, ali i za otkrivanje savršenog pjenušca koji će obogatiti blagdanske trenutke. Ne propustite priliku biti dio ovog jedinstvenog enološkog događaja i doživjeti Višnjan u njegovom najblistavijem izdanju.
Podsjećamo, Višnjan je mjesto gdje je proizveden prvi pjenušac od istarske malvazije, kako je opisao dr. sc. Đordano Peršurić, koji je te čarobne mjehuriće stvorio klasičnom metodom u naselju Peršurići. Ova značajna prekretnica bila je poticaj za pokretanje Međunarodnog festivala pjenušaca, kojeg su zajednički inicirali Općina Višnjan i Višnjanska razvojna agencija. Festival već tradicionalno slavi kulturu uživanja u pjenušavim vinima, potvrđujući Višnjan kao središte vinske izvrsnosti, prepoznatljiv po bogatoj tradiciji i vrhunskim enološkim dostignućima. Uz domaćine, festival podržavaju pokrovitelji Istarska županija i Hrvatska turistička zajednica.
Više informacija o programu i prijavama potražite na web stranicama Turističke zajednice Općine Višnjan.