Foto U sklopu projekta nadogradit će se Edukacijsko gastronomski centar na Gortanovom Brijegu
Piše: Nenad Čakić
U Edukacijsko gastronomskom centru Istre na Gortanovom Brijegu u Pazinu, koji djeluje u sklopu Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), u tijeku je Jesenski ciklus radionica kuhanja na kojima mladi kuhari iz istarskih restorana i hotelskih kuća uče od renomiranih imena iz gastronomije.
Na dan naše posjete chef David Skoko održao je edukaciju na temu Urban street fooda, odnosno kako ribu i morske plodove predstavljati na jednostavan i kreativan način.
Povod našeg dolaska na Gortanov Brijeg bio je EU projekt 'TESTEAT – Unaprijeđenje nasljeđa enogastronomije za uspostavu i širenje održivog turizma', kojeg AZRRI od 1. veljače ove godine provodi u ulozi vodećeg partnera. Projekt je odobren na prvom pozivu za financiranje Programa prekogranične suradnje Interreg Italija Hrvatska 2021. - 2027.
TESTEAT je zapravo nastavak projekta valorizacije gastronomije KEY Q i KEY Q+ i to je već treći projekt u kojem je AZRRI vodeći partner i s kojim se nastavljaju investicije u sklopu Edukacijskog gastronomskog centra na Gortanovom brijegu.
„Kroz projekt KeyQ izgrađena je i opremljena edukacijska kuhinja smještena na Gortanovom Brijegu u Pazinu, odnosno uspostavljen je Edukacijsko gastronomski centar Istre u kojemu se u svrhu valorizacije poljoprivredno - prehrambenih proizvoda Istre uspješno provode radionice trajne edukacije i usavršavanja turističko-ugostiteljskih djelatnika. Nasljednik projekta KeyQ bio je projekt KeyQ+ u sklopu kojega je otvorena edukacijska kuhinja KEYQ+ GASTRO PUNKT na Pulskoj Gradskoj tržnici“, rekao nam je Igor Merlić, direktor AZRRI-a.
U Edukacijsko gastronomskom centru Istre koji djeluje u sklopu AZRRI - Agencije za ruralni razvoj Istre, organiziraju se radionice s ciljem kontinuirane edukacije ljudskih potencijala sektora ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma. Radionice se održavaju dva puta godišnje, točnije u proljeće i jesen.
Osim Davida Skoka, u Jesenskom ciklusu radionica i ove godine sudjeluju Mario Čepek i Robert Perić. Po prvi put će se kao predavači pridružiti i Luka Košir iz Michelinovom zvjezdicom ovjenčanog restorana Grič, Ante Udovičić, jedan od najboljih kuhara srednje generacije koji je iskustvo i znanje kalio u najboljim restoranima svijeta, i Suzana Kvesić, istaknuta hrvatska slastičarka i edukatorica. Valorizacija suhomesnatih proizvoda, lokalnih i sezonskih namirnica, održivost i kreativnost u kuhinji su teme ovogodišnjeg jesenskog ciklusa. Radionice su namijenjene profesionalcima koji žele unaprijediti svoja znanja i pristup hrani, namirnicama i gastronomiji, a popis svih je dostupan, baš kao i prijava, putem stranice egci.azrri.hr.
O projektu TESTEAT
Projekt TESTEAT okuplja osam partnera iz Hrvatske i Italije kako bi zajednički odgovorili na izazove valorizacije eno-gastronomskog nasljeđa kroz održive turističke modele. Projekt pokriva područja Istarske i Dubrovačko-neretvanske županije u Hrvatskoj te regije Veneto, Friuli Venezia Giulia, Emilia-Romagna, Puglia i Marche u Italiji. Vrijeme trajanja projekta je 30 mjeseci, te ukupni budžet istog iznosi 2.302.841,76 eura.
„TESTEAT projekt ima za cilj unaprijediti ulogu eno-gastronomskog naslijeđa Italije i Hrvatske u poticanju održivog socioekonomskog i kulturnog razvoja prekograničnog područja. Kroz zajedničku valorizaciju talijanske i hrvatske enogastronomske baštine, projekt će oblikovati inovativnu, integriranu turističku ponudu koja odgovara na specifične izazove i potrebe suvremenih turista, uz doprinos jačanju perifernih ruralnih i urbanih destinacija“, rekla nam je Jasenka Kapuralin, voditeljica projekta.
AZRRI, kao vodeći partner TESTEAT projekta, odgovoran je za koordinaciju i uspješnu provedbu projektnih aktivnosti usmjerenih na valorizaciju nematerijalnog eno-gastronomskog nasljeđa i razvoj integriranog modela odgovornog i održivog turizma. Uz vođenje projekta, AZRRI će kreirati inovativan online alat TESTEAT koji će omogućiti stvaranje inovativnih turističkih ponuda prilagođenih suvremenim potrebama i očekivanjima turista.
Kako bi se osigurala suradnja i angažman dionika, TESTEAT će uspostaviti dvije enogastronomska radne skupine (HUBove) koje će okupiti ključne aktere iz javnog i privatnog sektora turizma i kulture. Ovi HUB-ovi bit će uključeni u sve faze projekta, od dizajna do implementacije rezultata, osiguravajući kontinuitet projektnih aktivnosti i nakon završetka projekta. Kroz zajednički rad, partneri i HUB-ovi razvijat će akcijske planove za buduću valorizaciju eno-gastronomskog naslijeđa i definirati strategije za dugoročno unaprjeđenje turističkog i obrazovnog sektora.
Inovativan pristup za suvremeni turizam
Prema podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO), eno-gastronomski turizam predstavlja značajnu priliku za oživljavanje i diversifikaciju turističke ponude te očuvanje lokalnih tradicija i autentičnosti. Projekt TESTEAT prepoznaje potencijal nematerijalnog nasljeđa jadranskog područja i doprinosi razvoju kroz suvremeni pristup koji zadovoljava specifične potrebe modernih turista, uključujući trendove poput 'free-from' prehrane i održivog turizma. Kroz raznoliku ponudu utemeljenu na lokalnim resursima, svaki će partner predstaviti specifične proizvode i jela kao odraz kulturnog identiteta, stvarajući bogata iskustva i privlačeći nove posjetitelje.
TESTEAT projekt strukturiran je u četiri faze, uključujući stvaranje radnih skupina (HUB-ova) kao podrške projektu, obrazovanje radne snage, pilot projekte tematskih događanja i akcijske planove za dugoročnu održivost.
„Aktivnosti će se odvijati u pet odabranih regija u obje zemlje, s fokusom na jedinstvene kulinarske doživljaje koji ističu kulturno i gastronomsko nasljeđe kroz integrirane modele turizma. TESTEAT će provesti analizu nematerijalnog eno-gastronomskog nasljeđa na prekograničnom području i razviti integrirane turističke ponude prilagođene specifičnostima ruralnih i urbanih destinacija, poput Pazina, Stona, Dubrovnika, Venecije i Cividale del Friulija. Inovativne ponude će se i testirati kroz pilot regionalne gastronomske dane koji će se organizirati na navedenim područjima na kojima projekt djeluje. Projekt naglašava važnost zelene i kružne ekonomije kroz smanjenje otpada u prehrambenom sektoru te maksimalno korištenje lokalnih resursa. Također, odgovara na sve veću potrebu za obrazovanjem kvalificirane radne snage, osposobljavajući buduće i sadašnje profesionalce u ugostiteljstvu i turizmu, uključujući kuhare, konobare, vodiče i menadžere destinacija“, istakla je Jasenka Kapuralin.
Obzirom na nove tendencije pripreme hrane, jedna od pilot aktivnosti projekta je i nadogradnja Edukacijskog gastronomskog centra Istre na Gortanovom brijegu. U sklopu projekta povećati će se postojeća edukacijska kuhinja na način da će se opremiti vanjska kuhinja opremljena sa modernom didaktičko-gastronomskom tematskom opremom (vanjska didaktička kuhinja s vanjskm pećnicom i termo blokom) koja će moći primiti puno veći broj polaznika i na kojoj će se moći održavati radionice grilanja i pripreme jela na roštilju. Na taj način AZRRI će osigurati opremu za kreiranje specifičnih vanjskih tečajeva. Novo opremljene didatkičke kuhinje u Italiji i Istri omogućiti će visokokvalitetne eno-gastronomske događaje te prilagodbu raznovrsnim prehrambenim potrebama poput veganske, vegetarijanske i bezglutenske prehrane te zahtjeva vezanih uz zdravlje, poput celijakije i dijabetesa.
Osnaživanje turističke radne snage
TESTEAT projekt naglasak stavlja na edukaciju i osposobljavanje sadašnjih i budućih stručnjaka u turističkom sektoru. Cilj je unaprijediti vještine kuhara, konobara, menadžera destinacija i turističkih vodiča, s posebnim naglaskom na studente i profesionalce. Kroz edukaciju o modernim prehrambenim trendovima, kružnoj ekonomiji i digitalnim alatima, projekt će omogućiti stvaranje održive turističke ponude koja ističe autentičnost i lokalne specifičnosti.
„Uz prilagođene obrazovne programe, partneri će osposobit buduće kuhare i djelatnike u turizmu, omogućujući im primjenu digitalnih alata, održivih praksi i inovacija u eno-gastronomiji. Projekt stavlja poseban naglasak na osposobljavanje mladih kao pokretača promjena, podučavajući ih temama poput digitalizacije i smanjenja otpada kroz posebne metode pripreme jela te primjenu lokalnih, održivih sastojaka“, kazao je Igor Merlić.
Ova će ulaganja doprinijeti stvaranju visoko kvalificiranih stručnjaka koji mogu odgovoriti na izazove moderne turističke ponude i osigurati pozitivan utjecaj na lokalne zajednice.
„U konačnoj fazi, TESTEAT će razviti akcijske planove za daljnju implementaciju integriranih eno-gastronomskih rješenja. Partneri će nastaviti rad na promociji kulturnog bogatstva i gastronomskog nasljeđa jadranskog područja, jačajući privlačnost ruralnih i priobalnih destinacija u obje zemlje“, zaključila je Jasenka Kapuralin.