U Žminju održana tradicionalna Makarunijada

07.10.2013 - 16:14
Makaruni ili pljukanci već su dugi niz godina jedno od glavnih jela tradicionalne istarske kuhinje
Makaruni ili pljukanci već su dugi niz godina jedno od glavnih jela tradicionalne istarske kuhinje

U Žminju je 6. listopada, u sklopu Dana općine, održana tradicionalna Makarunijada, koja se u Žminju održava od 2005. godine s ciljem prenošenja gastronomske tradicije brojnim gostima, kao i očuvanja starih običaja budući da makarune smatraju najstarijom i najpoznatijom tjesteninom u Istri.

Promovirali su i bratskog štrunjca. Štrunjci, su se još nazivali žličnjaci ili njoki na žlicu, a razlika je u pripremi tijesta. Svi ljubitelji makaruna mogli su svratiti na ručak u Žminj gdje se održalo deveto izdanje gastro manifestacije "Žminjska makarunijada". Makaruni ili pljukanci već su dugi niz godina jedno od glavnih jela tradicionalne istarske kuhinje. Tipični su tradicionalni istarski proizvod koji se smatraju najstarijom i najpoznatijom tjesteninom u Istri. Makarunijada se održala u velikom šatoru ispred Malenice, nekadašnjeg mlina i okupljališta stanovnika Žminja i okolice. 

Makarune i umake, čije su se porcije prodavale po promotivnoj cijeni od 25 kuna, pripremali su agroturizam Fameja Ferlin iz Gržini, konoba Pino u vlasništvu Pina Kuhara, restoran Pod ladonjom te članice žminjskih udruga potpomognute agroturizmom Krculi, restoranom Žminjka i konobom Jurić. Svoje umijeće u pripremanju makaruna iskazali su i članovi mjesnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, veterani NK Žminja i ovdašnji političari, kojima su potpomagali ugostitelji iz najstarijeg agroturizma Krculi, restorana Žminjka i konobe Jurić te učenici iz rovinjske Strukovne škole Eugena Kumičića.

Za izradu makaruna bile su zadužene Evelina Orbanić, Miranda Matika, Nevenka i Dorijana Damijanić, a praksu su zajedno sa njima stjecali i rovinjski učenici. Zvjezdana Peteh iz Modrušani je osim za najbolji izloženi aranžman dobila i nagradu za najvrjedniji sukulent. Nagradu za najljepši kaktus dobila je Gracijela Opatić iz Žminja. Najljepši vrt u posudama s kaktusima izložila je Smiljanka Otočan iz Otočani. Najstariji su kaktusi Marije Mišan iz Kanfanara i Gracijele Damijanić iz Pucići.

Makarunijadi se ove godine pridružila izložba "Kaktusi va Žminje" čiji je osnivač i organizator Zdenka Jakus, koja je ove godine okupila 21 uzgajivačicu kaktusa i sukulenata iz cijele Istre, a izlagala su i dva uzgajivača. Izloženi su kaktusi i sukulenti iz Pazina, Kanfanara i Sv. Petra u Šumi, Motovuna, Nedešćine, Rovinja i Pule.

Akord live band
Akord live band

U zabavno-glazbenom djelu programa nastupili su Akord live band i Anelidi. Svojim pjesmom i plesom manifestaciju su uveličali i folklorna skupina dječjeg vrtića Rapčići, nešto stariji iz Osnovne škole Vladimira Nazora i narodni svirači i pjevači Žminjštine. Program je na svoj poznati način začinio Mario Lipovšek Battifiaca. (Tekst i foto: Ivan Ban)

Tweet

Posljednje novosti