U Vižinadi danas biciklistički maraton Parenzana

07.10.2013 - 15:43
Na Parenzani je 2012. godine unatoč lošem vremenu učestvovalo više od 650 ljubitelja biciklizma i pješačenja
Na Parenzani je 2012. godine unatoč lošem vremenu učestvovalo više od 650 ljubitelja biciklizma i pješačenja

Rekreativni biciklistički maraton Parenzana, koji je prošlog tjedna odgođen zbog loših vremenskih uvjeta, održat će se u utorak, 8. listopada sa startom u 10,00 sati s trga u Vižinadi.

Start maratona je u 10.00, a povratak oko 13.00 sati. Staza je duga 46,7 km a predviđena je za sve uzraste.

Trasa: Vižinada - Karojba - Motovun - Istarske toplice - Livade - Ponte Porton - Vižinada
Trasa: Vižinada - Karojba - Motovun - Istarske toplice - Livade - Ponte Porton - Vižinada

Natjecanje je zatvorenog tipa – utrka se otvara na posljednjoj dionici od Ponte Portona do Vižinade (uspon oko 6 km). Kotizacija iznosi 50 kuna, dok djeca do 10 godina ne plaćaju. Svi natjecatelji dobit će majicu, medalju, prigodni poklon, obrok a najuspješniji dobiti će pehare i priznanja.

Za vrijeme trajanja biciklističkog maratona, cesta je otvorena za promet. Učesnici voze uz policijsku pratnju te su za vrijeme vožnje dužni poštivati prometne propise, brzinu vožnje koju određuje direktor maratona i upozorenja redara.Vozači sudjeluju na vlastitu odgovornost i snose odgovornost za sve posljedice koje mogu nastati tijekom maratona. Organizator nije odgovoran za djelovanje učesnika prema sebi i trećim osobama.

Obavezno korištenje zaštitne kacige za sve sudionike mlađe od 16 godina. Djeca mlađa od 14 godina moraju imaju suglasnost roditelja za sudjelovanje u biciklističkom maratonu ili osiguranu pratnju odrasle osobe.

Rekreativni biciklistički maraton «Parenzana», izrastao iz skromnog mjesnog takmičenja u svojih 18 godina predstavlja dosad najmasovniji međunarodni biciklistički susret u Istri. Postao je «velika fešta na dva kotača» s učesnicima iz Hrvatske, Italije, Austrije, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Velike Britanije, te čak i iz SAD.

Isto tako organizira se za pješake tura i to trasom stare željezničke pruge Parenzana.

Maraton se organizira povodom blagdana Sv. Jeronima, zaštitnika Vižinade a cilj njegovog održavanja je omasovljavanje biciklizma kao rekreacijskog sporta, pružanje dodatnih turističkih sadržaja turistima na kraju turističke sezone, te valorizacija naših prirodnih i ostalih turističkih resursa, a pogotovo trase nekadašnje željezničke pruge «Parenzana».

Rekreativni maraton Parenzana u dužini od 46,7 km u «finishu» biciklističke sezone smatra se «kraljicom» rekreativnog biciklizma Istre. Pretprošle godine na Parenzani je bilo 696 učesnika od toga 631 biciklist, jedan ultramatonac i 64 pješaka, dok je 2012. godine unatoč lošem vremenu učestvovalo više od 650 ljubitelja biciklizma i pješačenja. (Ivan Ban)

Tweet

Posljednje novosti