VRHUNSKI UVJETI ZA SPORTAŠE

Foto U Rovinju svečano otvorena obnovljena streljana

Piše: Istarski.hr

18.10.2024 - 14:32

Danas je u Rovinju svečano otvoreno novo civilno strelište Turnina. Ova moderna sportska građevina rezultat je dugogodišnje inicijative Grada i brojnih partnera te predstavlja značajan korak u razvoju sportske infrastrukture. Projekt težak 558.000 eura financirana je iz gradskog proračuna.

 

Kompleks se nalazi u podnožju brežuljka na kojem se nalazi kula Turnina. Stara streljana se nalazila na istoj lokaciji od 19. stoljeća te je služila za osposobljavanje vojnika i civila u doba Austro-ugarske, Italije, Jugoslavije i Hrvatske. U doba Jugoslavije stara streljana se koristila u sportske i rekreativne svrhe, kao i za vježbe gađanja narodne obrane. Tu se djelovali Streljački savez općine Rovinj, Streljačka družina Rovinj, Streljačko društvo Rovinj, a od 1986. do 2007. Streljački klub-Club di tiro a segno Rovinj-Rovigno.

Zahvaljujući inicijativi različitih dionika, Grad Rovinj pokrenuo je rekonstrukciju i dogradnju stare streljane da bi ona postala moderna sportska građevina i udovoljavala zakonskim regulativama koje se odnose na osnivanje civilnih strelišta i drugih mjesta za vježbe gađanja. Ovaj je objekt osmišljen da bi napokon na području Rovinja, ali za potrebe cijele Istre, postojali uvjeti za uvježbavanje sportaša i rekreativaca sportskog streljaštva. Civilno strelište proteže se na površini većoj od 10.800 četvornih metara, s potpunom opremom za provođenje treninga.

Novi moderni dom sportaša

Rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga istaknuo je važnost ove investicije.

«Novo civilno strelište predstavlja još jedan korak naprijed u našoj kontinuiranoj strategiji ulaganja u sportsku infrastrukturu. Ovim projektom sport streljaštva u našem gradu dobiva moderni dom. Ovo strelište omogućit će našim sportašima, rekreativcima i ljubiteljima sporta vrhunske uvjete za treninge i natjecanja», izjavio je Paliaga.

Uz gradonačelnika, svečanosti su prisustvovali i mnogi uzvanici, uključujući predstavnike Hrvatskog streljačkog saveza, Sportske zajednice Istarske županije, načelnike okolnih općina te brojne uglednike iz sportskog i javnog života.

U streljani postoje četiri sektora sa 36 streljačkih mjesta, a korisnicima nudi vrhunsku opremu uključujući elektronske mete Sius-Ascor te prostorije za punjenje streljiva i testiranje opreme. Kompleks također sadrži svlačionice, sanitarne prostorije, urede i skladište za opremu. Strelište će koristiti lokalni Streljački klub Rovinj, ali će biti otvoreno i za sve ostale sportaše, čime se, vele u Gradu, dodatno doprinosi razvoju sportskog turizma.

U novoj streljani brojna natjecanja 

Direktor Valbruna sporta Branko Rajko naglasio je da je ovaj projekt rezultat zajedničkog rada Grada Rovinja i brojnih partnera te se zahvalio svima koji su pridonijeli realizaciji ovog modernog sportskog objekta.

Rovinjcima i Rovinjkama je na realizaciji ovog projekta čestitao i glavni tajnik Hrvatskog streljačkog saveza Bojan Đurković.

Svečanost otvorenja obilježena je i simboličnim rezanjem vrpce, nakon čega je uslijedila demonstracija članice hrvatske reprezentacije u streljaštvu Estere Herceg.

Strelište Turnina bit će ključan element daljnjeg razvoja sporta u Rovinju, s planiranim održavanjem brojnih natjecanja i događanja, čime će se dodatno osnažiti sportski duh i zajednica grada.

Tweet

Posljednje novosti