POSEBNO GA NAGRADILI TAJLANĐANI

Istarskom inovatoru zlato na uglednom sajmu u Varšavi. Ovo bi mogla biti revolucionarna WC školjka

Piše: Igor Radić

18.10.2024 - 12:32
Ervin Matić
Ervin Matić

Ekološka „WC školjka bez vode i kemikalija“ Ervina Matića (72) iz Poreča osvojila je zlatnu medalju na 18. međunarodnom sajmu inovacija IWIS 2024., koji se održao od 14. do 16. listopada u Varšavi, objavili su iz Hrvatske zajednice inovatora. Radi se o najvećem takvom okupljanju u Poljskoj, na kojem se predstavilo više od 200 inovatora - istraživačke institucije, tehnološka sveučilišta, tvrtke i pojedinci – iz deset zemalja.

Matićev izum izazvao je veliko zanimanje stranih gostiju te je dobio i posebnu nagradu Nacionalnog istraživačkog vijeća Tajlanda.

 

„Ovdje se radi o ipak malo stručnijoj ekipi, pa je nagrada utoliko vrednija. Predstavio sam se sa biološko svjesnim uređajem, koji sada samo treba osvijestiti. Mora se, naime, dokazati njegova funkcionalnost u praktičnoj primijeni, za što se spremam tražiti pomoć znanstvenika s Instituta Ruđer Boškovića“, kazao nam je Matić, inače arhitekt po struci i, kako veli, "cijeli život slobodan strijelac“.

Objašnjava da je njegov model wc školjke zamišljen tako da se fekalije odlažu u vrećicu izrađenu od biorazgradivog materijala koja se kasnije, u sličnom vremenu kao i izmet, razgrađuje na deponiju pa nema utjecaja na okoliš.

„Ne ostaje ništa štetno za okolinu, nema zagađenja i, najvažnije, štedi se pitka voda kojom svijet oskudijeva. Godinama razmišljam kako zapravo to trošimo pitku vodu na wc školjku. Ovaj model mogao bi se primijenjivati prvenstveno u avionima, vlakovima, autobusima, mobilnim kućicama, ali i urbanim sredinama“, dodaje Matić.

Matićevu inovaciju, ekološku wc školjku, predstavio je glavi tajnik Hrvatske zajednice inovatora Matija Žugec

Za svoje inovacije višekratno je ovjenčan zlatnim medaljama na međunarodnim izložbama: ističe se prestižna, posebna nagrada Svjetske organizacije inovatora (IFIA). Nedavno je osvojio i zlatnu medalju na međunarodnoj izložba inovacija ARCA u Zagrebu.

Inače, na sajmu u Poljskoj hrvatski su inovatori ostvarili odlične rezultate. Zlatnu medalju osvojila je i inovacija „Drveni vodonepropusni umivaonik“ tvrtke Egorra, srebrnu ona za terapijsku masažu „Smart Massage Glove“ Edite Petrić, a brončane „Sidro s pomičnim krakovima“ Jadrana i Ivice Pivačića, te „Smart info Card“ Nikole Čizmića i Mirka Bajte.

Matić nije bio u Varšavi, pa je njegovu inovaciju predstavio glavi tajnik Hrvatske zajednice inovatora Matija Žugec.

Tweet

Posljednje novosti