pulska bolnica

Na neonatologiju stigla vrijedna donacija. Nedostaje još jedan ključan uređaj

Piše: Mirjana Vermezović Ivanović

17.10.2024 - 13:30
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović

Bina Istra i Arena Hospitality Group donirali su pulskoj bolnici vrijedan uređaj – grijani krevetić za novorođenčad vrijedan 20.000 eura, pa se na neonatologiji odsad nalaze tri takva krevetića.

 

Riječ je o uređaju u koji se smješta novorođenčad da bi bila u što ugodnijoj sredini odmah nakon rođenja, objasnila je dr. Danijela Fabris Vitković, zamjenica ravnatelja Opće bolnice Pula.

„S druge strane, služi i za bolesnu novorođenčad koja zahtijevaju intenzivniju njegu, s obzirom da sam krevetić ima mogućnost i monitoriranja i reanimacije i svega onoga što bi  trebalo eventualno raditi. Osim ova tri krevetića, imamo i klasične inkubatore, njih jedno šest, sedam, tako da je to otprilike nešto što zadovoljava potrebe žitelja naše županije“, rekla je Fabris Vitković. Godišnje se, kaže, u pulskoj bolnici obavi oko 1.300 poroda, a toliko ih se, dodaje, očekuje i ove godine, ako ne i više. 

Danas je, u prisutnosti predstavnika bolnice, dviju tvrtki, Grada Pule, Općine Medulin, ali i organizatora Rocks Stars festivala, koji je inicirao ovu humanitarnu akciju, održana svečanost primopredaje. Predsjednik Uprave Arena grupe Reli Slonim kazao je da ova kompanija pomaže zajednici, osobito zdravstvu i djeci, a s takvom će praksom i nastaviti. Christian Santaleza, tehnički direktor Bina Istre, kazao je da su si u ovoj tvrtki zadali moralnu obvezu da podupiru dječje odjele u bolnicama, što čine već godinama.

Iako odjel neonatologije ima svu potrebnu opremu, voditeljica pedijatrije dr. Vlasta Rebić i glavna sestra neonatologije Violetta Ladavac napominju da nedostaje još jedan vrijedan uređaj - transportni inkubator. Naime, u bolnici su dva takva uređaja: noviji, nabavljen 2016., ima i respirator, međutim, onaj stariji, kupljen još 90-ih, nema respirator, a i ne može se više servisirati jer se dijelovi više ne proizvode.

Voditeljica pedijatrije dr. Vlasta Rebić i glavna sestra neonatologije Violetta Ladavac

„Potreban nam je novi transportni inkubator koji služi za prijevoz novorođenčadi koja zahtijevaju posebnu skrb u kliniku u Rijeci. Problem bi bio u slučaju potrebe za transportom blizanaca ili dvoje djece“, kaže dr. Rebić te napominje da godišnje obave 15-ak takvih transporata.

Tweet

Posljednje novosti