šatori su postavljeni, štandovi montirani, ozvučenje uštelano

Općina istarskog pršuta ovog vikenda spremno dočekuje pršutare i posjetitelje

Piše: Istarski.hr

17.10.2024 - 12:36

"Sve je spremno, šatori su postavljeni, štandovi montirani, ozvučenje uštelano. Naše pršutare i druge izlagače kojih sveukupno ima stotinjak, dočekujemo raširenih ruku. Znamo da donose izvrsne proizvode, jer su nam to već šapnuli iz Udruge senzornih analitičara Gutus koja je i ove godine ocjenjivala pršute", kazao je to u uvodu konferencije za novinare načelnik Tinjana, Goran Hrvatin, najavljujući 16. Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu. Bit će održan ovog vikenda od 18. do 20. listopada.

Konferencija za novinare održana je u Hiži istarskog pršuta, koja je i otvorena kako bi se tijekom cijele godine u njenim prostorima mogli kupiti i promovirati domaći proizvodi i naravno istarski pršut, zaštićen europskom oznakom izvornosti.

 

Na ovogodišnjem ISAP-u, za kojeg je bio jako velik interes proizvođača pršuta, pršutari će svoje proizvodi predstavljati u šatoru veličine 2.300 četvornih metara, oko tisuću četvornih metara sajamskog prostora zauzeo je šator u kojem će se tijekom cijelog dana održavati zabavni program, a nastupit će desetak domaćih bendova, i još je oko 350 četvornih metara dodatnog prostora.  

Večer je tradicionalno planirana za već razvikane izvođače, prvog dana 18. listopada nastupit će Prljavo kazalište, kraljica zabave Maja Šuput, stiže  19. listopada,  u nedjelju 20. listopada, nastupit će Mambo Kings, pobrojao je koncertni program Hrvatin.

Prema njegovim riječima i ove su se godine, po šesnaesti puta pobrinuli da svakome tko svrati do Tinjana ovoga vikenda ponude nešto zanimljivo. Prije svega bit će tu pršuta iz hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske i Portugala. U ponudi će biti i sira, a naravno i vina. Na vanjskom dijelu koji se rasprostire na čak šest tisuća četvornih metara, u ponudi će biti svega pomalo, od raznovrsnih slastica i niza proizvoda domaćih proizvođača do prezentacije automobila. Ovogodišnji ISAP zauzeo je čak deset tisuća četvornih metara, pa će svi posjetitelji moći naći i malo prostora za sebe.

A oni koji ne žele čekati u redovima svoje ulaznice za ISAP mogu kupiti i preko sustava Eventim.

Niz je i sportskih programa koji prati ISAP, tradicionalno je nadmetanje u pljočkanju po starinski. I dok pljočkari igraju s kamenom grotom, igrači cornholea nadmetat će se u bacanju vrećica. Za biciklijadu „Od lokve do lokve“ već je puno prijavljenih, a sigurno će biti zanimljivo i na otvorenju nove streljane u Picuparima. Organizirano je i pješačenje za velike i male, a oni mali moći će pripremati kolače u sklopu programa Lidvinine radionice izrade kolača. Veliki možda mogu na vođenu degustaciju Pršut i vino by Gustus.

Ove ćemo godine i učiti kako narezati pršut, rekao je Goran Hrvatin, uz tvrdnju kako svi misle da znaju rezati pršut, a to baš nije tako. Zanimljivo je da će na ISAP-u biti predstavljen i pršut Europe i još puno toga, kaže Hrvatin i zahvaljuje se pokroviteljima ISAP-a Predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstvu turizma i sporta, te Istarskoj županiji. Svoju zahvalnost načelnik Tinjana upućuje i svim sponzorima koji podržavaju sajam  kao i medijima koji su proteklih dana ISAP najavljivali i pratit će ga.

O značaju ISAP-a za istarske pršutare govorio je višestruko nagrađivani pršutar iz Kringe Mladen Dujmović.

"Startali smo s 300 kvadrata šatora, a ja sam danas ponosan kada vidim da se pršutari iz cijele Europe natječu za mjesto u šatoru. Na našem sajmu danas izlažu pršutari iz cijele Europe. Zanimljivo je naglasiti da nam iz Španjolske stiže sa čak tri izlagača. I to nam ukazuje koliko je naš sajam značajan. Kao proizvođač pršuta mogu reći da se proizvodnja pršuta izbalansirala. Svi smo postigli veliku razinu. Mislim da smo čak mi istarski proizvođači pršuta i u Hrvatskoj postavili standarde po kojima se pršuti proizvode. Naši suho mesnati proizvodi su vrlo kvalitetni. I sajam je utjecao na to da mi pršutari podižemo kvalitetu svojih proizvoda. Sajam je mjesto i razmjene iskustava. Tinjan i Istra, postali su važna gastronomska regija za čitavu Europu", kazao je Mladen Dujmović.

Tweet

Posljednje novosti