Drugi Istria Granfondo: Biciklistički maraton za rekreativce i profesionalce

02.10.2013 - 13:28
S prošlogodišnjeg Istria Gradfonda
S prošlogodišnjeg Istria Gradfonda

Drugi Istria Granfondo, veliki jesenski biciklistički maraton, održat će se u subotu i nedjelju, 5. i 6. listopada u Umagu i Novigradu. Granfondo je biciklističko događanje koje okuplja veliki broj različitih sudionika, od natjecatelja u punoj formi do obitelji i ležernih rekreativaca. Istria Granfondo je prilika za bike putovanje, ali i za otkrivanje Sjeverozapadne Istre, bisera Mediterana koji se posljednjih godina upisao na rute svjetskih putnika kao izvanredna biciklistička destinacija.

„Iznimno smo ponosni na projekt, njegov razvoj i interes koji je izazvao i ove godine. Program je namijenjen različitim profilima biciklista – od najmanjih ljubitelja i cijelih obitelji do amatera i profesionalaca. Naglasio bih da je u subotu sudjelovanje na biciklijadi u potpunosti besplatno, stoga pozivam sve one koji su u mogućnosti da nam se pridruže ovoga vikenda i uživaju u Istri kroz prizmu vožnje na dva kotača.“ kazao je voditelj projekta Bernard Musulin.

Prvi dan Istria Granfonda rezerviran je za obitelji s djecom i bicikliste rekreativce, a biciklijada počinje u subotu u 10 sati u Novigradu, a potom se vozi kroz Novigrad i okolicu, uz more, maslinike i vinograde, u dužini od 25 kilometara. Na okrjepnim stajalištima tijekom vožnje biciklisti će moći kušati delicije Sjeverozapadne Istre spremljene na bazi autohtonih istarskih proizvoda. Po dolasku na cilj u Novigradu, sudionici biciklijade moći će uživati i u programu BMX akrobacija.

Bernard Musulin - voditelj projekta
Bernard Musulin - voditelj projekta
Maraton će svoj vrhunac doživjeti u nedjelju u Umagu, a namijenjen je za odvažnije i tjelesno spremnije, koji će moći birati između kraće i dulje dionice. Prva ruta, Istria Granfondo Small duga je 84 kilometara, dok se druga ruta Istria Granfondo Classic proteže na čak 161 kilometara. Ruta Classic utrke većim dijelom se poklapa s putovima kojima je 2004. godine prošla 14. etapa čuvene utrke Giro d'Italia.

Završnica drugog Istria Granfonda bit će na platou stadiona Stella Maris, gdje će se održati Istrian Wild Ride, slopestyle natjecanje na kojem vozači izvode vratolomije i brojne trikove. Natjecanje se odvija u dvije kategorije, mountain bike i BMX, a nagrade dobivaju tri najbolja vozača u svakoj kategoriji. Uz to, bit će proglašen i nositelj titule Best trick za najbolju akrobaciju.

Arlen Brozić, direktorica korporativnih poslova Istraturista naglasila je kako Istraturist u suradnji s ostalim dionicima u klasteru kontinuirano ulaže u unaprjeđenje infrastrukture za razvoj cikloturizma u destinaciji. Pored toga, dodatno razvija ponudu svojih kapaciteta, pa su ove godine dva hotela, Sol Garden Istra i Sol Umag dobili status bike hoteli, koji nude uslugu bike experta, stručnjaka za biciklizam na raspolaganju gostima. Slijedom navedenog Hotel Sol Garden Istra postao je i član prestižnog europskog biciklističko-turističkog udruženja Roadbike Holidays.“

Prvi Istria Granfondo prošle je godine privukao više od 500 biciklista iz Hrvatske, Slovenije, Italije i drugih zemalja. Pobjednici Istria Granfondo Classic utrke bili su Emanuel Kišerlovski, Vladimir Miholjević i Robert Kišerlovski iz Hrvatske, a Istria Granfondo Small utrke Janez Zupanič, Gregor Sikušek i Lucijan Premrn iz Slovenije.

Konferencija za medije
Konferencija za medije
„Sustavnim i planskim ulaganjem u razvoj cikloturizma, a samim time i biciklizma kao popularnog sporta, želimo diferencirati svoju ponudu i na tim temeljima graditi konkurentnost. U tom segmentu postoji veliki prostor za djelovanje, a da smo na zaista dobrom putu svjedoči i porast cikloturista koji se ove godine, prvenstveno u pred i pos sezoni, odmarao na ovom području.“, istaknula je direktorica Turističke zajednice Grada Umaga Sanda Bravar Radizlović.

Direktor Turističke zajednice Buje Valter Bassanese izjavio je: „Čast nam je i ove godine biti organizatorom manifestacije kao što je Istria Granfondo. Veliki odaziv biciklista i opći interes javnosti je plod kontinuiranog zalaganja i rada klastera Umag, Novigrad, Buje i Brtonigla. Ovim putem bih pozvao sve, a posebice roditelje i djecu, da nam se pridruže u subotu na rekreativnoj biciklijadi u sklopu koje će na drugačiji način upoznati sve čari našeg kraja“.

Organizatori naglašavaju kako je ovaj događaj jedinstvena prilika da domaće stanovništvo na dva kotača prođe cestama koje su dosada bile rezervirane za automobile.

Više informacija o Istria Granfondo na www.istria-granfondo.com

Tweet

Posljednje novosti