samo što nije

Za uređenje škalina kod Arene stigla jedna ponuda. Evo kad će sanacija...

Piše: Mirjana Vermezović Ivanović

15.10.2024 - 18:02
Snimila: Mirjana Vermezović Ivanović
Snimila: Mirjana Vermezović Ivanović

Arenu godišnje posjećuju stotine tisuća turista, na njoj se zarađuju silan novac, međutim, prostor koji okružuje ovaj veličanstveni rimski spomenik nije reprezentativan. Doduše, proteklih je godina uređena staza uz desni dio Amfiteatra, tada je oboren čempres koji je, prema nekima, ukrašavao spomenik, a prema drugima priječio pogled prema njemu. Kako bilo, valja još urediti tri četvrtine prostora oko Arene, uključujući i dio ispred glavnog ulaza, gdje je otkrivena rimska cesta, koji je već godinama ograđen.  

Prostor oko Arene nije reprezentativan

Nedavno je i na sjednici Gradskog vijeća postavljeno pitanje o tome kad će se urediti škaline, a nadležna pročelnica Samanta Barić tad je kazala da će se ponude za uređenja stepenica otvoriti 'idući ponedjeljak'. Taj ponedjeljak je prošao, a iz Komunalne palače dobili smo odgovor koji je stao u doslovno jednu rečenicu. Kažu da je stigla jedna ponuda, tvrtke Kapitel iz Žminja, specijalizirane za restauraciju i obnovu baštine, koja je „u fazi pregleda i ocjene“. Odgovor na pitanje koliko će koštati radovi, kad će početi i dokad će trajati, nismo dobili.

 

Na naše dodatno pitanje odgovaraju da zahvat obuhvaća područje od stepenica koje spajaju Trg Nimfej s Gladijatorskom ulicom, gdje je predviđena izrada pješačkih komunikacija, uređenje zelenih površina uz postavljanje sustava navodnjavanja i urbane opreme (klupe, košarice, javna slavina).

„U tijeku je postupak pregleda i ocjene ponuda, te će se nakon dovršetka, po donošenju odluke o odabiru, moći dati više podataka vezano za vrijednost investicije, početak radova i trajanje“, kažu iz Grada te objašnjavaju da je ponuditelj nakon sklapanja okvirnog sporazuma i ugovora, dužan dostaviti dinamički plan radova.

„Dakle, slijedi nam još donošenje odluke o odabiru, sklapanje okvirnog sporazuma i potom ugovora“, kažu iz Grada.

Zanimljiv je odgovor koji smo dobili iz Arheološkog muzeja Istre. Ondje vele da nisu upoznati s namjerom obnove stepenica uz Arenu.

Škulja do škulje

No, kad je riječ o rimskoj cesti, a zanimalo nas je hoće li ona ostati otvorena i kad će uopće završiti ti radovi, kažu da je Muzej naručio konzervatorsku podlogu za kompletan okoliš Arene, a ona je trenutačno na „trećem komentiranju kod Konzervatorskog odjela u Puli“.

- Tek po njihovom odobrenju, podloga 'stupa na snagu'. U trenutku kada stupi na snagu, podloga pruža generičke smjernice vršenja zahvata na način da se sačuva integritet i vizura antičkog spomenika, uz opće smjernice prihvatljivih i neprihvatljivih radova koji moraju biti usklađeni s općim konzervatorsko-restauratorskim pravilima, a završno ih treba odobriti nadležni konzervatorski odjel. Rimska cesta bi trebala biti prezentirana i trenutno nije u planu njeno zatrpavanje. Trenutno ne postoje projekti njene valorizacije zato što nije u potpunosti otkrivena: za projekt valorizacije bilo bi potrebno da su u potpunosti poznati gabariti sačuvane ceste“, odgovorila nam je Slađana Bukovac, glasnogovornica Arheološkog muzeja Istre.

Tweet

Posljednje novosti