LOVCI NEMAJU SAZNANJA

Ili medvjed opet luta Pazinštinom, ili tartufari samo izmišljaju priču da zastraše konkurenciju?

Piše: Igor Radić

15.10.2024 - 15:15
Ilustracija (Foto: Pixsell)
Ilustracija (Foto: Pixsell)

'Pročitao sam da je medvjed ponovno viđen na području Pazina, ali to mi je bio prvi glas. Da li je to istina ili samo nečija patka, ne znam'. Tako nam je predsjednik tamošnjeg Lovačkog društva Vepar Siniša Brajković komentirao medijske napise o tome da je u subotu ujutro jedan Pazinjan naišao na medvjeda kod sela Ivoli, blizu zaseoka Fornažari.

Velika zvijer, podsjetimo, prvi put zamijećena je 20. rujna, što je isto jutro bio objavio Centar 112. Tada je, potvrđuje naš sugovornik, životinja viđena i drugoga dana na potezu od Berma prema Grdomselu, o čemu su lovci odmah obaviješteni.

 

Brajkovića smo, budući da je nedjelja bila dan lova, željeli pitati o eventualnim novim informacijama o friškoj zgodi, no mogao nam je ponuditi samo - crv sumnje u istinitost priče.

„U najmanju ruku, čudna situacija. Bilo bi normalno da mi o tome znamo. No ovaj put nas nije obavijestio nitko, pa ni Centar 112. A ništa pametniji nismo ni nakon nedjeljne hajke na štetočine - divlje svinje, čagljeve, lisice, na području Grdogsela, Kašćerge, Brestovice, Zarečja i ostalih dijelova Pazinštine“, kaže Brajković i dodaje: „Bilo je mnogo lovaca. Bili bismo vidjeli tragove, mokro je, psi bi to dignuli, ne bi se medvjed tek tako mogao pritajiti. Ni lovačke kamere nisu ništa zabilježile, a to područje s njima jako dobro nadziremo“.

Napominje i da lovci svakodnevno obilaze lovište, hrane divljač, no nisu primijetili apsolutno ništa sumnjivo.

„Može, istina, biti svašta posrijedi: medvjed zna dnevno prijeći i 40, 50 kilometara, pa se mogao vratiti na Ćićariju, odnosno Učku, odakle se spustio. Moguće je i da je prešao u Motovunsku šumu, međutim, u tom bi ga slučaju sigurno netko primijetio jer je trenutno u điru puno tartufara, berača gljiva, a i naši kolege lovci bili su u nedjelju na terenu. Kažem, čudno mi je to“, primjećuje Brajković.

Boje li se ići u lov nakon ovakvih objava, pitamo ga.

„Nema straha. Medvjeda, koji je zaštićena životinja, treba samo ostaviti na miru i on će se udaljiti. A ovo da se spušta do nas, to skoro da postaje običaj, gotovo se svake godine ovdje pojavljuje“, odgovara naš sugovornik.

S obzirom na očitu sumnjičavost prvog čovjeka pazinskog lovačkog društva, činjenicu da je u jeku sezona tartufa, a tragača za skupocjenom delicijom sve više, legitimno se upitati nije li posrijedi doista neslana dosjetka kakvog tartufara koji si želi smanjiti konkurenciju, o čemu se u javnosti neformalno priča. Jer, tko je imalo bojažljiv, taj neće u šumu, kada čuje da je medvjed ondje, ma koliko zov tartufa bio snažan.

Kako bilo, opreza nikad dovoljno, pa i zbog činjenice da je smeđi medvjed, najveća zvijer u Europi, potvrđeno viđen na Pazinštini prije manje od mjesec dana. Tada su iz Centra 112 pozvali na dodatan oprez, posebno šetače u prirodi i berače gljiva, i pritom građane zamolili da ne ostavljaju ostatke hrane na otvorenom, te da dojave eventualne nove informacije.

Osim toga, proteklog je vikenda objavljeno da mladi medvjed već dva tjedna luta ulicama Novog Vinodolskog: dolazi noću u grad i traži hranu među smećem.

Tweet

Posljednje novosti