SEZONA U JEKU

Labinski poznavatelj gljiva: 'Iznenadili vrganji i đordane. Pripazite na nepoznate zavodnice'

Piše: Robi Selan

15.10.2024 - 10:45
Elvio Basanić i  ovogodišnje gljive
Elvio Basanić i ovogodišnje gljive

Ova gljivarska sezona bit će upamćena po obilju vrganja i blagvi ili đordana. Saznali smo to iz razgovora s determinatorom gljiva labinskog Gljivarskog društva „Martinčica“ Elviom Basanićem.

„Nakon onih prvih kiša začudno bogato su rodili vrganji i đordane. Zanimljivo, nije bilo drugih gljiva nego samo vrganja i to crnih, koji su najbolji i đordana koju obično napada žuta plijesan, ali ove godine je to izostalo. Tako da je bilo lako gljive uočiti i brati. Sada, nakon drugih kiša, obilno rastu sve druge vrste vrganja i gljiva općenito. U subotu smo sudjelovali na pokaznom branju u Vrsaru gdje je na kraju bilo izloženo dvjestotinjak gljiva iz cijele Istre“, rekao nam je.

 

Zanimalo nas je ima li u obilju i otrovnih gljiva.

„Sada su već počele zelene pupavke koje neiskusni berači mogu zamijeniti za kostoše, zavodnice koje se mogu zamijeniti za lisičke i bljuvare koje su crvene kao blagve. Naravno, iskusan berač se neće nikada zabuniti, niti konzumirati gljivu u koju nije siguran. Za svaku nedoumicu je najbolje obratiti se iskusnom gljivaru“, poručuje Elvio Basanić.

„Martinčica“ sprema tradicionalnu izložbu u Nedešćini za „Šesnjs otobra“, u srijeda, 16. listopada, a za subotu, 19. listopada izložbu na tržnici.

Tweet

Posljednje novosti