zeleno, plavo, održivo

Piutti: Mon Perin smanjuje kapacitete, ali broj noćenja i prihodi nam svejedno rastu

Piše: Ivor Balen

15.10.2024 - 06:02
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

"Održivost i zelena tranzicija su pojmovi koji se jako puno spominju posljednjih godina, ali šire stanovnišvo i dalje ne shvaća važnost te tematike i da sve kreće od nas samih, odnosno da će svaki naš mali korak u konačnici utjecati na sve što se dešava", kaže Massimo Piutti, predsjednik Uprave Mon Perina, turističke kompanije iz Bala koja upravlja istoimenim kampom i jedan je od ponosa tog malog istarskog mjesta koja je posljednjih godina doživjelo procvat. 

Bale su danas sredina u kojoj svi lijepo žive i gdje svi žele doći živjeti, naglašava Piutti, objašnjavajući da je to tako zato što je naglasak sve ove godine stavljen na očuvanje i razvoj lokalne sredine, pa ako treba i nauštrb ekonomskih aspekata. 

"Danas bi to trebalo raditi sa zaštitm okoliša, dakle da ekonomska i okolišna održivost imaju jednaku važnost. Ali imam dojam da se ekološki iskoraci još uvijek rade jer je to "in". Na primjer, da bi stranci odabrali jedan resort, a ne neki drugi, i jer će to utjecati na smanjenje troškova, a tek onda jer će utjecati na okoliš", kaže Piutti.

 

Ističe da je Mon Perin krenuo u smjeru održivosti 2016. godine, kada su išli u prvi veliki investicijski ciklus. 

"Tada smo napravili vlastiti pročistač, pošto smo od Bala udaljeni 5-6 kilometara. Kako se kamp dalje širio, dodatno smo uložili u desalinizator. S druge strane smo ulagali u solarne panele, koje danas imamo na krovovima mobilnih kućica i nadstrešnicama na parkingu i u zoni uz vodeni park. Ukupno, oko 32-33 post godišnje potrošnje električne energije pokrivamo iz solara", ističe Piutti, dodavši da su turisti, posebno oni s njemačkog govornog područja, posebno osjetljivi na okolišna pitanja. 

"Sjećam se kakvi su komentari bili recimo o odvajanju otpada u vrijeme kada mi o tome još nismo ni razmišljali", kaže Piutti. 

Mon Perin provodi i projekt zdrave hrane. Revitalizirali su 10 hektara zemlje uz kamp gdje proizvode voće i povrće. Pod temu održivosti spada i smanjenje kapaciteta kampa na način da se smanjuje broj parcela za kampere a povećava broj kućica. 

"Svejedno nam broj noćenja raste. Prve godine smo ih imali oko 60.000, a sada smo na 330.000. Prihodi su rasli još više", kaže Piutti.  

Tweet

Posljednje novosti